Fiskgratäng med dill och purjolök

av 11 jan, 2020

Fiskgratäng med dill och purjolök

Fiskgratäng med dill och purjolök är en enkel rätt att laga och passar lika bra till vardag som till fest. Passar alldeles utmärkt till och är som godast ihop med mos på matpumpa.
Det är definitivt en av mina (Anne-Lie) favoriträtter och smakkombinationen av de olika råvarorna är helt underbar.

 

Portioner/antal/mängd:

ca 3 portioner

 

Tillagningstid:

Ca 45 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • 400 gram sej eller torsk
  • Ca 1 dl skivad purjolök
  • 3 dl rivna morötter
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 3 msk dill
  • 2 msk mos på matpumpa
  • 1/2 nypressad citron (kan uteslutas för låghistamin)
  • Salt och peppar efter tycke och smak (uteslut peppar för AIP och låghistamin)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg de tinade fiskfiléerna i en gratängform och strö över havssalt.

Skiva purjolök och riv morötter.

Lägg purjolök, morot och dill på och runtom fisken.

Mixa kokosmjölk, citronsaft och mos på matpumpa och häll över grönsakerna och fisken.

Ställ in i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Ta ut formen ur ugnen och höj temperaturen i ugnen till 200 grader.

Vänd försiktigt fiskfiléerna upp och ner så att grönsakerna hamnar under fisken.

Ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter eller tills fisken känns klar.

Tips! Om du har histaminintolerans så går det att laga fisken direkt från fryst. Lägg då den frysta fisken i en ugnssäker form och salta och kör ca 15 minuter på 150 grader för att delvis tina fisken. Om du har använt dig av ett fiskblock så skär det i 4 bitar och lägg sen över alla ingredienser och in i ugnen som det vanliga receptet.

Flera recept

Kycklinggryta med thaibasilika

Kycklinggryta med thaibasilika

Kycklinggryta med thaibasilikaEn krämig kycklinggryta med härliga smaker av thaibasilika och vitlök. Servera med tex stekt blomkålsris, zoodles eller ugnsrostade grönsaker och en sallad. Som alternativ till att reda såsen med äggulor så kan man blanda i ett par...

Varma äppelskivor med rostade kokoschips

Varma äppelskivor med rostade kokoschips

Varma äppelskivor med rostade kokoschipsVarma äppelskivor med rostade kokoschips är perfekt som en snabb efterrätt eller mellanmål. Nästan lika gott som äppelpaj men betydligt snabbare och enklare att göra. Gott att servera kokosgrädde till som är smaksatt med...

Mos på matpumpa/vintersquash

Mos på matpumpa/vintersquash

Mos på matpumpa/vintersquashMos på matpumpa blir gudomligt gott och passar utmärkt som sidorätt till ett flertal olika rätter. Moset kan göras på olika sorters matpumpa som tex butternutsquash som brukar finnas i de större livsmedelsbutikerna året om. Under hösten...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.