Frysa in kokta hallon som istärningar

av | 22 maj, 2019 | Paleo Sverige tipsar

Att frysa in kokta hallon som istärningar fungerar både för färska hallon och frysta hallon.

Om du kokar färska hallon till en sylt och utan att använda några konserveringsmedel eller socker så är det perfekt att frysa ner hallonen som istärningar istället för att förvara i burk.
Än så länge dröjer det lite till innan vi kan skörda eller köpa färska svenska hallon, men brukar du köpa hallon från frysdiskarna i matbutikerna?

Rekommendation att koka importerade frysta hallon

Har du kanske sett att det står bakpå paketen att hallonen bör kokas? Detta gäller importerade frysta hallon, och de flesta hallon i frysdisken är importerade.
Hos Livsmedelsverket står det ”Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.” 
Du kan läsa mer om det hos Livsmedelsverket här.

I Facebook-gruppen Paleo Sverige har ämnet om man bör koka hallonen eller inte diskuterats några gånger och det råder delade meningar om det.
Jag brukade inte bry mig om att koka hallonen innan, jag blev ju aldrig dålig. Men så i höstas åkte jag på en rejäl magsjuka  av hallonen och sen dess kokar jag alltid frysta utländska hallon. Vill inte chansa igen.

Kokta hallon som istärningar

När man kokar hallonen så blir det ju tyvärr mer en hallonsoppa än styckfrysta bär.
Men att frysa in kokta hallon som istärningar gör att hallonen delas upp i lagom mängd. Sedan brukar jag styckfrysa istärningarna i påsar gjorda på sockerrör.
Enkelt sen att ta fram den mängd hallon man vill ha. Till min favoritsmoothie brukar jag ta en liten mängd hallon för en helt perfekt smakkombination med övriga bär, och då blir en istärning alldeles lagom.
Även gott att ha i en hallonistärning i en tillbringare med vatten.

Brukar du koka frysta importerade hallon?

/Anne-Lie Smith

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer