Kosten är inte allt – vanliga orsaker till ohälsa

av | 3 jun, 2019 | Hälsooptimering

Jag har märkt under åren sen 2013 när jag startade Facebook-gruppen Paleo Sverige att väldigt många sätter en oerhört stor vikt vid kosten. Både privatpersoner och folk som jobbar med hälsa inom alternativmedicin.
Inget fel i det i sig, kosten är ju väldigt viktig för att läka men väldigt många glömmer bort de viktiga orsakerna till ohälsa. Eller så känner de inte till dem. Men de är så viktiga att göra något åt om man vill förbättra eller behålla sin hälsa.

Många kämpar år efter år med att förbättra sin hälsa. Äter bra Paleo-kost, lägger massa pengar på kosttillskott, tester och olika undersökningar, stannar [alldeles för] länge på tex AIP, låghistaminkost eller GAPS intro och kommer inte vidare i sin läkning iallafall.
Men äter vi en så bra och läkande kost och ändå inte läker så är det ju med all sannolikhet något annat som stör. Det finns då säkerligen andra orsaker till att ens kropp inte läker. För våra kroppar är ju egentligen väldigt bra på att läka, bara vi ger den rätt verktyg – och tar bort orsaker till att kroppen ger oss en massa symtom på att den inte mår bra.

Erfarenhet av att läka sig själv och av att hjälpa andra

Jag har själv varit svårt sjuk för några år sen och låg i ett mörkt rum i stort sett hela dagarna med svåra smärtor.  Men jag har de senaste åren gjort en enorm hälsoresa och blivit frisk från sjukdomar som ME, Fibromyalgi, Hashimotos/hypotyreos och har inte längre artros, ångest, björkpollenallergi eller astma. Jag är idag helt medicinfri.
Paleokosten hjälpte mig mycket med att må bättre men det är inte enbart kostens förtjänst. Jag har blivit frisk från dessa sjukdomar genom att åtgärda flera olika vanliga orsaker till sjukdom.

Genom åren har jag sen informerat om hur viktigt det är med orsakstänket och hjälpt många med kroniska sjukdomar.
En annan person som hjälpt väldigt många med kroniska sjukdomar (ännu mer än mig) är Lisa Billö. Hon är verkligen en stor inspirationskälla i hälsofrågor och jag har lärt mig det mesta jag kan av henne.

Hon har startat en Facebook-grupp vid namn Kroniska Sjukdomar, MCS, ME, Fibromyalgi, IBS, mfl (som jag också är admin i) där vi pratar om orsaker till ohälsa och vad som kan hindra läkningen.
Hela orsakstänktet i gruppen bygger på en rehabilitertingsmodell från Canada som får tillbaka ca 75% av de sjukskrivna i arbete igen. I arbete igen alltså för att de mår bra och inte för att det gått ett visst antal dagar som ofta verkar vara fallet här i Sverige. Det arbetas också med att få till den här rehabiliteringsmodellen i Sverige.
Vill du gå med i gruppen så klicka på det gröna gruppnamnet ovan så kommer du till ansökan på Facebook.

 

Vanliga orsaker till ohälsa och som kan hindra läkning

Nedan finns en lista över vanliga orsaker till ohälsa och vanliga hinder för kroppen att läka.
Listan är sammanställd av Lisa Billö med erfarenheter från personer med kroniska sjukdomar.
En ändring har gjorts av mig på punkten gällande kosten då vi ju här utgår från bra läkande Paleokost.
Originallistan hittas i gruppen ”Kroniska sjukdomar, MCS, ME, Fibromyalgi, IBS mfl” under namnet Checklista i gruppens filer.

Att uppnå bättre hälsa kan kräva flera livsstilsförändringar. Flera pusselbitar kan behöva läggas. Den här listan innehåller tips på olika faktorer som kan hindra läkningen och som kan behöva åtgärdas för att man skall komma vidare i sin läkning.

 • Mögel
  Mögel luktar inte alltid och syns inte alltid. Det räcker inte alltid att sanera. Mögel kan vara svårt att hitta och även om man sanerar (tar bort allt skadat material) kan det ha kontaminerat övrigt bohag också. Flyttar man kan problemet flytta med om man tar med sig bohaget.
  För att kolla om man har mögel i sin bostad kan detta testet användas:
 • Kemiska emissioner
  Kemikalier kan finnas i byggnadsmaterial, plastmattor, lim, nya möbler, ny elektronik och annat i hemmet och på arbetsplatsen eller skolan.
 • Parfymerade produkter

  Parfymerade produkter kan innehålla kemikalier som kan vara hormonstörande och allergena. Tvättmedel, sköljmedel, deo, tvål, schampo, rakprodukter, hårstylingprodukter, diskmedel, städmedel mm kan innehålla parfym.

 • Kost
  Ekologiska livsmedel så långt det är möjligt. Rena råvaror och undvika tillsatser.
  Citronsyra/E330/Citric Acid/citrater, är tillverkat med hjälp av mögel och kan finnas både i mat och i hygienprodukter. Många upplever besvär av detta och kan vara nödvändigt att utesluta helt.
 • Elektromagnetiska fält
  Minimera, eliminera och se över den elektromagnetiska miljön. Fast uppkoppling är bättre än trådlös.

