Kosten är inte allt – vanliga orsaker till ohälsa

av | 3 jun, 2019 | Hälsooptimering

Jag har märkt under åren sen 2013 när jag startade Facebook-gruppen Paleo Sverige att väldigt många sätter en oerhört stor vikt vid kosten. Både privatpersoner och folk som jobbar med hälsa inom alternativmedicin.
Inget fel i det i sig, kosten är ju väldigt viktig för att läka men väldigt många glömmer bort de viktiga orsakerna till ohälsa. Eller så känner de inte till dem. Men de är så viktiga att göra något åt om man vill förbättra eller behålla sin hälsa.

Många kämpar år efter år med att förbättra sin hälsa. Äter bra Paleo-kost, lägger massa pengar på kosttillskott, tester och olika undersökningar, stannar [alldeles för] länge på tex AIP, låghistaminkost eller GAPS intro och kommer inte vidare i sin läkning iallafall.
Men äter vi en så bra och läkande kost och ändå inte läker så är det ju med all sannolikhet något annat som stör. Det finns då säkerligen andra orsaker till att ens kropp inte läker. För våra kroppar är ju egentligen väldigt bra på att läka, bara vi ger den rätt verktyg – och tar bort orsaker till att kroppen ger oss en massa symtom på att den inte mår bra.

Erfarenhet av att läka sig själv och av att hjälpa andra

Jag har själv varit svårt sjuk för några år sen och låg i ett mörkt rum i stort sett hela dagarna med svåra smärtor.  Men jag har de senaste åren gjort en enorm hälsoresa och blivit frisk från sjukdomar/diagnoser som ME, Fibromyalgi, Hashimotos/hypotyreos och har inte längre artros, ångest, björkpollenallergi eller astma. Jag är idag helt medicinfri.
Paleokosten hjälpte mig mycket med att må bättre men det är inte enbart kostens förtjänst. Jag har blivit frisk från dessa sjukdomar genom att åtgärda flera olika vanliga orsaker till sjukdom.

Genom åren har jag sen informerat om hur viktigt det är med orsakstänket och hjälpt många med kroniska sjukdomar att må bättre och vi blir fler och fler som läker från svåra sjukdomar.
Vill du lära dig mer om detta och diskutera med andra som kanske precis påbörjat resan mot ett friskare liv eller få höra om erfarenheterna från de som redan gjort resan eller är mitt i den?
Välkomen till gruppen Läka kroniska sjukdomar med orsakstänk och naturlig livsstil som jag har startat tillsammans med Jessica Rydén. Gruppen är till för stöd, delade kunskaper och erfarenheter, information, omtanke och pepp för gruppens medlemmar. Listan nedan kommer från den gruppen och är ett viktigt verktyg i sin resa mot ett friskare liv.

Vanliga orsaker till ohälsa och som kan hindra läkning

En lista som visar vanliga orsaker till ohälsa och som kan hindra ens läkning.
Sammanställd av mig och Jessica Rydén och de erfarenheter vi tagit del av från personer med kroniska sjukdomar.

 • Mögel

  Mögel är en av de absolut vanligaste orsakerna till ohälsa och kan hindra ens läkning. Mögel luktar och syns inte alltid (på våra breddgrader så växer möglet oftast inuti konstruktionen) och kunskapen om mögel inom de branscher som arbetar med det är skrämmande låg. Fuktskador är väldigt svårt att hitta och även om man sanerar genom att ta bort allt skadat material är det ändå inte säkert att man kan bo kvar och allt ens bohag kan vara kontaminerat. Flyttar man så finns alltid risken att man får med sig problematiken om man tar med sig sitt bohag. Att kolla upp sitt boende är en viktig pusselbit för att se om det orsaker ens ohälsa eller hindrar ens läkning.
  Marknadens mest tillförlitliga test för att testa för mögel hittar du hos Sunt hem –  Damm DNA tops  
  Vill du läsa mer om mögel så kan du göra det i artikeln Vad säger folkhälsomyndigheten om mögel

 • Kemiska emissioner

  Det finns många olika sorter av toxiska kemikalier som kan påverka oss negativt. Du hittar dem i byggnadsmaterial, ny elektronik, nya möbler, nya kläder, målarfärg, plastmattor, lim och annat i hemmet, på arbetsplatsen, på förskolan, i skolan, etc.

 • Parfymerade produkter

  Parfymerade produkter kan innehålla kemikalier som är hormonstörande, cancerframkallande och allergena. Schampo, balsam, tvättmedel, sköljmedel, lotion, ansiktskrämer, smink, hårstylingprodukter, deodorant, handkräm, tvål, diskmedel, städartiklar m.m. kan innehålla parfym. Bakom ordet parfym i en innehållsförteckning kan uppemot 100-tals kemikalier dölja sig som tillverkaren inte behöver ta med. Undvik parfym, perfum, perfume, fragrance i innehållsförteckningen på dina produkter.

 

 • Kost

  Helst bestå av ekologiska livsmedel och gräsbeteskött så långt det är möjligt. Bra att undvika alla typer av tillsatser, äta rena råvaror och mat lagad från grunden.

 

 • Tillsatser

  En av de mest allergena tillsatserna är E330 (Citronsyra/Citric Acid) som tillsätts i både mat och hygienprodukter. Det framställs med hjälp av Aspergillus Niger som är en mögelsort och många upplever besvär av denna tillsats.

