Frysa in kokta hallon som istärningar

av | 22 maj, 2019 | Paleo Sverige tipsar

Att frysa in kokta hallon som istärningar fungerar både för färska hallon och frysta hallon.

Om du kokar färska hallon till en sylt och utan att använda några konserveringsmedel eller socker så är det perfekt att frysa ner hallonen som istärningar istället för att förvara i burk.
Än så länge dröjer det lite till innan vi kan skörda eller köpa färska svenska hallon, men brukar du köpa hallon från frysdiskarna i matbutikerna?

Rekommendation att koka importerade frysta hallon

Har du kanske sett att det står bakpå paketen att hallonen bör kokas? Detta gäller importerade frysta hallon, och de flesta hallon i frysdisken är importerade.
Hos Livsmedelsverket står det “Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.” 
Du kan läsa mer om det hos Livsmedelsverket här.

I Facebook-gruppen Paleo Sverige har ämnet om man bör koka hallonen eller inte diskuterats några gånger och det råder delade meningar om det.
Jag brukade inte bry mig om att koka hallonen innan, jag blev ju aldrig dålig. Men så i höstas åkte jag på en rejäl magsjuka  av hallonen och sen dess kokar jag alltid frysta utländska hallon. Vill inte chansa igen.

Kokta hallon som istärningar

När man kokar hallonen så blir det ju tyvärr mer en hallonsoppa än styckfrysta bär.
Men att frysa in kokta hallon som istärningar gör att hallonen delas upp i lagom mängd. Sedan brukar jag styckfrysa istärningarna i påsar gjorda på sockerrör.
Enkelt sen att ta fram den mängd hallon man vill ha. Till min favoritsmoothie brukar jag ta en liten mängd hallon för en helt perfekt smakkombination med övriga bär, och då blir en istärning alldeles lagom.
Även gott att ha i en hallonistärning i en tillbringare med vatten.

Brukar du koka frysta importerade hallon?

/Anne-Lie Smith

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Kvinnor och träning

Kvinnor och träning

De flesta av oss hittar en träningsform vi gillar och bara kör på flera gånger i veckan, vecka ut och vecka in. Ibland känner man sig mer trött och omotiverad men man kör på i alla fall. För träning är ju hälsosamt, eller hur?! Du kanske har läst eller hört att det är...

läs mer
Tips på nyårsmenyer

Tips på nyårsmenyer

Har ni bestämt vad ni ska äta på nyår? Många tycker om att planera långt i förväg och sen finns det ofta en del gäster att ta hänsyn till när det gäller vad de tycker om/inte tycker om, allergier, intoleranser etc. Alla våra recept är fria från spannmål, mejerier och...

läs mer