Introducera mat till bebisar
Vid 6 månaders ålder började vi introducera mat till vår dotter. Hon fick smaka lite från våra fingrar innan, lite juice från hallon, suga på en vattenmelon, slicka på en citronklyfta…ja, lite såna saker. Men vid 6 månader fick hon börja hålla i maten själv, utforska texturer, smaker och konsistenser i sin egen takt. För det var just det där med ”hennes egna takt”.
Lily är ingen stor tjej, och gång på gång har de sagt till oss på Barnavårdscentralen (BVC) att Lily väger för lite. Hennes längdkurva är under normal, men enligt barnsköterskan ”följde hon sin egna kurva”. Men när vikten trillade under det normala hette det att hon var för tunn…. *himlar med ögonen*
Egentligen är jag ganska trygg i mig själv och kände att i och med att Lily är en glad och aktiv tjej så är hon också frisk och får i sig det hon behöver. Mat hade inte intresserat henne speciellt mycket då, det var först närmare 6 månaders-strecket hon visade intresse.
Men barnsköterskan propsade på att vi skulle ge gröt. Det fick vi höra redan när Lily var 4 månader. Vi struntade i det tipset.
När Lily var 5.5 månader propsade de på det igen och den gången gav vi efter lite grann för Lily skulle ändå börja få smaka på mat.
Men vad gav vi henne då? Gröt från affären med spannmål och mejerier eller hur gjorde vi, hur tänkte vi där? Det och hur Lily började äta enligt Baby Led Weaning (BLW) tänkte jag ta upp i det här inlägget.
Innan jag fortsätter skriva om vad vi gett Lily att äta vill jag bara säga att jag inte dömer någon! Alla gör precis som de själva vill och vad de anser bäst för sitt barn. Alla barn är olika, alla föräldrar är olika. Det är precis som det ska vara.
BLW – Baby Led Weaning (barnstyrd matintroduktion)
Denna metod handlar om att låta barnet styra ätandet från en så tidig ålder som möjligt. Man ger de lagom stora bitar av mat som de kan hålla i själva och så föra maten till munnen. Man ger barnet samma mat som man själv äter, men man kan ju få ändra lite på kryddningen, exempelvis göra det mindre starkt.
Barnet kan få ganska många kväljningar i början, men det är helt naturligt. Barnets kväljningsreflex sitter långt fram i munnen i början och flyttas längre och längre bak med tiden. Så låt barnet sköta det själv så länge det bara är en kväljning, annars finns risken att man puttar maten längre bak i munnen och det blir en kvävning istället. Då är det bra att ha gått första-hjälpen kurs så man vet vad man ska göra.
Enligt forskning är det inte så vanligt att barn kvävs när de introduceras till bitar av mat. Och mindre risk om de får lära sig att hantera maten själva från början. Då lär de sig att tugga maten innan de sväljer, istället för att svälja innan de tuggar.
Det behövs inte tänder för att introducera maten på det här sättet. Det löser sig genom att barnet tuggar med käkarna och använder tungan för att få ordning på maten.
Fördelar:
- Barnet får lära sig hantera maten själv tidigt och känna på olika texturer, känna olika smaker och konsistenser och se hur maten faktiskt ser ut.
- Många barn lär sig också äta med bestick tidigare än puré-matade barn.
- Det ska också främja matlusten längre fram när de får utforska själva.
- Barnet äter av samma mat som resten av familjen så det kan definitivt spara tid.
- Lär sig tugga innan de lär sig svälja.
- Sen är det ju fantastiskt kul att få kladda lite också!
Nackdelar:
- Det blir kladdigt… Ja, det finns två sidor av myntet. Visst är det mysigt när barnet får kladda, men det blir en del att ta hand om också.
- Du börjar inte med smakportioner förrän barnet är runt halvåret och kan sitta själv.
- Jag kommer inte på fler!
Ärligt så känner i alla fall jag att BLW blir enklare. Är man på springande fot kan man antingen välja att bara amma, eller ta med mat som kladdar lite mindre. Exempelvis en köttbit och lite ugnsrostade grönsaker. Eller bara suga och leka med en morot. Äpple gillar Lily, men det kan bli kladdigt och göra att kläderna blir lite fläckiga.
