Är frukt godis?
Och de hade rätt! I alla fall när man ser på vår moderna frukt som under århundranden och årtusenden förändrats väldigt mycket från hur de såg ut när våra släktingar, jägarna och samlarna, åt dem.
Världshälsoorganisationen räknar in naturligt förekommande socker i sina rekommendationer, och då även fruktsockret i just frukt.
Enligt svenska riktlinjer är rekommendationerna för socker som ni ser nedan, och då gäller det bara tillsatt socker, inte det som är naturligt förekommande i exempelvis frukt:
- Vuxna: 50-75 gram (ca 20-25 sockerbitar)
- Barn: 30-35 gram (ca 10-12 sockerbitar)
WHO (World Health Organisation – Världshälsoorganisationen) vill dock att man bara ska få i sig hälften av detta, alltså 10-12 sockerbitar för vuxna och 5-6 sockerbitar för barn.
Hur ser det då ut med frukten vi äter idag?
Siffrorna är för 100g frukt (informationen kommer från denna länk)
- Gröna druvor – 15,9 g
- Banan – 13,9 g
- Mango – 13,8 g
- Blå druvor – 11,7 g
- Körsbär – 11,3 g
- Äpple – 10,6 g
- Kiwi – 10,3 g
- Ananas – 10,1 g
- Plommon – 9,1 g
- Päron – 8,8 g
- Clementin – 8,7 g
- Vattenmelon – 7,6 g
- Persika – 7,6 g
- Blåbär – 7,5 g
- Apelsin – 7,2 g
- Grapefrukt – 6,8 g
- Björnbär 6,4 g
- Jordgubbar – 6,6 g
- Honungsmelon – 5,6 g
- Hallon – 3,2 g
Detta betyder att om du ger ditt barn en banan så motsvarar det ca 6 sockerbitar. Alltså det dagliga rekommenderade intaget av socker på en dag. Tål att tänkas på…
Andra saker att tänka på när det gäller frukt till barn är att ge dem hela frukten. Juicer och puréer har inte lika mycket fiber, men fortfarande nästan samma sockermängd. Plus att man blir av med nästan alla vattenlösliga vitaminer. Varför har det en betydelse?
Jo, när man äter en frukt och får i sig både fruktsockret och fibrerna tas sockret upp långsammare i kroppen. Plus att det är ganska lätt att dricka 3-4 äpplen, men mycket svårare att äta lika många. Har du prövat? Man blir således mer mätt av att äta ett äpple än man blir av att dricka ett glas äppeljuice.
Hur gör man då med frukt till barnen?
Alla gör ju det som funkar för dem! Men det är i alla fall bättre att ge sina barn (och sig själv!) en frukt istället för juicer och puréer. Tänk också på att socker är socker och om du ger ditt barn en frukt kan de reagera med mer energi.
Det kan vara en idé att ge barnet frukt på förmiddagen eller lunchtid, men att ge andra slags mellanmål senare på dagen. Då hinner barnet arbeta bort det där sockret innan läggdags.
Servera mer bär än frukt så får barnen mindre socker.
Ett annat tips är att köpa lite annorlunda och kul frukt och skära upp. Sen får alla i familjen ett papper med frukternas namn och så kan man poängsätta frukten. Så ser man vilka frukter man tycker mer eller mindre om. Detsamma går att göra med grönsaker. Kan vara ett sätt att få barnen att äta mer grönt och för föräldrarna att veta vad för slags grönsaker barnen gillar.
Barn behöver inte 3-4 frukter per dag. Äter du så mycket frukt? Tänk på att barn är mindre versioner av oss vuxna. Om du äter 2 frukter på en dag kanske barnet bara behöver en halv frukt eller en frukt per dag.
Frukt är godis – lördagsgodis. 🙂
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
0 kommentarer