Focaccia med lax, kaviar och kokosyoghurt

av 5 jun, 2019

Focaccia med lax, kaviar och kokosyoghurt

Ett härligt focacciabröd som man kan äta som det är och dippa i kokosolja, eller göra denna festliga rätt till midsommar, nationaldagen eller andra festliga tillfällen.

Recept på kokosyoghurt finner ni här.

Portioner/antal/mängd:

12 bitar

Tillagningstid:

1 timme

Kategori:

Bröd och Kex
Sidorätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 1 tsk salt
  • 6 ägg
  • 2.5 dl vatten
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk bikarbonat
  • 1.5 msk äppelcidervinäger

Dekorering

  • Kokosyoghurt
  • Kallrökt lax
  • Kaviar/rom
  • Rödlök
  • Dill
  • Finrivet skal av 1 citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser förutom bikarbonaten. Ställ åt sidan.

Vispa ihop olivolja, ägg och vatten.

Mät upp bikarbonat i ett litet glas eller liknande och häll på äppelcidervinägern. Det kommer att fräsa när den kommer i kontakt med varandra. Rör om snabbt och häll det i ägget och mixa lite.

Blanda ner äggröran i de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
Låt vila i 5-10 minuter.

Ta en ugnsform med måtten 30×20 och smörj in med lite olivolja och lägg sen i ett bakplåtspapper. Oljan är endast där för att hålla bakplåtspappret på plats.
Häll i smeten och ta sen en sked som du blöter med vatten och sprid ut smeten i formen.

Gör små gropar i smeten med hjälp av ett finger som du blött med vatten.
Du kan sen ha över lite olivolja, flingsalt och olivolja. För just det här receptet där du ska lägga på ingredienser ovanpå brödet behöver du inte ha på kryddning eller olja.

In i ugnen i 25-30 minuter. Håll koll på det så att det inte bränns. Du kan lägga över lite folie efter halva tiden för att undvika att det blir för mörkt.
Provstickan (eller gaffeln) ska vara torr när du prövat den i brödet.

Låt focaccian svalna helt innan du tar den ur formen. Om du vill äta den ljummen, vänta i alla fall i 15 minuter innan du tar brödet ur formen.

Dekorera focaccian med kallrökt lax, rödlök, kokosyoghurt, god kaviar (exempelvis Kalix löjrom), lite rivet citronskal och dill.

Flera recept

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Focaccia med olika topping

Focaccia med olika topping

Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings. Blanda gärna lite balsamvinäger med...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.