Kebnekaise, hösten -19

av | 16 apr, 2020 | Aktiv livsstil

Om man vill ta sig till Sveriges högsta punkt så finns det några vägar att ta.

Framförallt så diskuteras ju nu vilket som är Sveriges högsta punkt, är det syd- eller nordtoppen?

Sydtoppen är ju en glaciärtopp så den ändras lite från år till år (man mäter alltid efter smältsäsong, när den är som lägst)

En väg är vandringsleden  som kallas den västra leden och som är öppen för alla och absolut ett sätt att besöka sydtoppen. Speciellt om man redan är i norra Sverige och vandrar på Kungsleden.

Den östra leden till sydtoppen är en klättringsled som innebär morän, glaciär och via ferrata.

Det rekommenderas därför bara att man tar östra leden om man är van vid viss klättring, har rätt utrustning och är medveten om riskerna. Det finns guidade turer längs östra leden och lämplig utrustning kan man hyra. 

I klättringspartierna finns det på de brantaste ställena utplacerade stålobjekt och vajrar som man säkrar sig i med sele och det är det som kallas via ferrata.

Isländska Thordus S. Gudjohnsen var den första att gå östra leden så den kallas därför också för Gudjohnsens led.

Sen var det ju fantastiskt vackert på vägen upp förstås. Vi gick från dalen med färgsprakande höst där vissa gick i bara t-shirt, till toppen där vi pulsade i snö och halkade omkring på is.

Har ni möjlighet så kan jag definitivt rekommendera den östra leden. Jag kommer nog att göra om det.

Översta bilden är från sydtoppen 2012, väldigt vackert! 

Men när vi var där så såg vi bara en meter framför oss och så är det oftast enligt vår guide.

//Jessica

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer