Handdiska med bra produkter

av | 24 jun, 2019 | Hemvård, Naturlig kropps- och hemvård, Paleo Sverige tipsar

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och stjärnkocken Niklas Ekstedt rekommenderade handdiskning framför diskmaskin i sin bok Happy Food 2.0.
Varför? Jo, för att vi då inte tvättar bort alla bakterier och därmed får en friskare tarmflora.
De skriver också att det är bra att ha husdjur, plus att barn mår bra av att leka ute i jorden då det är ett mikrobiellt paradis och det finns över en miljard bakterier i varje gram jord, varav väldigt få är skadliga för barn och vuxna. Allt detta stärker alltså vårat immunförsvar.

I det här inlägget tänkte jag skriva mer om just handdiskning.
Vi (Tine) diskar allt för hand hemma då vi inte har en diskmaskin. Vi diskar minst en gång om dagen och det ska erkännas att vi ibland diskar under rinnande vatten, vilket inte alls är så bra. Man slösar mycket vatten helt enkelt.

ddMen hur kan man handdiska miljövänligt då?

Detta är bara ett tips på hur man kan handdiska för att använda mindre vatten och använda sig av bra produkter som funkar. Alla gör precis som de vill i slutändan.

Börja med att skölja av all disk när du ätit så att matrester inte torkar in. Inte supernoga, men de värsta matresterna i alla fall så att diskvattnet inte blir för grisigt för fort sen när du ska diska.

Vi har två hoar i vår diskbänk. Den ena fyller vi med varmt vatten och diskmedel (mer om diskmedel nedan) och den andra görs rent så att vi kan ställa diskad disk där i väntan på att bli sköljt.
Har man bara en ho kan man ha en balja bredvid med vatten som man sköljer disken i.

 

Vi ställer disk på diskbänken när vi väl ska diska och lägger ner några saker i taget i det varma vattnet. De får ligga där i några minuter så att smuts luckras upp och sen diskar vi det. Diskhon vid sidan om fylls med disk och sen sköljer man av av disk lite snabbt och ställer i diskstället.

Det är ett effektivt sätt att handdiska på.

Hur gör man med väldigt skitiga kastruller?

Om det bränt fast lite kan det vara värt att ha lite bikarbonat i kastrullen, fylla på med lite vatten och koka upp på spisen.

Sen kan man antingen använda en bra borste (som på bilden bredvid) eller en kokosnötsborste som är extra bra på kastruller där maten sitter lite fast. Se mer information om denna borste nedan.

På bilderna ovan har kastrullen diskats med kokosnötsborsten som ni ser bild på längre ned.

Vad kan man använda för redskap när man handdiskar?

Vid vanlig diskning kan man ha en diskborste med trähandtag till exempel. Jag (Tine) föredrar dock en svamp att handdiska med för då känns det som jag kommer in i alla skrymslen och vrår. Jag letar dock alternativ till den vanliga disksvampen som ni ser på bilden till höger. När jag hittat en värdig ersättare kommer jag uppdatera med den i inlägget.

Förutom en disksvamp använder jag dels en trädiskborte för kastruller som ni ser i bilden ovan. Den är ergonomisk och bra för just kastruller, men även ugnsformar och liknande där mat kan fastna.

Vi använder även en kokosnötsborste istället för exempelvis stålull. Det fungerar minst lika bra tycker vi. En sådan håller i flera månader om man ser till att skölja ur den ordentligt och krama ur vattnet. När den är sultanvänd kan man kompostera den.

Jag har problem med eksem på händerna, därför använder jag diskhandskar i naturgummi! Jag använder ett till par vid städning.
Mina handskar är Fair Zone naturhandskar i naturgummi. Naturgummi är bättre för både människan och miljön och biologiskt nedbrytbart.

Diskmedel

Det finns flera diskmedel därute som är mer eller mindre miljövänliga och snälla mot människor och djur.
Det är bra att se till att diskmedlet inte innehåller citronsyra för det är många som är känsliga mot det. Annars kan man ju använda såna gummihandskar som ni ser på bilderna.

Attitude har flera produkter som är lite snällare mot miljön. Deras diskmedel innehåller inte citronsyra.
EcoClean är ett danskt märke som också är lite bättre, men deras diskmedel innehåller citronsyra.

Om du vill göra eget diskmedel kan du riva en bra, miljövänlig hårdtvål och koka upp med vatten. Eventuellt tillsätta nån eterisk olja (tea tree oil är antibakteriellt) och sen hälla upp i en pumpflaska så har du ett bra diskmedel. Det går åt ca 50 gram tvålflingor till 5 dl vatten och 5-10 droppar eterisk olja om du önskar. Beror helt på vilken sorts eterisk olja du använder, om den är renare eller mer utspädd. Young Living har bra eteriska oljor, då behöver du bara ca 5 droppar till en sats med diskmedel.

Är det miljövänligt då?

Enligt vad jag läst mig till så blir det mer miljövänligt att använda sig av en diskmaskin för att man sparar på vatten. Men då gäller det att man har ett bra maskindiskmedel också.

Vid handdisk kan man vara smart och använda så lite vatten som möjligt, och en del saker blir renare för människan är mer enveten och skrubbar bättre än en maskin gör.

Alla gör som de vill, men vare sig du ska handdiska eller använda en maskin så gäller det att vara medveten om hur du diskar och spara på jordens resurser; vattnet bland annat.

Och för att knyta ihop säcken så är det bättre rent mikrobiellt för oss att handdiska då vi inte tar bort alla bakterier. Vår miljö börjar bli alldeles för ren med alla antibakteriella produkter och lite skit skadar inte.

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer