Foccaciabröd med lax, kaviar och kokosyoghurt

av 5 jun, 2019

Foccaciabröd med lax, kaviar och kokosyoghurt

Ett härligt foccaciabröd som man kan äta som det är och dippa i kokosolja, eller göra denna festliga rätt till midsommar, nationaldagen eller andra festliga tillfällen.

Recept på kokosyoghurt finner ni här.

Portioner/antal/mängd:

9 bitar

Tillagningstid:

1 timme

Kategori:

Bröd och Kex
Sidorätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl kallt vatten
  • 2.5 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl fiberhusk
  • 1 msk krossat linfrö
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 ägg, rumstempererat
  • 2 äggvitor, rumstempererade
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt

Dekorering

  • Kokosyoghurt
  • Kallrökt lax
  • Kaviar/rom
  • Rödlök
  • Dill
  • Finrivet skal av 1 citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser förutlm bikarbonaten. Ställ åt sidan.

Mät upp ägg, äggvitor och olivolja i en skål och vispa ihop i några minuter så det blir fluffigt

Mät upp bikarbonat i ett litet glas eller linande och häll på äppelcidervinägern. Det kommer att fräsa när den kommer i kontakt med varandra. Rör om snabbt och häll det i äggfluffet och mixa lite.

Ha sen i de torra ingredienserna lite i taget och vänd in det i äggfluffet så att det inkorporeras ordentligt.

Ta en ugnsform med måtten 30×20 och smörj in med lite olivolja och lägg sen i ett bakplåtspappret. Oljan är endast dr för att hålla bakplåtspappret på plats.
Häll i smeten och ta sen en sked som du blöter med vatten och sprid ut smeten i formen.

Gör små gropar i smeten med hjälp av ett finger som du blött med vatten.
Du kan sen ha över lite olivolja, flingsalt och olivolja. För just det här receptet där du ska lägga på ingredienser ovanpå brödet behöver du inte ha på kryddning eller olja.

In i ugnen i 25-30 minuter. Håll koll på det så att det inte bränns. Du kan lägga över lite folie efter halva tiden för att undvika att det blir för mörkt.
Provstickan (eller gaffeln) ska vara torr när du prövat den i brödet.

Låt foccacian svalna helt innan du tar den ur formen. Om du vill äta den ljummen, vänta i alla fall i 15 minuter innan du tar brödet ur formen.

Dekorera foccacian med kallrökt lax, rödlök, kokosyoghurt, god kaviar (exempelvis Kalix löjrom), lite rivet citronskal och dill.

 

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.