Helstekt örtkyckling

av 4 okt, 2019

Helstekt örtkyckling

Helstekt kyckling blir så väldigt gott och saftigt och så är det en relativt snabb middag. Benen använder du enkelt till en god kycklingbuljong sen!

För att det ska gå lite snabbare och att kycklingen ska stekas lite mer jämnt tar vi bort ryggraden på den och “fläker ut” kycklingen. Detta kallas “spatchchock”.

Börja med att skölja av och torka kycklingen. Lägg den med ryggraden upp på en lämplig arbetsyta.
Det är nästan enklast att använda sig av en sax. Låt då kycklingen ligga på arbetsytan. Använder du en kniv är det enklare att ställa kycklingen på “stjärten”.
Skär eller klipp alltså på varsin sida av ryggraden och ta bort den.

Lägg sen kycklingen med “snittet” neråt. Gnid in örterna på hela kycklingen och vik sen in vingarna lite. De kan annars brännas lite i ugnen.

Servera med ugnsrostade grönsaker och en god saffransaioli eller en vanlig aioli. Eller kanske en god béarnaisesås.

För att göra receptet AIP, byt ut ghee mot kokosolja eller MCT olja och uteslut cayennepeppar.

Portioner/antal/mängd:

4 portioner

Tillagningstid:

1 timme, 15 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 1.5 kg hel kyckling
  • 50 gram ghee (eller kokosolja för AIP)
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk torkad dragon
  • 1 näve färsk persilja
  • 1 krm cayenne
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Ställ fram kycklingen så den är rumstempererad innan du påbörjar middagen.
Klipp bort ryggraden som i beskrivningen ovan.

Ställ ugnen på 175 grader.

Smält ghee (eller kokosolja).
Finhacka persiljan och pressa vitlöken.
Lägg ner alla örter, cayenne och vitlök i gheen och rör runt.

Lägg kycklingen i en ugnssäker form och häll över örtgheen. Massera in kycklingen ordentligt.

In i ugnen i 60 minuter.
Du kan slänga i lite grönsaker i samma form och ugnsbaka dem.

Flera recept

Hasselnötstryffel

Hasselnötstryffel

HasselnötstryffelDessa hasselnötstryfflar är verkligen syndigt goda! Krämiga och mäktiga, men i små paket blir de perfekta till eftermiddagskaffet, till lördagsfilmen eller kanske som en present på alla hjärtans dag eller godis på påsken. Rulla dem i pepparkakskrydda...

Paleopizza

Paleopizza

PaleopizzaEn god botten som kan göras både tunn och tjock, en härligt krämig tomatsås och valfri topping. Det kallar jag en god pizza! Den här pizzan tillkom för ca 5 år sen och har ätits flitigt genom åren. Vi (Tine och sambo) tyckte söndagarna var så jobbiga med...

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citronEtt gott, nyttigt och enkelt pålägg är väl ändå leverpastej. Kan ätas som det är tillsammans med lite inlagd gurka, eller varför inte på ett frökex med färsk gurka och persilja? Kycklinglever är inte ritkigt lika stark i...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.