Läka histaminintolerans och symtom på SIBO

av | 12 jun, 2019 | Hälsooptimering

** Anne-Lie Smith i samarbete med Revivabio **

Har du histamintolerans som du har svårt att bli av med? Har du även SIBO och IBS?
Vill du ha tips på hur du kan läka histaminintolerans och symtom på SIBO?

Jag kommer i en serie av inlägg berätta om vad som fungerade för mig att läka histaminintolerans och symtom på SIBO förra året men också om att jag återigen fått tillbaka de symtomen, orsak till det och vad jag gör åt det.
Det här inlägget kommer förklara bakgrunden och skapande av programmen för att kunna läka histaminintolerans och symtom på SIBO.

Vet du inte vad SIBO är så kan du läsa mer om det här: siboinfo.com

Vet du inte vad histaminintolerans är så kan du läsa mer om det här hos Revivabio: Histaminintolerans – reaktioner av födoämnen

 

Hur det hela började för mig

Jag fick problem med histaminintolerans en tid efter att jag flyttade in i mitt hus 2015 och åt sen efter det en låghistaminkost á la Paleo i många år utan att det blev bättre. Jag provade på GAPS och deras intro-del i mina försök att läka men det hjälpte mig inte heller. GAPS är en jättebra diet för att läka tarmar men det fungerade helt enkelt inte för mig, och jag försökte flera gånger om. GAPS intro är ju också rätt histaminrikt så kan vara därför det inte fungerade. 

Jag har ätit enligt Paleo sen 2013 och något jag känner mig väldigt bekväm med. Men inom Paleo och AIP fanns inte så mycket information om histaminintolerans och hur man kan gå till väga för att läka detta jobbiga symtom. För ett symtom är det ju. Symtom på att något inte står helt rätt till i tarmarna.
Jag läste mycket om histaminintolernas på den tiden och kände att det borde finnas ett program inom Paleo och AIP med inriktning på histaminintolerans och på att läka.

Programmet Läka histaminintolerans med AIP/Paleo

Under sommaren 2017 kom programmet Läka histaminintolerans med AIP/Paleo till. Jag och Jessica Rydén satta ihop programmet efter egna erfarenheter och kunskaper. Vi gjorde detta i samråd med Karl Hultén, biomedicinare och Anna-Maria Norman, kostrådgivare från Paleoteket.
Grunden i programmet är att äta låghistaminkost under en period för att lugna systemet samtidigt som man intar en läkande kost och även har i åtanke vanliga orsaker till ohälsa. 
Inspiration från GAPS har också tagits med i programmet som att till exempel lägga till läkande äggula och kycklingbuljong rätt tidigt.
Jag kommer inte gå in på programmets upplägg i det här inlägget men du kan läsa mer om det i Facebook-gruppen Läka histaminintolerans med AIP/Paleo.

Hur jag gjorde för att läka histaminintolerans och symtom på SIBO

Kort förklarat kan man säga att jag följde programmet Läka histaminintolerans med AIP/Paleo och kombinerade det med lowfodmap samtidigt som jag intog Atrantil och Probiota histaminX plus dessutom åtgärdade orsaken till min störda tarmflora. Orsaken i mitt fall var otjänligt vatten i min borrade brunn. Jag körde en service på vattenrenaren som står i brunnen (som ska ta överskott av järn och mangan) och satte in en extra renare på min kökskran.

Det verkade göra vattnet bättre för under hösten och vintern 2018 så blev jag av med min histaminintolarans, och symtomen på SIBO försvann redan under sommaren 2018. En helt underbara känsla att kunna äta lite mer vad man vill utan att bli sjuk och inte behöva vara så nogrann med att all mat måste vara så histaminfri som bara är möjligt.

Men så kom symtomen tillbaka

Över ett halvår var jag helt symtomfri men så i våras började symtomen komma tillbaka som från ingenstans. Det kändes som från ingenstans men hade säkert smygit sig på under ett tag.

