Kallrökt lax med basilikamajonnäs

av 20 dec, 2019

Kallrökt lax med basilikamajonnäs

Detta är en mycket god rätt som passar fint som förrätt, eller som ett komplement i en tapas-middag.

Den syrliga smaken av citrus passar perfekt med basilikan och den rökta smaken av laxen.

Passar fint sommar som vinter.

Portioner/antal/mängd:

 2 portioner

Tillagningstid:

1 timme, 15 minuter

Kategori:

Sidorätt
Nyår

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

 

Laxen
  • 200 g kallrökt lax
  • 1 citron
  • 5-6 basilikablad
  • Salt och peppar
Basilikamajonnäs
  • 2.5 dl mild olivolja
  • 1 ägg
  • saft från en halv citron
  • salt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • En näve färsk basilika

Gör så här:

Laxen

Blanda citronjuice, finhackad färsk basilika, salt och peppar.
Riv upp den kallrökta laxen lite, sen häller du över marinaden (spara lite av marinaden till uppläggningen) och låter det stå en timme innan servering.

Gör basilikamajonnäsen

 

Basilikamajonnäs

Lägg alla ingredienser i en hög behållare. Skär vitlöken i lite mindre bitar innan du slänger ner den i behållaren. Se till att basilikan är torr. Vatten kan göra att majonnäsen blir rinnig.
Krydda efter behag.

Använd en stavmixer och sätt den i botten på behållaren.
Mixa på tills du ser att majonnäsen har börjat formas. Rör stavmixern sakta uppåt och åt sidorna för att få med all olivolja.

Vid serveringen lägger du upp laxen och häller över det sista av marinaden. Lägg lite basilikamajonnäs brevid att doppa laxen i.

Flera recept

Krämig zucchinisallad

Krämig zucchinisallad

Krämig zucchinisalladEn zucchinisallad som får sin krämighet av aioli, lite syrlighet av kokosyoghurt och smaker av senap, purjolök, gräslök och persilja. Det här är en variant på potatissallad men går såklart att göra det här receptet med kokt kall potatis istället...

Sötpotatisfries

Sötpotatisfries

Sötpotatisfries De är krispiga och goda och passar både som tillbehör till exempelvis till en god hamburgare eller stek, eller goda som de är med lite olika dipp till. smarrigt värre! De olika såserna på bilden är en aioli, en guacamole och en tacosalsa. ...

Sötpotatisnachos

Sötpotatisnachos

SötpotatisnachosVem behöver majschips när det finns sötpotatischips! En riktigt härlig, god och färgstark rätt som passar fint både till fredagsmyset och middagsbjudningen. Om du inte vill göra egna sötpotatis "chips" kan du köpa rotfruktschips i butiken, men de blir...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.