Kebnekaise, hösten -19

av | 16 apr, 2020 | Aktiv livsstil

Om man vill ta sig till Sveriges högsta punkt så finns det några vägar att ta.

Framförallt så diskuteras ju nu vilket som är Sveriges högsta punkt, är det syd- eller nordtoppen?

Sydtoppen är ju en glaciärtopp så den ändras lite från år till år (man mäter alltid efter smältsäsong, när den är som lägst)

En är en vandringsled som kallas den västra leden, den är öppen för alla och absolut ett sätt att besöka sydtoppen, speciellt om man redan är i norra Sverige och vandrar på Kungsleden.

Den östra leden till sydtoppen är en klättringsled som innebär morän, glaciär och via ferrata.

Det rekommenderas därför bara att man tar östra leden om man är van vid viss klättring, har rätt utrustning och är medveten om riskerna. Det finns guidade turer längs östra leden och lämplig utrustning kan man hyra. 

I klättringspartierna finns det på de brantaste ställena utplacerade stålobjekt och vajrar som man säkrar sig i med sele, det är det som kallas via ferrata.

Isländska Thordus S. Gudjohnsen var den första att gå östra leden så den kallas därför också för Gudjohnsens led.

Sen var det ju fantastiskt vackert på vägen upp förstås, vi gick från dalen med färgsprakande höst där vissa gick i bara t-shirt, till toppen där vi pulsade i snö och halkade omkring på is.

Har ni möjlighet så kan jag definitivt rekommendera den östra leden. Jag kommer nog att göra om det.

Översta bilden är från sydtoppen 2012, väldigt vackert! 

Men när vi var där så såg vi bara en meter framför oss, men så är det oftast enligt vår guide.

//Jessica

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Äta moderkakan

Äta moderkakan

Det låter äckligt för många, spännande för en del och andra har tusen frågor om varför? Varför valde jag (Tine) att äta moderkakan? Finns det fördelar med det och vilka är nackdelarna? Jag tänkte i alla fall bena ut lite av detta i det här inlägget och svara på några...

läs mer
Planera för en lyckad buffé

Planera för en lyckad buffé

Runt midsommar, födelsedagar, jul, nyår, student och liknande är det många som väljer att ha en buffé hemma. Det är oftast lite enklare och man kan göra flera olika rätter och pröva sig fram. Men hur räknar man egentligen ut hur mycket man ska göra av varje rätt och...

läs mer
Insulin, Leptin, Ghrelin

Insulin, Leptin, Ghrelin

Låt oss prata lite om dessa tre hormoner som är kopplade till vår mättnad och hunger bland annat. Inlägget handlar mest om leptin och insulin, men vi rör lite vid ghrelin också. Vad gör dem och hur fungerar de i förhållande till varandra? Nästan allt som sker i våra...

läs mer