Gratinerad hummer

av 5 jan, 2020

Gratinerad hummer

Vill man ha en lyxig förrätt eller sidorätt så är det detta man ska servera.

Väldigt gott tillsammans med en syrlig sås som citron- och basilikasås. Eller skippa vitlöken i gratineringen och servera med en god vitlökssås.
En härlig drink till är inte heller fel, en alkoholfri mojito eller ingefärsdricka med lime passar fint till hummern.

Toppa gärna hummern med paleoparmesan eller ställ fram det på bordet så gästerna får toppa som de vill. Då blir de nog lite imponerade av dina saltkonserverade äggulor.

Säsongspremiär för hummer är första måndagen efter den 20 September till 1 December. Men det går att få tag i hummer annars också som inte är svensk.

Portioner/antal/mängd:

 4 portioner

Tillagningstid:

30 minuter

Kategori:

Sidorätt
Nyår
Påsk
Midsommar

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 4 humrar
  • 2 msk smör
  • 0.5 dl kokosmjölk
  • 2 äggulor
  • Salt och svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • Citronsaft
  • Persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg upp hummer på en skärbräda. Klyv den på längden. Börja med att sätta kniven i nacken på hummern och skär ner mot stjärten. Skär sen även upp mot ögonen.

Ta bort tarm och magsäck och töm huvudet. Plocka ur köttet från skalet. Ta bort klorna och töm de och lederna för kött också.

Skär köttet i mindre bitar och skölj ur skalen.

Smält ghee i en kastrull. Tillsätt finhackad vitlök, salt och peppar och låt fräsa i några sekunder. Tillsätt sen kokosmjölk. Låt det småputtra under omrörning en stund.

Tillsätt äggulorna och vispa medan de löser upp sig och det hela tjocknar lite (några minuter).

Ta bort kastrullen från plattan och blanda i hummerköttet.

Häll i röran i hummerskalen och ställ den in i ugnen i 7 -8 minuter. Ha lite koll så det inte bränns vid. Du kan sätta på grill de sista 2-3 minutrarna.

Det är färdigt när det fått lite gyllene färg på toppen.

Ta ut humrarna ur ugnen.
Ha på lite citronjuice och finhackad persilja innan servering.

 

Flera recept

Mandelmusslor med citronkräm

Mandelmusslor med citronkräm

Mandelmusslor med citronkrämMmm...riktigt goda mandelmusslor med syrlig citronkräm! Passar fint att fylla dem med i princip vad som helst. Varför inte lite rabarberkompott eller stekta kaneläpplen och kokosgrädde, eller nån god sylt. Du kan också göra glass och äta...

Pulled pork i slowcooker

Pulled pork i slowcooker

Pulled pork i slowcookerPulled pork är så användbart till mycket. Antingen bara äta som det är tillsammans med lite bacon och ägg, eller gör en enkel sallad till och kanske nån sås. Eller varför inte servera i ett stekpannebröd tillsammans med en salsa och sås....

Hallonpannacotta

Hallonpannacotta

HallonpannacottaPannacotta är så enkelt att göra och blir väldigt gott. I det här receptet får pannacottan smak av hallon men det går ju såklart att variera med andra bär och smaker.Riktigt gott blir det också att blanda i lite lakritspulver i denna...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.