Hel laxsida i ugn eller på grillen

av 11 jun, 2019

Hel laxsida i ugn eller på grillen

Lax är så mångsidigt och kan göras med massor av olika kryddning. För den här grillade eller ugnsbakade laxen blir det lite mer kryddning, men om du vill kan du bara blandalite örter med ghee och klicka ut på laxen, skiva på lite citroner och ha några dillvippor på så får du en väldigt klassiskt grillad lax.

Tillbehör som passar fint är bland annat romsås, en god citron och basilikasås, eller en basilikamajonnäs. Aioli, eller saffransaioli är också gott till och olika sallader. Citronpotatis är också ett gott tillbehör.

Portioner/antal/mängd:

6 portioner

Tillagningstid:

1 timme

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

 

  • 1 laxsida à 1-1.5 kg
  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 gul lök

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 dl coconut aminos
  • 0.5 dl vatten
  • 1 färsk chili
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 
Rivet skal och saft från1 citron
  • 
1 laxsida med skinn (cirka 1 400 g)
  • 1/2 msk salt

  • 1-2 skivade citroner
  • Dill

 

Gör så här:

Finhacka löken och riv vitlöken. Finhacka chilin.

Fräs lök och vitlök mjuka i en ­kastrull med lite av olivoljan. Tillsätt chilin och ste lite till.

Tillsät­t coconut aminos, vatten, olivolja, honung, ­svartpeppar citronskal och citronjuice.

Koka upp och låt sjuda ­samman ett par minuter, rör om då och då under tiden.
Låt svalna och mixa med stavmixer. så att det blir slätt.


Pensla laxens köttsida med glazen och låt dra i kylskåp i 30-60 minuter.
Se till att det finns lite glaze kvar till senare.

Grilla

Tänd grillen och låt det bli rikligt med glöd. Flytta kol åt sidorna.

Ha olivolja på laxens skinnsida och pensla laxens köttsida en gång till med glazen. Lägg laxen i folie.
Skiva på citron och lägg på lite finklippt dill och stäng foliepaketet.

Lägg laxen i mitten av grillen så att du har glöd runt om laxen.

Grilla i ca 15 minuter eller tills köttet flikar sig när du petar i det.
Pensla med glaze lite då och då.

 I ugnen

Sätt ugnen på 180 grader.

Pensla skinnsidan av laxen med olivolja.

Lägg laxen i en ugnssäker form och skiva på citron och lägg på lite finklippt dill.

Ta in i mitten av ugnen och grädda i ca 30 min. Du kan behöva lägga på lite folie efter 15-20 minuter så att laxen eller citronen inte bränns. Det gör inget om citronen får lite färg.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.