Leverpiller
Det är verkligen inte alla som klarar av smaken av lever. Eller lukten.
Jag (Tine) är en av dem.
Här hemma har vi stekt lever, haft i gryta, grillat det… Vi kan inte få oss till att gilla det. De säger i och för sig att man måste pröva något 7-15 gånger innan man börjar tycka om det…
Men istället för att tvinga i oss något vi inte riktigt tycker om så gör vi leverpiller för att ändå få i oss nyttigheterna i levern.
Lever är rikt på
- Folat – naturligt folat, inte folsyra vilket är konstgjort framställt. Rekommenderas till kvinnor före och under en graviditet då det behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Även barn behöver få i sig folat då de växer.
- Vitamin B12 – behövs för cellernas ämnesomsättning. Äldre och veganer får ofta brist på detta vitamin. Förmågan att ta upp B12 minskar med åldern.
- Vitamin A – behövs för synen, huden och slemhinnorna bland annat. Också ett bra vitamin att få i sig under en graviditet då embryot behöver det för tillväxt, utveckling och en bra syn.
- Vitamin D – reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.
- Vitamin E – en antioxidant som skyddar våra vävnader.
- Vitamin K – vilket behövs för bentätheten och blodets koagulering.
- Järn – viktigt för blodet då det ingår i hemoglobinet som transporterar syre i blodet, och myoglobin som transporterar syre till musklerna. Järn får du i dig främst från inälvs- och blodmat.
Hur gör man leverpiller?
Frys levern först och låt den vara fryst i minst 2 veckor så att eventuella bakterier och parasiter dör.
Ta fram levern strax innan du ska skära upp leverpiller. Den är lättare att skära i om den är fryst, då glider inte kniven runt lika mycket.
Skär små bitar i piller storlek och lägg dem på bakplåtspapper en liten bit ifrån varandra.
Lägg dem i frysen och styckfrys dem
Sen kan du lägga dem i en glasburk och förvara i frysen.
Ta 2-4 piller per dag som ett hälsosamt kosttillskott.
Perfekt när man inte gillar smaken av lever!
4 Kommentarer
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
Hej! Gjorde lite bakvänt, fryste kalvlever några dagar, sedan små bitar som jag la på bakplåtspapper som nu legat s 2 veckor, häftade ett papper ovanpå. Men ör det ok att äta fast dom legat lite öppet? Och tuggar ni? Eller😄
Hej!
Ja, absolut ok att äta ändå, bara de varit frysta i minst 2 veckor. 🙂
Vi sväljer de bara hela. Därför viktigt att de inte är för stora. Man kan såklart tugga dem också om man vill, men då känner du mer av smaken. 🙂
Jag ska alltså svälja rå frusen lever? Det känns lite jag vet inte…kannibal. Ja jag vet att den inte suttit på ett människodjur 🙃 Men vågar jag verkligen detta? Tål magen rått kött?
Hej!
Ja, det stämmer, rå lever som varit frusen i några veckor. Kroppen tål rått kött och inälvsmat fint, men just med inälvsmat ska det alltså vara fruset i några veckor först för att ta kål på eventuella bakterier och parasiter. Vi rekommenderar inte att man sväljer rå kycklinglever eller rå kyckling överhuvudtaget, men just med nöt (och helst från gräsbetande kossor) är det ingen fara.
Pröva! Se vad du tycker. 🙂 Personligen tycker jag (Tine) inte att det smakar nånting.