Banoffeepaj

av 25 mar, 2020

En helt otroligt god paj!

Denna gjorde jag (Tine) först i 2016 och det blev snabbt en favorit som återkommer här hemma. Lite olika moment med pajen, men inget som tar mer tid än att baka en tårta eller göra andra pajer egentligen.

Pröva den gärna också med bär istället för banan.

Den här pajen är riktigt trevlig att bjuda på runt påsk.

Portioner/antal/mängd:

 8-10 portioner

Tillagningstid:

80-90 minuter (om du även måste göra dadelkaramellen)
60 minuter (om du redan har dadelkaramell)

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Pajskal

  • 120 g mandelmjöl
  • 40 g kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 ägg
  • 3 msk kokosolja
  • 2 msk vatten

Pajen

  • 3 dl dadelkaramell
  • 2.5 dl lättvispad kokosgrädde
  • 1 banan
  • Kakao (kan uteslutas)
  • Kanel (kan uteslutas)

Gör så här:

Pajskal

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Tillsätt ägg och vatten till de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
Ha i kokosoljan och bland ordentligt så det inte blir några klumpar av fettet.

Pressa ut degen i en pajform.

Ställ in pajen i ugnen i 10 minuter. Ta sen ut pajen, täck den med folie och ställ in den igen i 15-20 minuter.

Ta ut pajskalet ur ugnen och låt det svalna.

Pajen

Gör dadelkaramellen.
Om du gjort dadelkaramellen tidigare kan du behöva ha i lite kokhett vatten för att få karamellen mer medgörlig och enkel att lägga i pajskalet.

Lägg skivad banan på karamellen.

På med lätt vispad kokosgrädde på toppen, lite mer banan (om du vill) och avsluta med lite kakao och kanel.

Flera recept

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Focaccia med olika topping

Focaccia med olika topping

Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings. Blanda gärna lite balsamvinäger med...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.