När börjar man med BLW?
BLW börjar man med när barnet är runt 6 månader, kan sitta själv, är intresserad av att pilla med mat och föra den till munnen själv.
De flesta som ger barnet mat enligt den här metoden ger inga smakportioner innan. Men en del ger små smakupplevelser genom att kanske ha nåt på fingret som barnet får suga på.
Men gröt då?
Ja, när vår dotter Lily blev 5 månader tjatades det ju igen om att Lily vägde för lite och borde äta mer. Och gröt var det de rekommenderade. Så till sist gav vi gröt. Hemmagjord gröt.
Ända sen graviditeten har vi varit överens om att inte ge henne en spannmål, socker och baljväxter. Hon kommer utsättas för det ändå tids nog, men om vi kan ge henne bra och energirik, naturlig mat så är det ändå bättre än att köpa en massa halvfabrikat.
Hur gjorde vi den gröten?
Ingredienser:
- 0.5 dl kokosmjölk
- 2 msk mandelmjöl
- 1 tsk kokosmjöl
- 1 krm fiberhusk
- lite vaniljpulver
- liten klick kokosolja
Så här gör du:
Ha alla ingredienser i en liten kastrull förutom kokosoljan.
Koka upp och rör till önskad konsistens.
Häll upp i en liten skål och rör ner kokosoljan.
Servera som den är eller rör i några bär och mosa dem ordentligt. Släng i frysta bär när du kokar upp gröten och mosa runt.
Kväljas eller kvävas:
Nedan ser ni mer om att kväljas eller kvävas.
Om ett barn hostar, har färg i ansiktet och tungan liksom kommer ur munnen – ja då kväljs barnet. Eller klöks kan man också säga.
Om barnet däremot är tyst, och börjar bli blå, då kvävs barnet.
Det kan vara bra att gå en HLR-kurs för barn innan barnet börjar äta enligt BLW om man är rädd att olyckan ska vara där.
En gång minns jag speciellt när Lily åt och något kom lite fel i halsen. Hon hostade och hostade och till sist spottade hon ut den där biten som hamnat fel. Bebisar har ju sin kräkreflex såpass långt fram på tungan i början, så det är inte ofta det blir en rejäl olycka. Men man ska alltid vara med när barnet äter, alltid vara uppmärksam.
Under den här erfarenheten behöll jag lugnet, berömde henne med ”det där klarade du bra, vännen”, och så gick vi vidare. Vi stannade inte kvar på händelsen och hon åt vidare utan problem.
Kväljas
- Öppen mun och kommer längre fram i munnen. Barnet kan bli ganska rött i ansiktet.
- Barnet hostar och spottar. Ett gott tecken – barnet löser det här själv.
Barn har en känslig kväljningsreflex, något som hänger med sen stenåldern just för att barnet inte ska sätta i halsen.
Var inte där och pilla i munnen om barnet kväljs, det kan leda till att maten hamnar längre bak och barnet kvävs istället.
Låt barnet sköta det själv!
Kvävas
- Barnet börjar få blå färg i ansiktet.
- Barnet blir tyst och svårt att få ljud ifrån sig.
- Om barnet börjar hosta är det ett gott tecken då luftröret bara är delvis blockerat.
Om barnet är tyst och börjar bli blått i ansiktet, ring 112 och gör standard barn HLR.
Exempel på mat från 6 månaders ålder
Exempel 1
Frukost: Äggröra (ägg, svartpeppar, kokosolja)
Middag: Lammstek (en liten bit), brysselkål, morot
Exempel 2
Frukost: Gröt
Middag: Pannbiff och grönsaker
Exempel 3
Frukost: Färskt fikon, avokado, kokosyoghurt
Middag: Tacofärs (med egna kryddor så du vet vad det innehåller), grönsaker
Mellanmål
Avokado
Skinka
Pannbiff
Frukt
Grönsaker
Bär
Än idag äter Lily väldigt lite mellanmål, småätande är inte vår grej, men så här små barn äter ju oftare än vuxna gör i regel.
