Fiskgratäng med dill och purjolök

av 11 jan, 2020

Fiskgratäng med dill och purjolök

Fiskgratäng med dill och purjolök är en enkel rätt att laga och passar lika bra till vardag som till fest. Passar alldeles utmärkt till och är som godast ihop med mos på matpumpa.
Det är definitivt en av mina (Anne-Lie) favoriträtter och smakkombinationen av de olika råvarorna är helt underbar.

 

Portioner/antal/mängd:

ca 3 portioner

 

Tillagningstid:

Ca 45 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • 400 gram sej eller torsk
  • Ca 1 dl skivad purjolök
  • 3 dl rivna morötter
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 3 msk dill
  • 2 msk mos på matpumpa
  • 1/2 nypressad citron (kan uteslutas för låghistamin)
  • Salt och peppar efter tycke och smak (uteslut peppar för AIP och låghistamin)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg de tinade fiskfiléerna i en gratängform och strö över havssalt.

Skiva purjolök och riv morötter.

Lägg purjolök, morot och dill på och runtom fisken.

Mixa kokosmjölk, citronsaft och mos på matpumpa och häll över grönsakerna och fisken.

Ställ in i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Ta ut formen ur ugnen och höj temperaturen i ugnen till 200 grader.

Vänd försiktigt fiskfiléerna upp och ner så att grönsakerna hamnar under fisken.

Ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter eller tills fisken känns klar.

Tips! Om du har histaminintolerans så går det att laga fisken direkt från fryst. Lägg då den frysta fisken i en ugnssäker form och salta och kör ca 15 minuter på 150 grader för att delvis tina fisken. Om du har använt dig av ett fiskblock så skär det i 4 bitar och lägg sen över alla ingredienser och in i ugnen som det vanliga receptet.

Flera recept

Dadelkaramell

Dadelkaramell

DadelkaramellDadelkaramell kan användas i olika matlagning som exempelvis i pajer eller i exempelvis kakor och bars. Karamellen används i receptet för Choklad- och karamellbars. Portioner/antal/mängd: ca 4 dl Tillagningstid: 20 minuterKategori: Dessert och...

Banoffeepaj

Banoffeepaj

Banoffeepaj En helt otroligt god paj! Denna gjorde jag (Tine) först i 2016 och det blev snabbt en favorit som återkommer här hemma. Lite olika moment med pajen, men inget som tar mer tid än att baka en tårta eller göra andra pajer egentligen. Pröva den gärna också med...

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran Ett riktigt gott blomkålsris som passar bra till bland annat fisk eller varför inte till en god gryta elle fiskgratäng med lite orientiska smaker. Portioner/antal/mängd:  4 portioner Tillagningstid:  10 minuter Kategori: Tillbehör Etikett:...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.