Brännässlor
Brännässlor är vanligt förekommande på våra breddgrader.
De kallas för skogens alger på grund av dess höga innehåll på vitamin A och D, järn, kalcium, kalk, kiselsyra och massor av klorofyll (upp till 60%). Det innehåller dessutom mer omega 3 än omega 6. Omega 3 är inflammationshämmande medan omega 6 är inflammationsfrämjande.
Förutom att förvälla brännässlor och använda i matlagningen kan man torka det och använda i thé, smoothies eller glass, och även ha i sitt fotbad.
Vad innehåller nässlor?
- Klorofyll – viktigt för vårat mag-tarmsystem och vårat cirkulationssystem
- Magnesium – kan hjälpa till att lätta huvudvärk och mensvärk, samt kramper i benen
- Folat – hela 97 % av rekommenderat dagligt intag av folat (RDI) kan man få av 100 gram nässlor. Folat är viktigt vid cellbildning och speciellt viktigt för den kvinna som önskar bli gravid eller redan är gravid.
- Järn – behövs bland annat för kroppens syretransport, men är också med i produktionen av vårat hormon dopamin som påverkar vårat humör och muskelfunktion.
- Vitamin C – endast en matsked av nässelpulver ger dig dagens ration. Det är antiinflammatoriskt och bra för vårat immunförsvar. Det krävs för att bilda kollagen.
På grund av nässlornas höga innhehåll av järn och magnesium är det ett mycket bra tillskott för kvinnor, speciellt under deras fertila dagar.
Varför är nässlor bra?
- Det stimulerar det lymfatiska systemet och främjar därmed ett hälsosamt immunförsvar
- Ger stöd åt njurarna och binjurarna
- Minimerar inflammation
- Kan lindra vid diarréer
- Kan hjälpa till vid IBS, förstoppning och andra mag-tarmproblem
- Hjälper till vid astma
- Kan även hjälpa vid pollenallergi, men du får ta nässelpulver flera månader innan och stödja kroppen innan allergisäsongen sätter igång.
När du börjar med nässelpulver kan du få utrensningssymptom så som:
- Akne
- Huvudvärk
- Illamående
Symptomen är övergående. Om de inte skulle gå över på några veckor, sluta med nässelpulvret och se hur du mår. Börja sen med en mindre dosering.
2 tsk till 1 msk torkade nässlor dagligen är en bra dos.
Även om färska nässelblad är bäst så fungerar torkade sådana mycket bra också! Du kan göra té av dem, ha det i en smoothie eller varför inte som krydda i maten?
Varning!
Som du hör på namnet så bränns brännässlorna, eller sticks. Använd handskar när du ska plocka dem. En sax kan också vara bra att ha.
När nässlorna har torkat bränns dem inte längre.
Förvälla nässlorna
- 1 liter bränbässlor
- ca 1 liter vatten
- 1 msk havssalt eller himalayasalt
Så här gör du:
Koka upp vattnet med saltet. Lägg i brännässlorna och låt det koka i 5-10 minuter.
Häll av vattnet med en sil. Lägg brännässlorna på en handduk och låt det mesta av vattnet rinna av dem. Lägg dem sen på en kökshandduk eller bakplåtspapper och låt dem torka.
Låt dem vara som de är eller gör pulver av dem. Använd direkt eller frys in.
Ett perfekt sätt att förvara nässlorna över vintern.
Torka bännässlor
Lägg ut brännässlorna på ett bakplåtspapper (eller flera bakplåtspapper).
Sätt ugnen på lägsta grader och ställ in nässlorna i ugnen. Låt de vara i ugnen i 12-24 timmar eller tills de har torkat.
När nässlorna torkat kan du göra ett pulver av de och förvara i en glasburk på en mörk och sval plats.
Nässelté
- 1-2 tsk nässelpulver
- 1 kopp kokande vatten
Så här gör du:
Lägg pulvret i en kopp och häll över kokande vatten.
Vänta några minuter inan du dricker téet. Ju längre det får dra, desto mer nyttigheter hamnar i vattnet.
Du kan dricka nässelté varje dag i ca 4 veckor, ha 3-4veckors paus från téet och sen kan du dricka det igen i ca 4 veckor. Detta kan du göra hela året runt.
VIKTIGT!
Drick mycket vatten när du tar tillskott av nässlor i och med att nässlorna hjälper kroppen att detoxa. 7-10 glas vatten är bra när du är inne en period av att dricka nässelté.
Då är det bara att gå ut och plocka nässlor!
Glöm inte handskarna.
2 Kommentarer
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
Hej,
Det är så svårt att hitta tydlig information, om det ens finns!?
Varför ska man förvälla nässlor, är det för att de ska bli mer lättsmälta? I såfall borde det väl vara svårsmält med torkade nässlor? Och varför 4 veckors paus i nässeltedrickande? På andra ställen har jag sett att man kan dricka det varje dag året runt.
Vad menas med att mineralerna tvättas ut, tvättas de inte ut i vattnet som man dricker?
Hej!
Nässlorna förväller man för att de inte ska brännas. Det behövs inte när du torkar dem.
De flesta medicinalväxter ska man vara lite försiktig med. Det går såklart att dricka det året runt, men de flesta såna här växter hjälper bl.a. till att rensa ur kroppen och då kan det vara bra att ta uppehåll emellanåt för att låta levern jobba i fred och ro.
Att ”mineralerna tvättas ut” är något jsag läst mer om och ändrat i texten. Du har helt rätt, det hamnar bara i vattnet, vilket vi ju vill när vi ska dricka det. 🙂
Hoppas det var svar på dina frågor! 🙂