 

 • Läkemedel

  Läkemedel och mediciner innehåller kemiska ämnen som man kan vara känslig emot. Ibland kan det störa läkningen mer än vad det hjälper. Att se över sitt intag av läkemedel är ett viktigt steg i vägen mot läkning.

 • Stress

  Stress bör undvikas så mycket som möjligt då det påverkar kroppens läkning negativt. Flera saker i denna lista kan i sig dessutom orsaka stress för kroppen.

 

 • Elektromagnetiska fält

  Undvik trådlös uppkoppling så långt det är möjligt, fast uppkoppling är bättre för din hälsa. Se i alla fall minst till att stänga av wifi nattetid eller så snart det inte används, gäller även mobiltelefon.

 • Vattenkvalitet

  Vårt dricksvatten kan innehålla många olika restprodukter och spårämnen som är negativa för vår hälsa och kan behöva renas. Bor du i hus med egen brunn bör du testa vattnet för att se att det är tjänligt som dricksvatten.

 • Alkohol

  Alkohol påverkar bl.a. vår tarmflora, lever och sömn mycket negativt och kan hindra läkning.

 • Amalgam och rotfyllningar

  Kan påverka vår hälsa negativt och om man väljer att sanera så behöver det göras på ett korrekt sätt så att det inte orsakar mer sjuklighet.

 • Preventivmedel

  Preventivmedel som t.ex p-pillar, spiral och kopparspiral är en vanlig orsak till ohälsa och kan störa läkningen. Syntetiska hormoner är inte bra för kroppens hormonbalans. Läs mer om hormoner och hälsa hos www.vulverine.se

 

 • Implantat

  Olika implantat i kroppen kan påverka vår hälsa negativt och hindra läkning.

Kosten är verkligen inte allt

Även om du äter en bra, näringsrik, antiinflammatorisk kost som Paleo är så kan du drabbas av ohälsa. Eller att du inte läker. Bor du i mögel till exempel så spelar det inte så stor roll att du äter en bra kost, möglet kommer antagligen påverka dig och ge dig en mängd olika symtom iallafall. Symtomen kan variera från person till person men kan till exempel vara utmattning, magproblem, eksem, astma, värk, depression, ångest, kognitiva besvär, hormonobalanser med mera.

Så om du inte kommer någonstans med din läkning, eller om den stannat av eller kanske rentav backat så kolla in listan ovan för att se om det är några orsaker som passar in i ditt liv. Mögel i byggnader är till exempel väldigt vanligt och testa sin bostad kan vara en väldigt viktig pusselbit.
Mögel syns eller luktar oftast inte så det är svårt att avgöra om man har mögel i sitt hem med enbart syn och lukt. En fuktmätare säger oftast inte så mycket heller eftersom att mögel också kan finnas även om det inte finns en aktiv fuktskada. 

Bilden nedan visar mitt köksgolv i den bostadsrätt som jag bodde i 2009-2013 och som gjorde mig så sjuk till slut att jag knappt kunde gå. Ingen lukt och inget som syntes på lägenhetens ytskikt. Det var även mögel gömt i väggarna på tre ställen i lägenheten och det är oftast så det växer, dolt bakom ytskiktet i byggnader.

 

Histaminintolerans och symtom på SIBO

Sen jag flyttade ifrån den väldigt sjuka lägenheten så har jag som sagt gjort en enorm hälsoresa men jag har också fått kämpa väldigt mycket för att förbättra hälsan. Jag fick också sjukdomen MCS, Multiple Chemical Sensitivity, efter att jag flyttade ifrån mögellägenheten och som jag fortfarande har kvar även om den blivit bättre med åren. Jag har också bott i två sjuka bostäder till efter mögellägenheten. Inte lika sjuka dock men det är inte helt lätt att hitta friska bostäder tyvärr.

Jag har i min senaste bostad fått problem med histaminintolerans och symtom på SIBO men som jag lyckades bli av med förra året. Tyvärr kom de båda tillbaka nu under våren 2019.
Första gången jag blev av med det följde jag ett speciellt program som jag satt ihop men jag dokumenterade aldrig något. Många har frågat mig efteråt hur jag gjorde så den här gången tänkte jag dokumentera det i en rad artiklar här på paleosverige.se. Har det funkat en gång så hoppas jag att det ska fungera även den här gången.
Jag misstänker samma orsak till symtomen som förra gången men mer om det berättar jag i nästa inlägg Läka histaminintolerans och symtom på SIBO.

Med hopp om att vi alla som är sjuka ska få må bättre,
Anne-Lie Smith

2 Kommentarer

 1. Margareta Lönnerberg

  Ett stort varmt tack för att du delat med dig av din resa och hoppas att du får leva ett symptomfritt liv framgent. Själv är jag tacksam för alla recept och information som man aldrig kan få för mycket av. Har gått/går på AIP men slarvar mellan varven och har nu tänkt gå tillbaka till Paleo/AIP Paleo gör att man inte blir så fullt begränsad i kosten

  Ha det gott
  Margareta

  • Anne-Lie Smith

   Hej Margareta,
   och tack så mycket för din kommentar och fina ord.
   Mitt svar kommer lite sent men det har varit lite fullt upp på sistone.
   Hoppas att du kan må bra med Paleo/AIP. Jag har kommit väldigt långt i min läkning med bara Paleo så ibland behövs inte AIP.
   Lycka till och glömt inte att du kan ta stöd, pepp och hjälp av andra i vår grupp Paleo Sverige på Facebook.
   Varma hälsningar,
   Anne-Lie

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer