Gratinerad hummer

av 5 jan, 2020

Vill man ha en lyxig förrätt eller sidorätt så är det detta man ska servera.

Väldigt gott tillsammans med en syrlig sås som citron- och basilikasås. Eller skippa vitlöken i gratineringen och servera med en god vitlökssås.
En härlig drink till är inte heller fel, en alkoholfri mojito eller ingefärsdricka med lime passar fint till hummern.

Toppa gärna hummern med paleoparmesan eller ställ fram det på bordet så gästerna får toppa som de vill. Då blir de nog lite imponerade av dina saltkonserverade äggulor.

Säsongspremiär för hummer är första måndagen efter den 20 September till 1 December. Men det går att få tag i hummer annars också som inte är svensk.

Portioner/antal/mängd:

 4 portioner

Tillagningstid:

30 minuter

Kategori:

Sidorätt

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 4 humrar
  • 2 msk ghee eller annat fett
  • 0.5 dl kokosmjölk
  • 2 äggulor
  • Salt
  • Svartpeppar (uteslut vid AIP)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Citronsaft
  • Persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg upp hummer på en skärbräda. Klyv den på längden. Börja med att sätta kniven i nacken på hummern och skär ner mot stjärten. Skär sen även upp mot ögonen.

Ta bort tarm och magsäck och töm huvudet. Plocka ur köttet från skalet. Ta bort klorna och töm de och lederna för kött också.

Skär köttet i mindre bitar och skölj ur skalen.

Smält ghee i en kastrull. Tillsätt finhackad vitlök, salt och peppar och låt fräsa i några sekunder. Tillsätt sen kokosmjölk. Låt det småputtra under omrörning en stund.

Tillsätt äggulorna och vispa medan de löser upp sig och det hela tjocknar lite (några minuter).

Ta bort kastrullen från plattan och blanda i hummerköttet.

Häll i röran i hummerskalen och ställ den in i ugnen i 7 -8 minuter. Ha lite koll så det inte bränns vid. Du kan sätta på grill de sista 2-3 minutrarna.

Det är färdigt när det fått lite gyllene färg på toppen.

Ta ut humrarna ur ugnen.
Ha på lite citronjuice och finhackad persilja innan servering.

 

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.