Chokladtårta med hallonmousse och ganache

av 3 jun, 2019

Chokladtårta med hallonmousse och ganache

En tårta rik på chokladsmak med en fluffig hallonmousse i mitten som bryter av den rika smaken av choklad.

Dekorera med lite mer choklad, nötter och färska hallon.

Bli inte avskräckt av att det är många moment.
Hallonmoussen kan du göra medan tårtan står i ugnen och ganachen kan du göra när tårtan är färdigmonterad. Låt den stå i kylen medan du gör ganachen.

Ganachen kan användas som topping till en krämig vaniljglass,ha på en bit bröd med salta nötter på, eller på sötpotatistoast med nötter eller banan på. Eller varför inte dippa lite frukt i det! Lite festligt.

Portioner/antal/mängd:

10-12

Tillagningstid:

90 minuter

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Sockerkaksbotten

  • 6 ägg, separerade
  • 4-5 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 180 g kokosolja eller ghee
  • 4,5 dl mandelmjöl
  • 3-4 msk kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • Kokosolja och mandelmjöl till formen

Hallonmousse

  • 5 dl hallon
  • 5 gelatinblad
  • 2 äggvita
  • 2-3 msk honung
  • 3 dl kokosgrädde
  • 1 tsk vanilj pulver

Ganache

  • 250 gram mörk choklad
  • 2.5 dl kokosmjölk
  • En nypa salt

Montering

  • Mörk choklad i flagor
  • Salta nötter
  • Färska hallon

Gör så här:

 

Sockerkaksbotten

Sätt ugnen på 175 grader.

Använd kokosolja och fetta in en springform. Strö sen lite mandelmjöl i formen.

Smält kokosoljan.

Blanda alla torra ingredienserna i en skål.

Separera äggvitor och äggulor i två olika skålar.

Vispa äggvitorna stiva. Du ska kunna vända skålen upp-och-ner utan att det rinner ut.

Vispa äggulorna tillsammans med honungen tills det är krämigt. Häll sen i den smälta kokosoljan och vispa mer.

Häll i de torra ingredienserna i äggulemixen och vispa mer.

Vänd ner äggvitan i smeten. Var inte för hårdhänt för då slår du ur luftbubblorna i smeten och den blir mer platt och kompakt.

Häll smeten i springformen.
Ställ in i ugnen i 40-45 minuter.
Efter ungefär 20 minuter kan man få lägga lite folie över kakan ifall att den redan fått mycket färg.

Låt kakan svalna.

Hallonmousse

Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad så att de blir mjuka.

Värm upp hallonen i en kastrull så att du får som en ”sylt”.
Krama ur gelatinbladen och vispa sen ner i de varma hallonen.
Ställ åt sidan.

Vispa äggvita och honung stivt och blankt.

Vispa kokosgrädden lite med en gaffel. Den ska inte bli rinning utan fortfarande ha lite krämighet.

Vänd ner hallonen i äggvitan.
Sen vänder du i kokosgrädden.

Ställ i kylen en stund.

Innan den stelnat helt fördelar du över kakan som du delar i två.

 

Ganache

Mät upp kokosmjölken i en kastrull och sätt plattan på medelvärme.

När det börjat kokoa, dra kastrullen ifrån plattan och lägg i den mörka chokladen.

Sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme och sakta smält chokladen under omrörning. Det får inte bli för varmt.

Smaka av med salt.

Låt svalna lite innan du häller den på tårtan.

Montering

Skär sockerkaksbotten i två.

Bred ut hallonmoussen på den ena delen och lägg på den andra halvan.

Häll över ganachen och dekorera med chokladflagor, nötter och hallon.

Flera recept

Focaccia med olika topping

Focaccia med olika topping

Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings. Blanda gärna lite balsamvinäger med...

Rabarberkräm

Rabarberkräm

Sommar, sol och rabarberkräm! En klassisk och enkel kräm som passar både som frukost och mellanmål och faktist även som en dessert. Få ingredienser, går snabbt att göra och smakar somrigt. Gott att servera med lite jordgubbar och kyld kokosmjölk.Portioner/antal/mängd:...

Rabarbersill

Rabarbersill

Rabarbersäsongen är här och vad passar väl bättre än en rabarbersill inför nationaldagen eller midsommarfirandet!?! Rabarbersmaken träder fram extra mycket när man kokar med den i lagen och mosar den så att det blir extra mycket smak. Om du använder spädare rabarber...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.