 

 •  Vattenkvalitet
  Dricksvattnet kan innehålla föroreningar och kan behöva renas.
 • Alkohol
  Alkoholintag kan hindra läkningen
 • Amalgam och rotfyllningar
  Sanera på ett korrekt sätt så det inte utlöser mer sjuklighet.
 • Kopparspiral
  Vanlig orsak till ohälsa och kan i allra högsta grad störa läkningen.
 • P-piller
  Syntetiska hormoner är inte bra att störa en kropps hormonbalans med.
 • Implantat
  Metaller i kroppen kan vara en anledning till att man inte blir bättre.
 • Läkemedel
  Läkemedel och mediciner är kemiska ämnen som många kan vara känsliga mot. Ibland kan de störa läkningen mer än de hjälper.
 • Tobak
  Snus och cigaretter kan både trigga kroniska sjukdomar och hindra läkningen. Även andra hands rök/snus.
 • Stress
  Stress påverkar alla läkningsprocesser och behöver undvikas så mycket som möjligt.

Kosten är verkligen inte allt

Även om du äter en bra, näringsrik, antiinflammatorisk kost som Paleo är så kan du drabbas av ohälsa. Eller att du inte läker. Bor du i mögel till exempel så spelar det inte så stor roll att du äter en bra kost, möglet kommer antagligen påverka dig och ge dig en mängd olika symtom iallafall. Symtom som till exempel utmattning, magproblem, eksem, astma, värk, depression, ångest, kognitiva besvär, hormonobalanser med mera. 

Så om du inte kommer någonstans med din läkning, eller om den stannat av eller kanske rentav backat så kolla in listan ovan för att se om det är några orsaker som passar in i ditt liv. Mögel i byggnader är till exempel väldigt vanligt och testa sin bostad kan vara en väldigt viktig pusselbit.
Mögel syns eller luktar oftast inte så det är svårt att avgöra om man har mögel i sitt hem med enbart syn och lukt. En fuktmätare säger oftast inte så mycket heller eftersom att mögel också kan finnas även om det inte finns en aktiv fuktskada. 

Bilden nedan visar mitt köksgolv i den bostadsrätt som jag bodde i 2009-2013 och som gjorde mig så sjuk till slut att jag knappt kunde gå. Ingen lukt och inget som syntes på lägenhetens ytskikt. Det var även mögel gömt i väggarna på tre ställen i lägenheten och det är oftast så det växer, dolt bakom ytskiktet i byggnader.

 

Histaminintolerans och symtom på SIBO

Sen jag flyttade ifrån den väldigt sjuka lägenheten så har jag som sagt gjort en enorm hälsoresa men jag har också fått kämpa väldigt mycket för att förbättra hälsan. Jag fick också sjukdomen MCS, Multiple Chemical Sensitivity, efter att jag flyttade ifrån mögellägenheten och som jag fortfarande har kvar även om den blivit bättre med åren. Jag har också bott i två sjuka bostäder till efter mögellägenheten. Inte lika sjuka dock men det är inte helt lätt att hitta friska bostäder tyvärr.

Jag har i min senaste bostad fått problem med histaminintolerans och symtom på SIBO men som jag lyckades bli av med förra året. Tyvärr kom de båda tillbaka nu under våren.
Första gången jag blev av med det följde jag ett speciellt program som jag satt ihop men jag dokumenterade aldrig något. Många har frågat mig efteråt hur jag gjorde så den här gången tänkte jag dokumentera det i en rad artiklar här på paleosverige.se. Har det funkat en gång så hoppas jag att det ska fungera även den här gången.
Jag misstänker samma orsak till symtomen som förra gången men mer om det berättar jag i nästa inlägg.

Med hopp om att vi alla som är sjuka ska få må bättre,
Anne-Lie Smith

2 Kommentarer

 1. Margareta Lönnerberg

  Ett stort varmt tack för att du delat med dig av din resa och hoppas att du får leva ett symptomfritt liv framgent. Själv är jag tacksam för alla recept och information som man aldrig kan få för mycket av. Har gått/går på AIP men slarvar mellan varven och har nu tänkt gå tillbaka till Paleo/AIP Paleo gör att man inte blir så fullt begränsad i kosten

  Ha det gott
  Margareta

  Svara
  • Anne-Lie Smith

   Hej Margareta,
   och tack så mycket för din kommentar och fina ord.
   Mitt svar kommer lite sent men det har varit lite fullt upp på sistone.
   Hoppas att du kan må bra med Paleo/AIP. Jag har kommit väldigt långt i min läkning med bara Paleo så ibland behövs inte AIP.
   Lycka till och glömt inte att du kan ta stöd, pepp och hjälp av andra i vår grupp Paleo Sverige på Facebook.
   Varma hälsningar,
   Anne-Lie

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen