På besök i Oslo

av | 3 jun, 2019 | Aktiv livsstil

Vårt grannland har en väldigt mysig huvudstad, bra gångstråk och mycket grönt. Och sen gör det ju inget att den ligger vid vattnet förstås. 

Jag är här ganska regelbundet eftersom jag har familj här.

Norrmännen är ett väldigt hurtigt folk, det är inte bara en skröna. Man ser folk komma joggandes eller på rullskidor hela tiden.

Nu senaste åkte vi till Norge i vår bobil (norska för husbil, mycket mysigare namn) och bodde på en camping strax nedanför Holmenkollen så att vi skulle gå upp dit var ju givet förstås.

Det är en ganska brant promenad genom ett lummigt och fint villaområde. Holmenkollen är namnet på ett villaområde, en bergsrygg och en skidstation. Och Holmenkollbacken är faktiskt en av Oslos mest besökta turistattraktioner.

Många känner nog mest till Holmenkollen genom den klassiska fem-milen som går där varje år och har gjort det sedan förra sekelskiftet. Det finns faktiskt ett skidmuseum vid skidstationen.

Och ett kafé där det tyvärr inte fanns något paleolitiskt alternativ, inte ens frukt, men en slät kopp kaffe fick det bli iallafall.

Första dagen vi var där så var det jättedimmigt men andra dagen var det jättefint och varmt.

Brasserie Paleo

Men ett jättebra paleolitiskt alternativ finns det nere på stan, i närheten av Oslo Tingshus! Där ligger nämligen sedan ett par år Brasserie Paleo. Enligt TripAdvisor är Brasserie Paleo nummer 27 av 1264 restauranger i Oslo.

Det känns skönt att äta på en restaurang utan att man behöver fråga eller ändra något på menyn, men det man ska ha lite koll på är att vi inte har riktigt samma åsikter om vad paleo är. Här godkänner de t ex smör. Men de är också jättetydliga i sin meny med att märka ut allergener så det är till en stor hjälp. 

På deras meny står det:

”DET HANDLER OM MAT OG OM DEG

Navnet Paleo kommer av ordet paleolitisk, som er betegnelsen på en livsstil og en måte å forholde seg til mat på. Opprinnelsen finner vi ved å gå tilbake til tiden da vi mennesker levde som jegere og fiskere, og populaert omtales denne kosten ofte som steinaldersmat. I den moderne paleolitiske kosten, som tilpasset vår tid, handler det om å unngå alt som er prosessert, og bruke kortreiste produkter, sesonggronsaker og ekologisk produsert mat.’

Det finns en Paleo-restaurang i Köpenhamn också där de också är lite mer ’primal’ än vad vi kanske är vana vid.

Men, jag ska ju inte klaga, jag skulle älska om sådana här restauranger skulle dyka upp lite varstans i Sverige.

//Jessica

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer