Mustig köttgryta

av 11 mar, 2020

Denna mustiga köttgryta är full av goda grönsaker, vilket inte riktigt syns när man ser bilden på grytan, men det är för att grönsakerna är i puréform.

Receptet kom till för flera år sen när jag (Tine) skulle göra en gryta med mycket grönsaker och försöka få min sambo att äta den som inte alls gillar grönsaker, främst konsistensen.

Experimentera gärna med olika grönsaker och sånt ni har hemma. Lite vissna grönsaker passar perfekt för den här grytan.

Portioner/antal/mängd:

4 portioner

Tillagningstid:

ca 2 timmar

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Grönsakspuré
  • 4 mediumstora morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 3 vårlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Juice från en citron
  • En näve färsk koriander
  • En liten näve färsk basilika
  • 1 msk kokosfett
  • 1 dl benbuljong (helst egengjord)
  • 1 dl passerade tomater
  • Salt och peppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
Grytan
  • 1 kg biffkött (helst gräsbeteskött eller vilt)
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk ghee eller kokosolja
  • 400 gram passerade tomater
  • 140 gram bacon
  • Salt och peppar (mkt svartpeppar)
  • 1 tsk krossad grönpeppar
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 dl rödvin (kan uteslutas)
  • 0.5 – 1 dl benbuljong (helst egengjord – använd endast om du tycker grytan behöver mer vätska)

Gör så här:

Grönsakspuré

Skär upp alla grönsaker i bitar.
Lägg alla grönsaker i en kastrull och låt det koka upp.

Dra ner värmen och låt det sjuda tills grönsakerna är mjuka, ca 30 minuter.

Häll alla grönsaker i en hög behållare och använd en stavmixer, eller använd en köksmaskin. Tillsätt juicen från citron och benbuljongen.

Gör en puré av allt, gör den så slät som du själv önskar.
Ställ åt sidan.

Grytan

Ta fram köttet ca 1 timme innan det ska tillagas. Torka köttet lite torrare och skär det sen i bitar.

Stek köttet i ghee eller kokosolja i en väl tilltagen gryta på ganska hög värme så det får lite yta.

Hacka löken och pressa vitlöken, lägg det i grytan med köttet.

Skär bacon i bitar och stek vid sidan om så det blir lite krispigt. Tillsätt bacon i grytan.

Tillsätt resten av ingredienserna och glöm inte purén du gjorde tidigare.

Låt allt småputtra i ca 45-60 minuter eller tills det är riktigt krämigt och gott.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer vsartpeppar och salt.

Servera med en grönsallad och kanske lite blomkålsris, spaghettipumpa eller varför inte lite svarvade grönsaker.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.