Restless legs syndrom – Willis Ekbom sjukdom
Det finns nog inget som är så enerverande som att sitta i soffan en kväll efter jobb, eller sitta på en föreläsning, vara på bio eller ligga i sängen redo att sova, och så kommer det igång; Restless Legs Syndrome (RLS som jag kommer kalla det fortsättningsvis i inlägget).
Sjukdomen har idag bytt namn och heter numera Willis Ekbom Disease (WED), eller Willis Ekbom sjukdom på svenska. Men jag kallar det ändå RLS i artikeln.
Är jag på bio får jag helt enkelt sätta mig tillrätta bäst det går på det trånga utrymmet och sova. Missa filmen, men vad ska man göra.
Är jag hemma brukar jag få massera vaderna (där jag oftast är drabbad), använda foam rollern, gå en tur, spraya magnesium på vaderna och massera in eller försöka komma till ro och somna.
Vad är Restless Legs Syndrome?
RLS är när man får krypningar i benen, men kan också vara klåda, pirrningar i benen, sveda och oroskänslor. Man kan bli lite rastlös, inte bara benen, men i hela kroppen.
Man tror att RLS dels kan vara på grund av att cirkulationen i vener och artärer är otillräcklig.
Det finns så kallad primär och sekundär RLS.
Primär:
Idiopatisk, vilket betyder att man inte kunnat hitta orsaken till sjukdomen, därmed inte sagt att det inte finns en underliggande orsak. Denna är mer ärftlig än den sekundära.
Sekundär:
- Brister: såsom på järn, folat eller B12 exempelvis
- nedsatt njurfunktion
- Perifer neuropati, radikulopati, myelopati
- Tunnfiberneuropati
- Läkemedel eller andra substanser: SSRI, SNRI (antidepressiva), antihistaminer, statiner, litium, rökning, snusning, alkohol, koffein
- Graviditet
Det kan alltså, som ni kan se, drabba vem som helst och är inte en graviditetssjukdom som sådan. Men med ökad blodvolym (bland annat) under graviditeten så kan besvären uppkomma eller bli värre om man hade det redan innan graviditeten.
Graviditet och RLS
RLS under graviditeten kan bero på flera saker som:
- Låga järnvärden
- Låga folatvärden
- De hormonella förändringarna under en graviditet
- Cirkulationen av blod och lymfvätska som påverkas av din graviditet. Man får mer blod i kroppen under graviditeten och lymfvätskans naturliga pump (diafragman) får mindre plats, vilket oxå leder till att man sväller mer då vätskan stagnerar och inte kan pumpas runt som den ska.
Det finns några saker som kan göra symptomen värre och som det kan vara vits att hålla sig ifrån, samt några saker man kan göra för att underlätta lite:
- Koffein kan göra att symptomen blir värre så bra att hålla sig borta från kaffe, té med kaffein och energidrycker etc.
- Kolla dina järnvärden då låga järnnivåer som sagt kan leda till värre symptom. Även värt att kolla upp magnesium och folat och ta tillskott om det behövs.
- Be din partner massera dina ben, eller använd en foam roller och rulla benen själv för att få igång cirkulationen.
- Att röra på sig regelbundet under dagen, samt att stretcha ordentligt innan man lägger sig kan hjälpa.
Jag läste om någon som tog en rispåse och värmde och la på det området som kittlar mest. Det hjälpte tydligen. Aldrig provat själv. Någon annan säger att kyla hjälper bättre än värme. Så där får man pröva sig fram.
Kanske ”tigersalva” eller liknande kan funka? Blir kallt/varmt och lite svidande känsla av att smörja på det. Man kanske i alla fall glömmer den kittlande känslan och kan somna.
Jag tycker också att magneisumspray/olja hjälper att spraya på det området där det kittlar som mest. Magnesium är muskelavslappnade bland annat och kan hjälpa.
Icke-farmakologisk behandling
Många vill inte behandla detta med mediciner utan hitta en naturlig hjälp för RLS.
Exempel på naturlig hjälp är:
- Regelbunden fysisk högintensiv träning
- Stretchning
- Akupunktur
- Akupressur
- TENS
- Värme eller kyla (se ovan)
- Distraherande aktiviteter före sänggående, som korsord, spela brädspel, handarbete eller liknande.
För många är det värst när man väl gått och lagt sig. Då kan man tänka på följande:
- Regelbundna sovtider
- Undvika stimulerande drycker (exempelvis med koffein i) och att äta för mycket precis innan sängående
- Inte träna för hårt innan läggdags
- Undvik att hålla dig vaken i sängen med skärmtid exempelvis, och få sängplatsen mörk och sval
Personligen tycker jag följande hjälper mest:
- foam rolling
- spraya magnesium på det drabbade området (oftast vaderna)
- sitta i fotbad med magnesiumsalt (bittersalt)
- lägga mig när det börjar sprätta i benen
Så pröva dig fram, vare sig du alltid har RLS eller det uppstått under graviditeten. Det som fungerar för en person fungerar inte alltid för en annan.
Två sorters magnesium som jag (Tine) använder, förutom att ta magnesium regelbundet i tablettform från puori.
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
0 kommentarer