Sötpotatisfries

av 16 sep, 2020

Sötpotatisfries

De är krispiga och goda och passar både som tillbehör till exempelvis till en god hamburgare eller stek, eller goda som de är med lite olika dipp till. smarrigt värre!

De olika såserna på bilden är en aioli, en guacamole och en tacosalsa

sötpotatis-fries-med-dipp-såser

Portioner/antal/mängd:

 2-4 personer
beroende på om det serveras som snacks eller tillbehör

Tillagningstid:

30 minuter + 1-24 timmar

Kategori:

Sidorätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • 2 sötpotatisar
  • 1.5 dl kokosolja
  • 1 msk cassavamjöl
  • salt och peppar (uteslut peppar vid AIP och låghistamin)
  • vitlökspulver
  • lökpulver
  • paprikapulver (uteslut vid AIP och låghistamin)

Du kan såklart ta vilka kryddor du vill till dina fries

Gör så här:

Skala sötpotatisen och skär sen i fries-liknande modell. Ju tunnare desto snabbare går det att tillaga.

Häll upp iskallt vatten i en stor skål och lägg friesen däri. Låt stå i kylen i minst en timme gärna längre, och helst över natten.

Blanda cassavamjöl och kryddor i en skål.

Lägg upp friesen på en kökshandduk och klappa dem litegrann så de inte är så blöta.
Lägg dem i skålen med kryddor och blanda runt ordentligt. Du kan också ta en plastpåse med kryddor i, lägga i friesen och blanda runt.

Smält kokosoljan i en panna.

Lägg i friesen och låt dem steka/fritera tills de fått en fin färg på ena sidan. Vänd och gör samma på andra sidan.

Om du gjort tjockare fries kan du sätta in dem i ugnen på en plåt i ca 10 minuter på 200 grader för att de ska bli helt genomstekta.

Snabb variant:

För en snabbare variant kan du låta dina fries ligga i iskallt vatten i ca 30 minuter. Torka rena. Sen doppa dem i ägg innan du doppar dem i kryddor och sen steker i kokosolja.

sötpotatis-fries
sötpotatis-fries
sötpotatis-fries
sötpotatis-fries
sötpotatis-fries
sötpotatis-fries-med-dipp-såser

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.