Är potatis verkligen Paleo?

av | 10 mar, 2020 | Intressanta fakta

När jag (Tine) började äta en Paleolitisk kost 2012 var vit potatis inte Paleo. Inom Paleovärlden skyddes den och överallt kunde man läsa negativa kommentarer om denna knöl. Jag var lite förvirrad över detta, men ville lyckas med Paleo så jag höll mig ifrån potatis.

När vi finner ut mer och mer om hur vi levde på stenåldern, levde som jägare/samlare, hur de åt och levde, hur de förberedde sin mat så förändras också den Paleodiet vi äter idag.

Runt 2015-2016 började fler och fler skriva om potatisen och hur den inte längre var ”förbjuden” inom Paleo. Jag tänkte vi skulle ta en närmare titt på denna älskade lilla knöl.

Vad finns det för argument mot potatisen?

  • Innehåller mycket stärkelse
  • Högt GI (glykemiskt index)
  • De innehåller glycoalkaloid
  • De är inte så näringsrika
Låt oss kolla på dessa anledningar från början:
  • Stärkelse detta måste inte vara en dålig grej! Aktiva och hälsosamma människor tål mer stärkelse än om man är mer stillasittande. Har man däremot ett metaboliskt problem är det bäst att äta mindre stärkelserik mat.
    Stärkelse från potatis är mycket bättre än stärkelse från spannmål i och med att du då också får i dig exempelvis gluten och fytinsyra.
  • Högt GI – helt ärligt så är GI’t inte så mycket högre i vit potatis än i sötpotatis. Och det varierar beroende på vilken sorts potatis man äter. GI för vit potatis ligger mellan ca 77 till 85, medan sötpotatis ligger på ca 70.
  • Glycoalkaloid – Glycoalkaloider är det gift som potatisen bildar för att kunna bekämpa skadedjur. De heter solanin och chakonin i potatis. Det finns alltid lite glycoalkaloid i potatis, men om knölen ”stressas” bildas det mer, som exempelvis vid mer extrema väderförhållanden och om potatisen utsätts för för mycket ljus. Vid för mycket ljus blir potatisen mer grön, vilket är klorofyll. Ät helst inte gröna potatisar. Och skala gärna potatisen innan du äter den (speciellt ”äldre” potatis, då det finns mer glycoalkaloider i skalet.
  • Näring– Vit potatis och sötpotatis ligger ganska lika näringsmässigt. Förutom när det gäller A-vitamin.
    Om du har 100 gram potatis och 100 gram sötpotatis får du i dig följande dagliga rekommendationen av olika mikronutrienter:
    Vitamin B6 – vit potatis (vp) 10%, sötpotatis (sp) 10%
    Vitamin C – vp 33%, sp 4%
    Vitamin A – vp 0%, sp 284%
    Kalcium – vp 1%, sp 3%
    Järn – vp 3%, sp 3%
    Och när det gäller kolhydrater så har vit potatis 17 gram kolhydrater per 100 gram och sötpotatis har 20 gram per 100 gram.

Vit potatis innehåller mer glukos än fruktos, medan sötpotatis har mer fruktos än glukos. Glukos är lite bättre än fruktos då våra kroppar kan absorbera det bättre än fruktos. Fruktos belastar levern mer.
Fruktos förpackat i en god frukt eller sötpotatis är inte dåligt, men för mycket fruktos kan bland annat leda till fettlever (mer om detta i vårat inlägg om socker och sötningsmedel).
Idag äter vi stora mängder fruktos, speciellt i halvfabrikat. Du hittar det bland annat i agavesirap och majssirap.

Så ingår vit potatis i en Paleolitisk kost?

Som jag ser det så är potatis helt ok nu och då. Om du är frisk och aktiv kanske du tål mer av det, men så är det egentligen med all mat som är mer stärkelserik.
Har du problem med magen eller/och tarmarna kan det nog vara en god idé att utesluta potatis, men även kanske att utesluta andra rotfrukter.

Jag njuter verkligen av potatis, men äter det sällan.
På våren/tidig sommar njuter jag av färskpotatis och nån gång ibland under resten av året äter jag potatis, främst om jag är på besök hos andra. Det är sällan vi äter det här hemma.

Hoppas du känner att du fick lite svar angående potatis med detta inlägg. Tveka inte att sända frågor om ni undrar över något.

Ha en fin dag!

2 Kommentarer

  1. Marie

    Spännande inlägg. Om man dessutom ser till att vanlig vit potatis finns att köpa ekologisk närodlad medan sötpotatis ofta är import från andra sidan Atlanten så kanske den vita inte alltid är ett fruktansvärt val…

    • Tine Worén

      Visst är det så! Många gånger är ju sötpotatis importerad dessvärre. Bättre att stöda svenska och helst lokala företag. =o)

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer