Klassiska kåldolmar Paleo style

av 29 nov, 2020

Klassiska kåldolmar Paleo style

Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna.

Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd gurka, egen lingon”sylt” och en gräddig sås med kokosmjölk! Servera gärna med pumpa, potatis eller sötpotatis.

Egen lingonsylt gör du enkelt genom att bara koka lingonen och eventuellt ha i lite lönnsirap. Klart!

kal-dolmar-graddig-sas-lingon-paleo

Portioner/antal/mängd:

6-8 portioner

Tillagningstid:

1 timme, 20 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 1 vitkålshuvuden eller savoykålshuvuden
  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 3 dl kokosmjölk
  • 2 ägg
  • 3 msk coconut aminos
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0.5 dl benbuljong
  • Talg, ghee eller kokosolja att steka i
  • Lönnsirap
  • Vatten att koka vitkål i
kal-dolmar-graddig-sas-lingon-paleo

Gör så här:

Börja med att koka upp vatten i en stor kastrull eller gryta. Salta vattnet.

Ta bort blad från vitkålshuvudet och skär bort den hårda delen i mitten.
Lägg ner bladen i det kokande vattnet och låt koka i ca 20 minuter eller tills bladen mjuknat.

Medan bladen kokar finhacka löken och stek i rikligt med fett. Blanda färsen med kryddor, kokosmjölk, ägg, coconut aminos och benbuljong. Lönnsirap ska inte med i färsen.

Färsen ska vara lös.
Om du får mycket vitkål över för att du skurit bort den hårda delen kan du alltid finhacka den, steka på den och lägga i färsen. Detta är istället för ris som man ofta har i klassiska kåldolmar.

Fiska upp kålbladen ur grytan med en hålslev och låt dem rinna av. Skär bort eventuella hårda mittnerver ur bladen så att de blir enklare att vika.
Lägg ca 1.5 msk köttfärssmet på ett blad, vik in sidorna och rulla ihop. De yttersta bladen på vitkålen är ganksa stora så de kan man oftast dela i 2-3 delar och göra flera kåldolmar av.

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält stekfett i en panna och lägg ner kåldolmarna med den vikta sidan neråt. Bryn tills de fått en fin färg och lägg ner i en ugnsfast form.

Häll i lite vatten i stekpannan och häll sen den vätskan över kåldolmarna. Ringla över lite lönnsirap efter smak och ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter. Du kan ösa emellanåt med den vätska som ligger i botten om du vill.

Spadet som blir i botten kan du hälla av i en kastrull för att göra en gräddig sås med kokosmjölk med det. Det ger en god, rik smak på såsen.

Flera recept

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Kanelbullar

Kanelbullar

KanelbullarPrecis som med andra paleo-bakverk så är det svårt att efterlikna originalet. Här tycker jag iallafall att smaken kommer väldigt nära, även om konsistensen blir mer som en kaka. Jag använder ghee i det här receptet men det går säkert att byta ut till en...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.