Jag fick histamintolerans igen och fick mer och mer problem med magen. Magen svullnade upp när jag åt, gjorde ont och svårt att tömma tarmen.
Efter ett tag kom även ett starkt illamånde som höll i sig nästan hela dagarna och spelade ingen roll vad jag åt. Det tog ett bra tag för mig att klura ut att det var vattnet som jag drack som gjorde mig illamående. Vattnet från min borrade brunn. Som jag trodde vattenrenarna skulle kunna hantera.
Dessutom fick jag svårt illamående av Santa Marias kokosmjölk. Om det berodde på att min mage var i sämre form eller om det var något nytt med kokosmjölken vet jag inte, men jag undviker all kokosmjölk just nu.

Läka histaminintolerans och symtom på SIBO med Atrantil och Probiota HistaminX

Det kändes väldigt tungt när jag till slut förstod att mycket av mitt dåliga mående under vårvintern och våren berodde på att jag fått tillbaka histaminintoleransen och symtom på SIBO igen. Jag säger symtom på SIBO för jag har inte gjort något test utan går på mina symtom och går efter allt jag läst på om SIBO.

Även om det kändes tungt så kände jag ändå att jag har gjort det här förut och jag har blivit av med både histaminintolerans och SIBO innan och jag kan göra det igen. Och jag ska sluta dricka vattnet i min brunn helt och hållet tills jag har råd att sätta in en riktigt bra vattenrenare och göra prov på vattnet igen.

Så nu är jag igång med att försöka läka tarmarna ännu en gång. Jag har slutat dricka vatten från min brunn och hämtar kommunalt vatten istället och letar inte allt för dyra lösningar för att rena även det.
Jag har tagit Atrantil nu i två veckor och kört lowfodmap låghistamin Paleo i tre veckor och magen mår bättre men långt ifrån helt bra.
Det var tänkt att jag skulle lägga till Probiota HistaminX efter 7-10dagar med Atrantil men det har varit lite fel med leveransen av probiotikan men förhoppningsvis får jag den nästa vecka. För goda bakterier är ju så viktiga att fylla på med för en frisk tarmflora.

Läkandet av histaminintolerans och symtom på SIBO

Jag är igång och följer det upplägg som jag hade förra gången och har tänkt att jag den här gången ska dokumentera mer om hur jag går tillväga. Efter förra gången var det så många som frågade mig hur jag gjort och ville ha tips och råd, och det är därför som jag kommer skriva ett par inlägg om att Läka histaminintolerans och symtom på SIBO. Med en förhoppning om att min erfarenhet kanske kan hjälpa andra också. Även om vi såklart alltid ska ha i beaktning att vi är individer och det som fungerar för mig kanske inte fungerar fullt ut för dig.

Nu väntar jag bara på min probiotika och ska också ta och skärpa till mig angående lowfodmap då jag har lite svårt att hålla mig helt till det vilket min mage inte blir så glad över. Men Atrantil hjälper, helt klart, så blir inte lika jobbiga symtom som utan det.
Vill du läsa mer om Atrantil så kan du göra det hos RevivabioJag kommer också skriva mer detaljerat om Atrantil i ett inlägg framöver.

Nästa inlägg i serien om att Läka histaminintolerans heter Upplägget för att läka histamininotlerans och symtom på SIBO. Där berättar jag mer i detalj vilket upplägg jag har.

Med hopp om att vi alla som är sjuka ska få må bättre,
Anne-Lie Smith

2 Kommentarer

  1. Petra

    Jätteviktigt att konstatera VILKEN form av SIBO du har, helt olika läkemetoder krävs – metan eller vätgas, sen finns det ytterligare en variant som få vet om och som det nyligen tagits fram test för, minns ej namnet på den

    • Anne-Lie Smith

      Ja, för de som har råd så kan det vara bra att göra tester. Jag fick istället testa mig fram vilket fungerade bra för mig och det är det jag beskrivit i detta inlägg 🙂

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer