Salva av grankåda

av | 25 maj, 2019 | Hälsooptimering, Naturlig kropps- och hemvård

Förr i tiden visste fler hur de skulle utnyttja naturens resurser för att får hjälp i olika situationer.

Kåda är antibakteriellt och perfekt för olika typer av sår.
Det används mest för utvärtes bruk, men kan även tuggas på. Då det är antibakteriellt kan det hjälpa mot ont i halsen.

Det används mest för:
  • sprickor i huden – speciellt bra vid självsprickor
  • olika skärsår eller liknande skadorskin
  • insektsbett
  • vårtor (japp, funkar även mot vårtor!)

Viktigt!

Endel kan reagera på kåda med utslag. Pröva alltid nya grejer på en liten yta av huden för att se hur du reagerar.

Kåda har använts runtom i världen  på grund av dess läkande egenskaper.
Matjaz Zupan (ski jumper och instruktör) skriver i en artikel (som du hittar här) att olja gjort från grankåda är mer effektivt än antibiotika när det gäller behandling av infektioner som orsakas av bakterier så som Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis och Staphylococcus aureus.

Kåda är även bra mot svamp och kan döda Dermatofyter som är ett samlings namn för 3 vanliga svampinfektioner som påverkar hud, hårbotten och naglar hos djur och människor.

Det är bäst att plocka kådan i juni-juli när den rinner lättare genom träden. Men den har precis samma effekt även om du plockar den på vinterhalvåret.

Då kådan är kladdig blandar man den med fett för att få en bra salva. Men är du ute i skogen kan du bara ta lite kåda på skrapsår och liknande. Man kan även ta kåda från tallar för mindre skrapsår.

Hur gör man grankådsalva?

  • 1 del kåda
  • 1 del fett (jag använder ister, men du kan också använda olivolja och kokosolja)
  • 0.5 del bivax (kan uteslutas)

Se till att kådan är ganska ren från pinnar, mossa, barr och liknande, det gör processen enklare.

Koka upp vatten i en kastrull och sätt över en rostfri skål.

Ha i alla ingredienser och rör då och då medan det smälter. När det smält rör du ihop alla ingredienser ordentligt och sätter sedan åt sidan att svalna lite.

Häll upp salvan i glasburkar och låt svalna helt och stelna innan du sätter på lock.
Om du inte haft bivax i kan det vara bättre att förvara salvan i kylskåpet. Då är den helt perfekt att ta fram när det behövs. Eller ta med dig ut i skogen på dina äventyr.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Magnesium

Magnesium

Idag är det dessvärre många som har brister på magnesium. Det är faktiskt en av de vanligaste bristerna hos människan. Men alla har inte en grav brist, utan den varierar från person till person. I det här inlägget tänkte skriva vi om varför vi har brister, vad som...

läs mer