Pumpapuré
Pumpa var ingenting vi åt när jag (Tine) växte upp. Det har blivit mer och mer populärt i Sverige de senaste 10 åren. Det är fortfarande väldigt många som aldrig smakat på pumpa.
Man kan göra väldigt mycket av pumpa, allt från att ugnsbaka den till att göra goda kakor till exempel.
Här har ni ett recept på hur man gör en pumpapuré som sedan kan användas i diverse recept.
Purén håller i ca en vecka i kylen eller upp till 3 månader i frysen.
Ingredienser:
- 1 butternut pumpa (gott och lite sötare i smaken)
- kokosolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär pumpan i bitar.
Gnid in pumpan med kokosolja.
Lägg pumpan på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen i 45-50 min. Kolla på pumpan emellanåt och stick en kniv i den för att se om den är mjuk.
Låt pumpan svalna lite innan du hanterar den. Ta bort skinnet och skär den i mindre bitar. Använd en matberedare, mixer eller stavmixer och kör på tills det blivit en puré.
Häll puréen i ett kaffefilter eller liknade så att lite av vätskan som blir rinner av, då blir din puré lite fastare.
Man kan ha i lite ”pumpakryddor” redan i denna fasen, när man mixar till purén. Annars lägger man till det senare när man lagar något med purén.
Kryddor som går bra med pumpa och som oftast används i olika pumparecept är: kanel, muskotnöt, ingefära, vanilj, nejlika och kardemumma.
Flera recept
Värmande tomatsoppa
Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...
Medelhavskryddade hamburgare
Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...
Smörgåstårta med skaldjur
Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...
Följ oss på sociala medier
Användarpolicy
Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.