Helstekt örtkyckling

av 4 okt, 2019

Helstekt kyckling blir så väldigt gott och saftigt och så är det en relativt snabb middag. Benen använder du enkelt till en god kycklingbuljong sen!

För att det ska gå lite snabbare och att kycklingen ska stekas lite mer jämnt tar vi bort ryggraden på den och ”fläker ut” kycklingen. Detta kallas ”spatchchock”.

Börja med att skölja av och torka kycklingen. Lägg den med ryggraden upp på en lämplig arbetsyta.
Det är nästan enklast att använda sig av en sax. Låt då kycklingen ligga på arbetsytan. Använder du en kniv är det enklare att ställa kycklingen på ”stjärten”.
Skär eller klipp alltså på varsin sida av ryggraden och ta bort den.

Lägg sen kycklingen med ”snittet” neråt. Gnid in örterna på hela kycklingen och vik sen in vingarna lite. De kan annars brännas lite i ugnen.

Servera med ugnsrostade grönsaker och en god saffransaioli eller en vanlig aioli. Eller kanske en god bearnaisesås.

För att göra receptet AIP, byt ut ghee mot kokosolja eller MCT olja och uteslut cayennepeppar.

Portioner/antal/mängd:

4 portioner

Tillagningstid:

1 timme, 15 minuter

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 1.5 kg hel kyckling
  • 50 gram ghee (eller kokosolja för AIP)
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk torkad dragon
  • 1 näve färsk persilja
  • 1 krm cayenne (uteslut vid AIP)
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Ställ fram kycklingen så den är rumstempererad innan du påbörjar middagen.
Klipp bort ryggraden som i beskrivningen ovan.

Ställ ugnen på 175 grader.

Smält ghee (eller kokosolja).
Finhacka persiljan och pressa vitlöken.
Lägg ner alla örter, cayenne och vitlök i gheen och rör runt.

Lägg kycklingen i en ugnssäker form och häll över örtgheen. Massera in kycklingen ordentligt.

In i ugnen i 60 minuter.
Du kan slänga i lite grönsaker i samma form och ugnsbaka dem.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.