Vad spolar du ner i avloppet egentligen?

av | 19 nov, 2019 | Hälsooptimering, Paleo Sverige tipsar

Många bäckar små blir snart en hel å. Ett talesätt som i det här fallet stämmer bokstavligt.

Om alla spolar ner gifter och kemikalier som slutligen hamnar i våra vattendrag och sjöar så spelar det ingen roll hur lite man tycker att det är.

Om alla Sveriges 4,7 miljoner hushåll* spolar ut 2 ml diskmedel per dag så blir det 9,4 miljoner ml per dag. Det är 14 462 flaskor (650ml) som varje dag rinner ner i våra avlopp. Det blir 5 278 630 flaskor per år. Från hemmen! Arbetsplatser och industrier är inte medräknade.

2 ml räcker enligt tillverkare till 5 liter hett vatten, men ärligt – hur många trycker bara ut 2 ml?

Varningstexten på baksidan är skrämmande, förutom att produkten är skadlig för dig så står det också: 

’Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer’ – på en förbrukningsvara som är avsedd att spolas ner?

*Uppgift från SCB

Om man räknar med att var tredje hushåll har en diskmaskin som de använder tre gånger i veckan så går det åt 244,4 miljoner diskmaskinstabletter/år.

Maskindisktabletter får innehålla upp till 5% fosfonater (en fosforförening) som bidrar till övergödning i våra sjöar, doseringen ska vara max 0,3 gram per disktillfälle. Om vi använder samma uträkning som tidigare så betyder det 73 320 kilo per år. Och åter igen, enbart hushållen, inte arbetsplatser eller industrier.

De flesta har också en plastfilm runt tabletten, allt för att underlätta doseringen, men det åker ju också ut i avloppet.

Idag har fler och fler blivit medvetna om hur skadligt sköljmedel är för oss. Många får eksem och reagerar på de starka dofterna och kemikalierna, till och med torktumlare opponerar sig mot sköljmedel eftersom det har en tendens att sätta igen olika filter. 

Men om vi säger att hälften av alla Sveriges hushåll fortfarande använder sköljmedel, och tvättar två maskiner i veckan. Och doseringen på sköljmedel är ca 50 ml per tvätt. Då är det fortfarande mer än 12 miljoner liter sköljmedel per år som spolas ut, alldeles i onödan.

Och även om många har fått upp ögonen för att sköljmedel inte är bra så glömmer många bort tvättmedlets inverkan på miljön, vi väljer miljömärkta och oparfymerade tvättmedel men är det så bra egentligen?

Är det inte mer än 0,2% så behöver ämnet inte redovisas på förpackningen, men vi har ju redan sett i uträkningen om maskindiskmedel hur mycket det ändå blir i slutändan. Enligt Kemikalieinspektionen får textiltvättmedel för konsumentbruk innehålla maximalt 0,5 g fosfor per tvätt.  Vad innebär det för utsläpp? Den uträkningen vill jag inte ens göra.

Jag kan ju inte bara klaga och inte komma med någon lösning, eller hur?

Jag har de senaste åren bytt ut i stort sett allt mitt städmaterial. Jag har provat mig fram och googlat olika alternativ. Faktum är att de bästa tipsen är hederliga husmorstips med citron, ättika, vinäger och bikarbonat.

Men för att knyta ihop det vi pratat om här så är det här mina alternativ till ovanstående:

Handdiskmedel:

Bikarbonat går alldeles utmärk att använda på en fuktad svamp vid hårt smutsad disk, t ex kastruller. Annars så brukar jag göra den här blandningen efter ett recept som jag hittade på nätet:

Smält 1 dl riven galltvål tillsammans med 5 dl vatten i en kastull på svag värme. Rör om försiktigt hela tiden. Ta av kastrullen och tillsätt 4 msk 24% ättika och ev 15-20 droppar eterisk olja, gärna rosmarin som har en lite antiseptisk verkan. När det svalnat så häll över i pumpflaska och skaka om innan varje användning.

Maskindiskmedel:

Skiva 2 citroner och lägg i en skål. Häll sedan på 100 g grovt havsalt, 0,25 dl 24% ättikssprit och 1,5 dl hett vatten. Blanda allt ordentligt med stavmixern. Förvaras i kylskåp. Dosera 2 msk per disk (i diskmaskinsfacket)

Tvättmedel:

Tvättnötter och galltvål. Tvättnötter är ett miljövänligt och helt naturligt sätt att tvätta utan tillsatta kemikalier. Skonsamt mot din hud och dina kläder. De är dessutom både billiga och dryga. Tvättnötter är egentligen torkade frukter som växer på obesprutade Sapindus-träd. Och de är 100 % nedbrytbara förstås. Man stoppar 4-6 bitar i en liten bomullspåse och tvättar med kläderna. Jag tycker att de doftar gott och lite såpaliknande men tillsätt några droppar eterisk olja på tvättpåsen om du vill ha en annan doft.

Galltvål använder jag vid hårt smutsad tvätt innan jag lägger plaggen i tvättmaskinen, följ bruksanvisning.

Sköljmedel:

Blanda 1 dl 24% ättiksprit med 9 dl hett vatten, tillsätt (om du vill) eterisk doftolja ca 20 droppar. Blanda och förvara i glasflaska med snäpplock. Dosera 30-50 ml per tvätt.

Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, paddla kanot och klättra i berg. Jag vill kunna fortsätta med det och jag vill att mina barn och barnbarn ska kunna göra det. Men då måste vi börja vara rädda om vår natur och bli lite mer kritiska till kemiska produkter som vi använder dagligen.

En klyscha kanske – man kan kanske inte göra allt men alla kan göra något! Börja med att byta ut en sak i taget, det kommer att gynna både din plånbok och miljön.

Och ja, jag vet att vi har reningsverk och att allt inte kommer ut i naturen, men reningsverken tar inte allt och det som filtreras bort hamnar ju nånstans iallafall.

Diskmedel och tvättmedel är inte det enda som vi spolar ut i avloppen, vår personliga hygien bidrar med en hel del kemikalier men det får bli ett annat inlägg. 

/Jessica

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Äta moderkakan

Äta moderkakan

Det låter äckligt för många, spännande för en del och andra har tusen frågor om varför? Varför valde jag (Tine) att äta moderkakan? Finns det fördelar med det och vilka är nackdelarna? Jag tänkte i alla fall bena ut lite av detta i det här inlägget och svara på några...

läs mer
Planera för en lyckad buffé

Planera för en lyckad buffé

Runt midsommar, födelsedagar, jul, nyår, student och liknande är det många som väljer att ha en buffé hemma. Det är oftast lite enklare och man kan göra flera olika rätter och pröva sig fram. Men hur räknar man egentligen ut hur mycket man ska göra av varje rätt och...

läs mer
Insulin, Leptin, Ghrelin

Insulin, Leptin, Ghrelin

Låt oss prata lite om dessa tre hormoner som är kopplade till vår mättnad och hunger bland annat. Inlägget handlar mest om leptin och insulin, men vi rör lite vid ghrelin också. Vad gör dem och hur fungerar de i förhållande till varandra? Nästan allt som sker i våra...

läs mer