Jag älskar att vara ute i skogen och jag tycker att mottot ’Leave nothing but footprint’ är bland det viktigaste att tänka på när man är ute. Och det är något som jag kommer att återkomma till flera gånger på den här sidan.

Jag tycker också förstås att man inte ska störa djuren mer än nödvändigt, vi är ju ändå gäster i deras skog.

Men det finns ett litet, litet undantag. Med betoning på litet. Jag har väldigt svårt för mygg, knott och fästingar. Och det är jag med all säkerhet inte ensam om.

Det finns massor med olika mygg-, knott- och fästingmedel att välja på och alla luktar hemskt och innehåller någon typ av gift. Och det vill inte jag ha på mig!

Jag kan inte heller påstå att de hjälper så bra.

Kokosolja och insektsspray

När jag ska ut i skogen under fästingtider (i stort sett hela året utom de riktigt kalla månaderna) så smörjer jag in mej med kokosolja. Kokosolja är inte bara mjukgörande för huden utan det håller fästingarna borta också. Fästingar gillar tydligen inte laurinsyra som det finns gott om i kokosolja.

Sedan blandar jag en insektsspray med:

1. Lavendelolja – insekter gillar inte doften men det gör jag.

2. Citronolja – antibaktriella egenskaper.

3. Eukalyptusolja – vetenskapligt bevisad effekt mot knott och mygg.

4. Rosmarinolja – som antioxidant för längre hållbarhet. 

5. Vatten – som bas.

Jag blandar 30 ml rent vatten (uppkokat och avsvalnat) och har i ca 25 droppar av vardera olja. Och skakar ordentlgt så att det blandar sig väl. Sen omskakar man varje gång man använder den också.

Jag använder en liten sprayflaska 38 ml som det varit glasögonputs i. Jag har inte hittat någon annan flaska där det blir så perfekt mist. Det är en ganska liten flaska, men det passar bra, dels för att det är ganska lätt att göra sprayen men även för att hållbarheten är bara ca 3 månader.

Användning av eteriska oljor

En eterisk olja, även om den är ekologisk, kan vara väldigt allergen så är du känslig mot parfym eller ska umgås med människor som är det, så rekommenderar jag att du håller dig enbart till kokosoljan. Jag har inte själv reagerat mot eteriska oljor men använder dem ytterst sällan. Och de ska aldrig användas i outspädd form på huden.

Eftersom jag vistas ganska mycket i områden där det finns mycket fästingar så föredrar jag den här sprayen framför konventionella sprayer eller vaccin.

Och jag vill ju för allt i världen inte stanna hemma bara för att de små krypen sprider massa sjukdomar, det är ju så skönt att ligga och vila i gräset!

//Jessica

Litet tips – kokosolja lär fungera på husdjur också!

2 Kommentarer

  1. Marina Åström

    Varifrån köper du eteriska oljor ?

    • Jessica Åberg

      Oftast köper jag från Jordklok.se men jag vet att välsorterade hälsokostbutiker har./Jessica

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer