Gratinerad hummer

av 5 jan, 2020

Gratinerad hummer

Vill man ha en lyxig förrätt eller sidorätt så är det detta man ska servera.

Väldigt gott tillsammans med en syrlig sås som citron- och basilikasås. Eller skippa vitlöken i gratineringen och servera med en god vitlökssås.
En härlig drink till är inte heller fel, en alkoholfri mojito eller ingefärsdricka med lime passar fint till hummern.

Toppa gärna hummern med paleoparmesan eller ställ fram det på bordet så gästerna får toppa som de vill. Då blir de nog lite imponerade av dina saltkonserverade äggulor.

Säsongspremiär för hummer är första måndagen efter den 20 September till 1 December. Men det går att få tag i hummer annars också som inte är svensk.

Portioner/antal/mängd:

 4 portioner

Tillagningstid:

30 minuter

Kategori:

Sidorätt
Nyår
Påsk
Midsommar

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 4 humrar
  • 2 msk smör
  • 0.5 dl kokosmjölk
  • 2 äggulor
  • Salt och svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • Citronsaft
  • Persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg upp hummer på en skärbräda. Klyv den på längden. Börja med att sätta kniven i nacken på hummern och skär ner mot stjärten. Skär sen även upp mot ögonen.

Ta bort tarm och magsäck och töm huvudet. Plocka ur köttet från skalet. Ta bort klorna och töm de och lederna för kött också.

Skär köttet i mindre bitar och skölj ur skalen.

Smält ghee i en kastrull. Tillsätt finhackad vitlök, salt och peppar och låt fräsa i några sekunder. Tillsätt sen kokosmjölk. Låt det småputtra under omrörning en stund.

Tillsätt äggulorna och vispa medan de löser upp sig och det hela tjocknar lite (några minuter).

Ta bort kastrullen från plattan och blanda i hummerköttet.

Häll i röran i hummerskalen och ställ den in i ugnen i 7 -8 minuter. Ha lite koll så det inte bränns vid. Du kan sätta på grill de sista 2-3 minutrarna.

Det är färdigt när det fått lite gyllene färg på toppen.

Ta ut humrarna ur ugnen.
Ha på lite citronjuice och finhackad persilja innan servering.

 

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.