Kan hela familjen äta Paleo?

av | 9 apr, 2019 | Barn & familj

Kort svar: Självklart!

Den paleolitiska kosten riktade sig initalt till vuxna med kroniska livsstilssjukdomar, som exempelvis diabetes typ 2 och fettlever. Studier på kostens påverkan gjordes således på vuxna. Men dessvärre kryper dessa sjukdomar allt längre ner i åldrarna och fler och fler barn får fetma, diabetes typ 2, och andra livsstilssjukdomar på grund av bland annat det höga intaget av socker och skräpmat.

Den paleolitiska kosten ska ju mimika den mat som stenåldersmänniskan åt före jordbrukets uppkomst. En kost full med gräsuppfött kött, vilt, vildfångad fisk, lite nötter, bär, grönsaker, frukt och annan helt naturlig mat. Våra jägare- och samlareförfäder åt efter säsong såklart och man åt den mat som kunde ge en mest näring och snabbast energi. I Sverige åt vi en hel del fisk året om.

Så varför skulle inte både vuxna och barn kunna äta av denna kosten?

Dessvärre är det många som argumenterar att barn inte ska äta Paleokost för att man då utesluter viktiga grupper av mat och barnen blir utan dess näring. Men vi kanske kan kolla lite närmare på det.

Fibrer, järn och zink och flera B-vitaminer

Man säger ofta att fullkorn och annat spannmål är viktigt för att det innehåller fibrer, järn och zink och flera B-vitaminer.

Fibrer får du även i dig via grönsaker och frukt. Järn får du via bra köttkällor.

Zink hittar du faktiskt mest i musslor, ostron och krabba, men även i kött och kyckling, nötter och frön. Det är mer zink i de produkterna än i spannmål.

Sen har vi B-vitaminer. B12 kan endast fås via animaliska produkter där en bra källa är fisk och skaldjur. B6 hittar du bland annat i kött, fågel och ägg. Du hittar B9 (folsyra) i lever, ägg, bladgrönsaker, avokado, jordgubbar, palsternacka etc. B1, B2 och B3 (niacin) återfinns fläskkött, inälvsmat, sparris, fisk och ägg bland annat.

Så som du ser kan du få i dig dessa näringsämnen från andra ställen än spannmål, baljväxter eller mejerier. Och oftast ligger animaliska produkter i toppen för de livsmedel som innehåller mest av dessa näringsämnen.

Hur är det med kalcium då?

Du kan få i dig kalcium via ben och gröna bladgrönsaker. Bland annat är benbuljong en väldigt bra källa för kalcium, men även exempelvis sardiner!

Nu ska jag svära i kyrkan, men vissa barn mår bra när de äter mejerier och då kan de ju äta lite sånt också. Men välj bra mejeriprodukter, exempelvis så är får- och getprodukter bättre, eller opastöriserade mjölkprodukter.

En Paleo diet, fri från spannmål, mejerier och baljväxter, har mycket näring, retar inte tarmen, är lågt på socker och bidrar inte till inflammationer i så stor grad. Se till att äta så mycket ekologiskt som möjligt samt gräsbeteskött, vilt och vildfångad fisk. Även organmat är nyttigt och bra.

En sak man kan komma ihåg när det gäller barn är att inte ge dem en riktigt lågkolhydratskost. Självklart skulle de inte bli skadade av det om de fick mindre kolhydrater vissa dagar (och för barn med olika diagnoser eller sjukdomar skulle det rentav vara önskvärt med en mer ketogen kost), men generellt sett kan man ge barnen mer kolhydrater i form av exempelvis potatis, squash, bananer, sötpotatis, matbanan och andra rotfrukter.

Paleokost från dag ett

Om du ger barnet hälsosam och näringsrik mat från dag ett är chansen större att barnet får mer sug efter den slags mat än sött och processat. Sött kommer alltid vara vår preferens, det är programmerat i oss. Men chansen är större att barnet vill ha en söt morot än en söt kaka. Du kommer att hamna i situationer där barnet vill ha den söta processade maten som kakor, tårta, godis etc. Låt dem pröva! Såvida inte det finns en allergi eller känslighet såklart.

De flesta barn som äter bra mat från början tycker i alla fall att den söta processade maten blir för söt efter bara några tuggor, eller rent av för fett (friterad mat exempelvis). Som sagt, alla är vi olika, och barnen kommer att reagera olika på den processade maten också, men ge barnet en bra start i livet för de bästa förutsättningarna till att göra egna bra val även som vuxen.

Introducera paleo till lite äldre barn

Om ditt barn växer upp och äter spannmål, mejerier och socker så är barnet mer eller mindre anpassat till sötare mat och/eller processad mat. Det betyder inte att barnet har eller kommer att få ett sockerberoende! Alla gillar söt mat, vi är programmerade att se sött som ”ofarligt” och vi vet att vi kommer att få mer energi av det (se ovan).

Om du börjar introducera Paleo när barnen är lite äldre kommer du kanske stöta på lite mer patrull. De försöker anpassa sig till den nya kosten, precis som du gör och självklart går det att göra en ändring! Desto tidigare du ändrar om kosten, desto lättare tenderar det att vara. Vissa barn anpassar sig otroligt lätt till en paleolitisk livsstil, för andra tar det längre tid. Vi är ju alla individer.

Hur kan man göra övergången till Paleo enklare?

  • Föregå med gott exempel, ät Paleo hemma och ha inte en massa sockermat och processad mat i skåp och kyl. Säg inte att grönsaker är äckligt eller gör miner kring olika mat, det påverkar barnen mer än man tror.
  • Lär barnen om riktig mat. Ha med dig barnen när du lagar maten, besök olika gårdar så de får lära sig var maten kommer ifrån, odla lite mat hemma. Förklara vad olika mat gör i våra kroppar, hur de gör oss fulla med energi och ger oss näring. Barn är smarta, de förstår mer än man tror.
  • Peka inte ut sockermat och processad mat som farligt, ont eller förbjudet. Som vi alla vet så är ofta det förbjudna mer attraktivt.
  • Sluta inte ge barnen mat de inte tycker om. En del säger att mat måste introduceras minst 5-7 gånger innan ett barn tycker om det. Så barnet kan hata broccoli de första gångerna, för att sedan gilla det den sjunde gången till exempel (hårt draget). Så ge inte upp! Fortsätt servera olika grönsaker, kött, fett, etc, sätt ingen etikett på maten eller säg till barnet ”nä du gillar inte broccoli så det äter vi inte längre”.

Vad blir då slutsaten?

Klart hela familjen kan äta Paleo!

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer