Mustig köttgryta

av 11 mar, 2020

Mustig köttgryta

Denna mustiga köttgryta är full av goda grönsaker, vilket inte riktigt syns när man ser bilden på grytan, men det är för att grönsakerna är i puréform.

Receptet kom till för flera år sen när jag (Tine) skulle göra en gryta med mycket grönsaker och försöka få min sambo att äta den som inte alls gillar grönsaker, främst konsistensen.

Experimentera gärna med olika grönsaker och sånt ni har hemma. Lite vissna grönsaker passar perfekt för den här grytan.

Portioner/antal/mängd:

4 portioner

Tillagningstid:

ca 2 timmar

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Grönsakspuré
  • 4 mediumstora morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 3 vårlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Juice från en citron
  • En näve färsk koriander
  • En liten näve färsk basilika
  • 1 msk kokosfett
  • 1 dl benbuljong (helst egengjord)
  • 1 dl passerade tomater
  • Salt och peppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
Grytan
  • 1 kg biffkött (helst gräsbeteskött eller vilt)
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk ghee eller kokosolja
  • 400 gram passerade tomater
  • 140 gram bacon
  • Salt och peppar (mkt svartpeppar)
  • 1 tsk krossad grönpeppar
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 dl rödvin (kan uteslutas)
  • 0.5 – 1 dl benbuljong (helst egengjord – använd endast om du tycker grytan behöver mer vätska)

Gör så här:

Grönsakspuré

Skär upp alla grönsaker i bitar.
Lägg alla grönsaker i en kastrull och låt det koka upp.

Dra ner värmen och låt det sjuda tills grönsakerna är mjuka, ca 30 minuter.

Häll alla grönsaker i en hög behållare och använd en stavmixer, eller använd en köksmaskin. Tillsätt juicen från citron och benbuljongen.

Gör en puré av allt, gör den så slät som du själv önskar.
Ställ åt sidan.

Grytan

Ta fram köttet ca 1 timme innan det ska tillagas. Torka köttet lite torrare och skär det sen i bitar.

Stek köttet i ghee eller kokosolja i en väl tilltagen gryta på ganska hög värme så det får lite yta.

Hacka löken och pressa vitlöken, lägg det i grytan med köttet.

Skär bacon i bitar och stek vid sidan om så det blir lite krispigt. Tillsätt bacon i grytan.

Tillsätt resten av ingredienserna och glöm inte purén du gjorde tidigare.

Låt allt småputtra i ca 45-60 minuter eller tills det är riktigt krämigt och gott.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer vsartpeppar och salt.

Servera med en grönsallad och kanske lite blomkålsris, spaghettipumpa eller varför inte lite svarvade grönsaker.

Flera recept

Dadelkaramell

Dadelkaramell

DadelkaramellDadelkaramell kan användas i olika matlagning som exempelvis i pajer eller i exempelvis kakor och bars. Karamellen används i receptet för Choklad- och karamellbars. Portioner/antal/mängd: ca 4 dl Tillagningstid: 20 minuterKategori: Dessert och...

Banoffeepaj

Banoffeepaj

Banoffeepaj En helt otroligt god paj! Denna gjorde jag (Tine) först i 2016 och det blev snabbt en favorit som återkommer här hemma. Lite olika moment med pajen, men inget som tar mer tid än att baka en tårta eller göra andra pajer egentligen. Pröva den gärna också med...

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran Ett riktigt gott blomkålsris som passar bra till bland annat fisk eller varför inte till en god gryta elle fiskgratäng med lite orientiska smaker. Portioner/antal/mängd:  4 portioner Tillagningstid:  10 minuter Kategori: Tillbehör Etikett:...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.