Mos på matpumpa/vintersquash

av 11 jan, 2020

Mos på matpumpa/vintersquash

Mos på matpumpa blir gudomligt gott och passar utmärkt som sidorätt till ett flertal olika rätter.
Moset kan göras på olika sorters matpumpa som tex butternutsquash som brukar finnas i de större livsmedelsbutikerna året om. Under hösten brukar även andra sorters matpumpa finnas i butikerna och även i en del växtbutiker.
De olika sorterna av matpumpa ger lite olika fasthet på moset. Butternutsquash blir tex lite lösare medans mos på tex Delicasquash blir lite fastare och kan behövas spädas ut med vätska.

Matpumpa, som även kallas för vintersquash, är en sorts squash som har hårt skal och som kan lagras över vintern. Jag (Anne-Lie) odlar flera olika sorter och lagrar dem i ett av mina uthus som håller ca 10 – 15 grader på vintern. Det är en härlig känsla  att kunna gå ut dit och hämta in mat till kvällens middag.

Mos på matpumpa/vintersquash är gott att servera med till exempel fiskgratäng och en sallad. Eller köttbullar, lökringar, lingonsylt och en gräddig brunsås.

Portioner/antal/mängd:

 

Tillagningstid:

Ca 45 minuter
(30 minuter i ugn)

Kategori:

Sidorätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • Önskad mängd matpumpa
  • Eventuellt kokosmjölk
  • Önskad mängd persilja som krydda (kan utelsutas)
  • Kokosolja eller ghee att smörja formen med
  • Salt och peppar efter tycke och smak (uelsut peppar vid AIP och låghistamin)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Ställ in en plåt eller ugnsform med lite fett på som får smälta medans ugnen blir varm.

Skala matpumpan och kärna ur.

Skär matpumpan i mindre bitar och lägg i formen med smällt fett.

Ställ in formen eller plåten i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills matpumpan blivit mjuk.

Häll upp matpumpan i en hög skål och mixa ihop med en stavmixer eller elvisp.

Mixa eventuellt ner vätska om moset är för tjockt. Tillsätt även mer fett om önskvärt.

Salta och krydda eventuellt med peppar och persilja.

TIPS! Blir det mos över så går det bra att frysa in. Jag brukar frysa in portionsvis i påsar (gjorda av sockerrör) eller som en sidorätt i matlådor.
Der går också bra att spara moset till nästa dag i kylen och göra plättar på det genom att mixa det med ägg och eventuellt lite kokosmjölk.

Flera recept

Mandelmusslor med citronkräm

Mandelmusslor med citronkräm

Mandelmusslor med citronkrämMmm...riktigt goda mandelmusslor med syrlig citronkräm! Passar fint att fylla dem med i princip vad som helst. Varför inte lite rabarberkompott eller stekta kaneläpplen och kokosgrädde, eller nån god sylt. Du kan också göra glass och äta...

Pulled pork i slowcooker

Pulled pork i slowcooker

Pulled pork i slowcookerPulled pork är så användbart till mycket. Antingen bara äta som det är tillsammans med lite bacon och ägg, eller gör en enkel sallad till och kanske nån sås. Eller varför inte servera i ett stekpannebröd tillsammans med en salsa och sås....

Hallonpannacotta

Hallonpannacotta

HallonpannacottaPannacotta är så enkelt att göra och blir väldigt gott. I det här receptet får pannacottan smak av hallon men det går ju såklart att variera med andra bär och smaker.Riktigt gott blir det också att blanda i lite lakritspulver i denna...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.