Klassiska kåldolmar Paleo style

av 29 nov, 2020

Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna.

Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd gurka, egen lingon”sylt” och en gräddig sås med kokosmjölk! Servera gärna med pumpa, potatis eller sötpotatis.

Egen lingonsylt gör du enkelt genom att bara koka lingonen och eventuellt ha i lite lönnsirap. Klart!

kal-dolmar-graddig-sas-lingon-paleo

Portioner/antal/mängd:

6-8 portioner

Tillagningstid:

1 timme, 20 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 1 vitkålshuvud eller savoykålshuvud
  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 3 dl kokosmjölk
  • 2 ägg
  • 3 msk coconut aminos
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0.5 dl benbuljong
  • Talg, ghee eller kokosolja att steka i
  • Lönnsirap
  • Vatten att koka vitkål i
kal-dolmar-graddig-sas-lingon-paleo

Gör så här:

Börja med att koka upp vatten i en stor kastrull eller gryta. Salta vattnet.

Ta bort blad från vitkålshuvudet och skär bort den hårda delen i mitten.
Lägg ner bladen i det kokande vattnet och låt koka i ca 20 minuter eller tills bladen mjuknat.

Medan bladen kokar finhacka löken och stek i rikligt med fett. Blanda färsen med kryddor, kokosmjölk, ägg, coconut aminos och benbuljong. Lönnsirap ska inte med i färsen.

Färsen ska vara lös.
Om du får mycket vitkål över för att du skurit bort den hårda delen kan du alltid finhacka den, steka på den och lägga i färsen. Detta är istället för ris som man ofta har i klassiska kåldolmar.

Fiska upp kålbladen ur grytan med en hålslev och låt dem rinna av. Skär bort eventuella hårda mittnerver ur bladen så att de blir enklare att vika.
Lägg ca 1.5 msk köttfärssmet på ett blad, vik in sidorna och rulla ihop. De yttersta bladen på vitkålen är ganska stora så de kan man oftast dela i 2-3 delar och göra flera kåldolmar av.

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält stekfett i en panna och lägg ner kåldolmarna med den vikta sidan neråt. Bryn tills de fått en fin färg och lägg ner i en ugnsfast form.

Häll i lite vatten i stekpannan och häll sen den vätskan över kåldolmarna. Ringla över lite lönnsirap efter smak och ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter. Du kan ösa emellanåt med den vätska som ligger i botten om du vill.

Spadet som blir i botten kan du hälla av i en kastrull för att göra en gräddig sås med kokosmjölk med det. Det ger en god, rik smak på såsen.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.