Giftfria leksaker
Det finns väl ingen som inte väljer giftfritt till sina barn. Så länge de vet om att det finns alternativ, och får information om att en del vanliga leksaker faktiskt innehåller gifter, eller hormonstörande ämnen…
Men det är en djungel därute! Hur vet man om leksakerna innehåller gifter egentligen?
Om vi får välja så blir det så giftfria leksaker som möjligt åt vår dotter Lily. Speciellt när det gäller mjukplast. Och vi har valt att köpa dessa leksaker på hemsidor som endast säljer leksaker utan farliga kemikalier. Det känns enklare så än att behöva läsa på varenda liten leksak och se om de är ok eller inte.
Nu ska det sägas att det sen i alla fall 2007 är flera kemikalier som förbjudits. I Sverige. Så ärv helst inte leksaker i plast främst om de är från före 2007-2008.
Skadliga ämnen
Jag tänkte bara kort skriva om några skadliga ämnen som kan finnas i bland annat leksaker till barn.
Leksaker kommer in i barnets liv nästan redan från dag ett. Och barn är mästare på att stoppa dessa saker, och en massa andra saker, i munnen för det är så de utforskar omvärlden.
Barns kroppar är ju mycket mindre än vuxnas och deras immunförsvar och hjärna är väldigt känsliga. Därför ska de inte utsättas för för mycket kemikalier. Vilket i och för sig ingen ska, men barns kroppar har inte samma chans att ta hand om det som vuxnas.
Leksaker i plast, framförallt mjukplast och sånt som luktar mycket är inte nåt barn ska leka med. Mjukplasten innehåller flera skadliga ämnen och parfymer kan vara allergiframkallande. Även parfymer många sprutar på sig eller tvättar sig själva eller sina kläder med. Värt att tänka på.
Kemikalieinspektionen hittade farliga kemikalier i var sjunde leksak de testade. Bland annat ftalater (se nedan) och ämnen som är cancerframkallande.
”Leksakerna är inte akut giftiga, men de ämnen som vi hittat är ett allvarligt problem på sikt eftersom barn är särskilt känsliga för hälsofarliga kemikalier. Det är viktigt att leksaksföretagen ställer tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer”
–Karin Rumar, tillförordnad enhetschef på Kemikalieinspektionen.
Några ämnen som är bra att undvika i barnens leksaker är
- ftalater – används som mjukgörare i plast och kan påverka balansen av vissa hormoner och ha en negativ påverkan på fortplantningssystemet. De mest skadliga ftalaterna är förbjudna i leksaker SOM KAN STOPPS I MUNNEN idag, så ärv inte plastleksaker som är före 2007, släng dem. Men det finns ju fortfarande plastleksaker som per definition ”inte stoppas i munnen” som kan innehålla dessa ämnen…
- BPA – används för att tillverka Polykarbonatplast som används till CD- och DVD-skivor samt för att laga tänder. Man kan även göra epoxiplast av BPA och det finns i elektronik, lim, konserv- och läskburkar. BPA finns också i bland annat kvitton! Det liknar kroppens östrogen och stör därför våran hormonbalans. Stora mängder kan bland annat vara en orsak till PCOS. BPA är oxå en ”fiende” till våra sköldkörtelhormoner. Det är förbjudet i nappflaskor, men vi kan få i oss det genom mat som haft kontakt med polykarbonatplast (som i konserver bland annat)
- PVC – framställs av vinylklorid som är cancerframkallande enligt vad jag läste på naturskyddsföreningens hemsida. Den har flamskyddsmedel egenskaper pga det höga klorinnehållet.
- kortkedjiga klorparaffiner – är skadliga för vattenlevande organismer och mycket långlivade i naturen. Dessutom är de misstänkt cancerframkallande. Hittas i mjukplast bland annat.
- Bly – kan orsaka skador på nervsystemet vilket kan leda till sämre inlärningsförmåga och att man får en sämre intellektuell utveckling. Hittas främst i elektriska leksaker. Oftast kommer barnen inte åt blyet, men det är ett miljöproblem när det ska hanteras vid avfall (kemikalieinspektionen).
Ingen kan göra allt men alla kan göra något
Det lönar sig att läsa på lite om innehållet av leksakerna vi ger våra barn. Många koncentrerar sig på kläder och sängkläder, men kanske glömmer leksakerna.
Sen är det inte alltid man kan ”vara på sin vakt”. Eller kanske inte vill vara den som säger till alla runtom sig att man inte vill ha leksaker med en lång lista av innehåll. Men man kan ju sätta sig ner med sin partner och diskutera fram vad som känns viktigt för just den familjen och så meddela resten av nära och kära.
Sambon och jag gjorde inte det innan Lily föddes. Vi var väl överens ändå liksom.
Andra tips för att göra hemmet mer kemikaliefritt är att:
- Plastbanta hemmet. Främst de produkter som hettas upp och som du lagar mat i eller äter/dricker från, det vill säga i köket. Eller din tandborste till exempel.
- I dammet i hemmet samlas kemikalierna. Försök dammsuga minst två gånger per vecka. Barnen kryper ju runt i det där dammet mer än du gör och får därför i sig mer av det.
- Kör en rejäl korsdragning i hemmet en gång per dag i cirka 2-10 minuter. Om du kan alltså. Alla har inte så de kan få korsdrag i hemmet. Men då gör du av med lite ”dålig” luft och vädrar ur kemikalier.
- Parfymfria rengöringsmedel är bra att ha hemma. Som jag skrev ovan så kan parfymer dels innehålla dåliga och även hormonstörande kemikalier men också vara allergiframkallande.
- Släng ut doftljusen! De kan också innehålla hormonstörande kemikalier, allergiframkallande parfymer och så luktar de ärligt talat inte så gott. Tycker jag. Men det är ju en smaksak. Det finns doftpinnar och ljus från bland annat Klinta som är rena produkter.
- Växter. Massor av växter! Det finns specifika växter som rengör inomhusluften, men jag är inte så bra på vilka så googla dig fram.
Så ta er en tankeställare och se vad du kan göra för att ge dina barn en uppväxt med mindre giftiga kemikalier.
Och alla kan inte göra allt! Men alla kan göra nåt.
Ge dina barn den bästa tänkbara starten i livet.
Ta hand om varandra och älska mera!
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
0 kommentarer