Helstekt örtkyckling

av 4 okt, 2019

Helstekt örtkyckling

Helstekt kyckling blir så väldigt gott och saftigt och så är det en relativt snabb middag. Benen använder du enkelt till en god kycklingbuljong sen!

För att det ska gå lite snabbare och att kycklingen ska stekas lite mer jämnt tar vi bort ryggraden på den och “fläker ut” kycklingen. Detta kallas “spatchchock”.

Börja med att skölja av och torka kycklingen. Lägg den med ryggraden upp på en lämplig arbetsyta.
Det är nästan enklast att använda sig av en sax. Låt då kycklingen ligga på arbetsytan. Använder du en kniv är det enklare att ställa kycklingen på “stjärten”.
Skär eller klipp alltså på varsin sida av ryggraden och ta bort den.

Lägg sen kycklingen med “snittet” neråt. Gnid in örterna på hela kycklingen och vik sen in vingarna lite. De kan annars brännas lite i ugnen.

Servera med ugnsrostade grönsaker och en god saffransaioli eller en vanlig aioli. Eller kanske en god béarnaisesås.

För att göra receptet AIP, byt ut ghee mot kokosolja eller MCT olja och uteslut cayennepeppar.

Portioner/antal/mängd:

4 portioner

Tillagningstid:

1 timme, 15 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 1.5 kg hel kyckling
  • 50 gram ghee (eller kokosolja för AIP)
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk torkad dragon
  • 1 näve färsk persilja
  • 1 krm cayenne
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Ställ fram kycklingen så den är rumstempererad innan du påbörjar middagen.
Klipp bort ryggraden som i beskrivningen ovan.

Ställ ugnen på 175 grader.

Smält ghee (eller kokosolja).
Finhacka persiljan och pressa vitlöken.
Lägg ner alla örter, cayenne och vitlök i gheen och rör runt.

Lägg kycklingen i en ugnssäker form och häll över örtgheen. Massera in kycklingen ordentligt.

In i ugnen i 60 minuter.
Du kan slänga i lite grönsaker i samma form och ugnsbaka dem.

Flera recept

Nötfria chokladbollar med smak av apelsin

Nötfria chokladbollar med smak av apelsin

Chokladbollar med smak av apelsinChoklad och apelsin är en helt underbar smakkombination och det kommer fram riktigt bra i dessa chokladbollar med smak av apelsin. Passar lika bra till advent- och julfikat som till påskgodis eller nyårsdessert. De är såklart också...

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar Ett riktigt gott och snabbt alternativ till vanliga pepparkakor när man längtar efter den goda pepparkakssmaken! Pepparkaksbollar går betydligt snabbare att göra, innehåller färre ingredienser och är enklare att göra än...

Ischoklad

Ischoklad

Ischoklad är snabbt och enkelt att göra och blir ju så mycket godare än köpta varianter.  Jag (Anne-Lie) har gjort ischokladen i silikonformar som går att använda om och om igen istället för engångsformar av aluminium.  Jag tycker personligen att den här varianten är...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.