Vid 6 månader och kanske ända upp till 1 års ålder är det viktigare att de får smaka, känna och klämma på mat vid frukost, lunch och middag. Deras huvudmat en lång tid är fortfarande amningen.
Introducera mat långsamt. Det kan vara att du ger samma grönsaker och bara nåt sorts kött den första månaden för att se hur barnet reagerar på den produkten.
När du introducerar något nytt kan det vara bra att låta barnet smaka enkomt på det livsmedlet och när barnet smakat och känt på det kan du ge barnet mer utav exempelvis middagen.
Hur kan man servera maten:
Några tips är att exempelvis ge en klyfta av avokado och låta skalet sitta kvar. Då klämmer de inte bara sönder avokadon utan kan hålla i den och liksom suga och tugga för att få loss bitar.
Dela banan i hälften. Skala sen en lite remsa banan. Då håller barnet i själva bananen men har en bit som barnet kan suga och tugga på.
Pannbiff – finns egentligen inget bra tips. Det kommer att bli bitar av det och de hanterar det med. Kul med kladd! Samma med köttfärssås eller typ tacofärs.
Skär rotfrukter i stavar eller i klyftor och rosta i ugnen med kokosolja. De blir mjuka, men inte för mjuka så de bara klämmer sönder dem.
Gör samma med blomkål och broccoli, eller koka eller ånga istället.
Man gör så som man själv känner sig bekväm med, men bitarna får inte bli för små när barnet är så smått. När barnet växer blir bitarna mindre och mindre.
Amning
Det är fortfarande barnets viktigaste mat (eller ersättning). Vi ammade precis som innan mat introducerades och fortsatte att göra det tills vi såg att hon faktiskt fick i sig ordentligt med mat via BLW.
Vid 1 års ålder åt vår dotter tre mål mat om dagen, nåt mellanmål och däremellan ammade hon. Ammade alltid innan hon somnade samt 2-3 gånger på natten och lite på morgonen. Det där varierar från barn till barn.
Andra tips:
Låt barnet få hantera en sked själv.
Lägg lite mat på skeden och ge den till barnet så kanske de för skeden till munnen.
Låt barnet leka med skeden och med tiden lära sig äta med den. Samma gäller gaffel.
Ge barnet tid. Inte stressa måltiden.
Vi märkte så väl på Lily om vi stressade vid måltiden. Och hon sa ifrån.
Hon sa även ifrån när hon var färdig att äta. Låt barnet säga ifrån på sitt egna unika sätt när det är färdigt att äta.
Kryddning
Använd de kryddor du brukar använda, men pröva dig fram med lite mindre kryddning i början och öka hellre på successivt.
Vi tror på att barnen lika gärna kan äta rena kryddor från början. Jag menar…en köttbit utan NÅN krydda blir ganska tråkig.
Fett
Ös på! Gärna kokosolja, olivolja och avokadoolja. Om du kokat grönsaker, häll av vattnet och sen på med en klick kokosolja som får smälta av värmen av grönsakerna.
Låt barnet vara med i köket och laga mat.
Antingen genom att leka på golvet, sitta vid bordet och leka med nåt eller varför inte skjuta barnstolen mot diskbänken så de får leka där! Ge barnet en sked, liten kastrull eller nåt att leka med och vara delaktig i matlagningen.
Det är supermysigt!
Om ni har vidare frågor om BLW eller kanske vad Lily åt förr eller äter nu (hon blev 1 år den 8 mars), tveka inte att ställa frågorna på Instagramkontot @paleo_barn eller emaila mig på tine@paleosverige.se
Var inte rädda att ge barnet bitar. De kommer att klara av det galant. Oftast är det föräldrarnas rädsla för att nåt ska gå fel som är orsaken till att barnen inte lär sig äta bitar förrän de är runt 1.5 år gamla eller t.om. äldre.
Lita på dina barn, och var med dem hela tiden när de äter.
Lycka till!
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
0 kommentarer