Kallrökt lax med basilikamajonnäs

av 20 dec, 2019

Kallrökt lax med basilikamajonnäs

Detta är en mycket god rätt som passar fint som förrätt, eller som ett komplement i en tapas-middag.

Den syrliga smaken av citrus passar perfekt med basilikan och den rökta smaken av laxen.

Passar fint sommar som vinter.

Portioner/antal/mängd:

 2 portioner

Tillagningstid:

1 timme, 15 minuter

Kategori:

Sidorätt
Nyår

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

 

Laxen
  • 200 g kallrökt lax
  • 1 citron
  • 5-6 basilikablad
  • Salt och peppar
Basilikamajonnäs
  • 2.5 dl mild olivolja
  • 1 ägg
  • saft från en halv citron
  • salt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • En näve färsk basilika

Gör så här:

Laxen

Blanda citronjuice, finhackad färsk basilika, salt och peppar.
Riv upp den kallrökta laxen lite, sen häller du över marinaden (spara lite av marinaden till uppläggningen) och låter det stå en timme innan servering.

Gör basilikamajonnäsen

 

Basilikamajonnäs

Lägg alla ingredienser i en hög behållare. Skär vitlöken i lite mindre bitar innan du slänger ner den i behållaren. Se till att basilikan är torr. Vatten kan göra att majonnäsen blir rinnig.
Krydda efter behag.

Använd en stavmixer och sätt den i botten på behållaren.
Mixa på tills du ser att majonnäsen har börjat formas. Rör stavmixern sakta uppåt och åt sidorna för att få med all olivolja.

Vid serveringen lägger du upp laxen och häller över det sista av marinaden. Lägg lite basilikamajonnäs brevid att doppa laxen i.

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.