Täckodling – många fördelar och lite jobb

av | 11 maj, 2019 | Odla din egen mat

Täckodling har många fördelar för en väldigt liten arbetsinsats. Genom att ta tillvara på gräsklippet och täcka med det i dina odlingar så kan du förbättra jorden på en mängd sätt.

Du kan bevara fukten i jorden – och vem vill inte det efter förra årets torra sommar? Och den här torra våren?

Genom att täcka jorden med en massa organiskt material så får du betydligt mindre ogräs – och det vill väl alla ha?

Täckodling av gräs och annat organiskt material matar också maskarna i jorden och som hjälper till att gödsla jorden. Maskarna gör ett enormt jobb åt dig. Och allt du behöver göra är att lägga ut till exempel gräs, ensilage och hösilage i dina odlingar. Ett tjockt lager av gräsklipp kan många gånger vara den enda gödslingen din odling behöver.

En täckodlad bädd behöver heller inte grävas och du riskerar inte att störa microlivet i jorden.  Med tiden kommer maskarna i jorden och näringen du tillsätter göra jorden mer lucker och mullrik. 

En del av er som inte använt er av täckodling har kanske aldrig sett vilken skillnad det blir av att bara täcka jorden.
Jag gjorde därför ett litet videoklipp för att visa skillnaden mellan två olika odlingsbäddar.
Ingen av odlingsbäddarna har vattnats något extra innan videoklippet, och även om videokvalitén inte är den bästa så ser man väl ändå stor skillnad på jordarna?

För varje år med täckodling och användandet av boakshi så blir mina odlingsjordar bättre och bättre, och det är så kul att se. 
Jag kommer berätta mer om bokashi längre fram men vill du läsa mer om det redan nu så kan du göra det här.

Täckodling året om

Min målsättning är att ha mina odlingsbäddar, både på friland och i pallkragar, täckta i stort sätt året om. Det har dock inte varit så lätt när jag dels håller på och täcker delar av gräsmattan för att skapa nya odlingsytor, och dels för förra sommarens torka. Inte så att man kunde köpa ensilage från någon bonde, och gräsklippet från min tomt räckte inte så långt.
Men en odlingsbädd täckte jag förra året med halm.

Jag hade stjälkselleri stod kvar i bädden i ett experiment för att se om det gick att övervintra den hos mig i zon 4. Det gick inte men jag fick en väldigt fuktig odlingsbädd tack vare halmen.
Lite extra glad blev jag när jag såg i min planering att det var den bädden jag skulle odla morötter i det här året. Förra året när det var så torrt så gick det inget bra alls med morotssådden. Det var väldigt få frön som grodde och jag såg att det var likadant för flera odlare.
Hoppas i år på att täckodlingens fukt kanske ska gynna morotsfröna och sättlöken som jag har i halmbädden. Halm är inte näringsrikt så det är mest för fukten det får ligga kvar. Sen när jag fått ihop mer gräsklipp kommer det täcka även denna odlingsbädd. 

Så frön i täckodlad bädd

På våren är det en hel del fröer som ska direktsås som till exempel morötter. Jag sådde mina morotsfrön den 28 april i bädden täckt av halm med fuktig jord inunder. Jag avvaktade med att så morotsfröna tidigare för att det varit så torrt under hela våren men vid den tiden var det regn på gång.

För att kunna så i den täckodlade bädden så gjorde jag skåror i bädden precis som vanligt och såg till att dra halmen åt sidan från skårorna. Sen var det bara att vattna, så fröna och lägga över jorden igen, men låta halmen ligga kvar åt sidan. Halmen håller fukten i bäddarna (och håller lite av ogräset borta förhoppningvis) men ligger inte för tjockt över fröna så att de kan gro och växa upp.

I den här odlingsbädden har jag även satt två rader med gul och röd lök i ytterkanterna. Plus tre rader med olika sorters morot. Fem rader totalt.
När allting börjat gro sen och kommit upp en bit så kommer jag även sätta ut lite sommarblommor mellan raderna. Jag kommer använda mig av de vintersådda blommorna i plasthinkar som jag skrev om i det här inlägget.

 

Täckodling med första gräsklippet

När många odlingsbäddar står bara och med torr jord så är det en härlig känsla att äntligen kunna börja klippa gräset igen. Och det luktar ju så gott.
Första gräsklippningen för i år gjorde jag idag den 11 maj och det första som blev täckt var vitlöken. Även mina två björnbärsplantor som står på ett soligt och torrt ställe fick sig ett tjockt täcke av gräsklipp. Dessutom blev det lite gräsklipp till en del  av min vinbärshäck.

Jag använder mig av en batteridriven gräsklippare med uppsamlare (som är såå bra) och till hela min tomt så behöver batteriet laddas i tre omgångar. Men det är skönt att dela upp klippningen lite och inte ta allt på en gång.

I år har jag också fått ansvaret att klippa en ganska stor gräsmatta vid en av områdets badplatser. Blev så lycklig när jag blev tillfrågad och allt det extra gräsklippet kommer göra gott för mina odlingar och rabatter.
Så i år hoppas jag på att kunna täcka större delen av min köksträdgård och även att det kanske kan räcka till de delar av trädgården där jag håller på och täcker med tidningar för att skapa nya ytor att odla på. 

Använder du dig av täckodling i din trädgård?
Vad tycker du är den största fördelen med täckodling?

 

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer