Mjöler som används inom paleo, samt omvandlingstabell

av | 3 apr, 2020 | Intressanta fakta, Paleo Sverige tipsar

När man äter en paleolitisk kost äter man inte spannmål eller baljväxter och det kan ibland kännas överväldigande för nybörjare. Speciellt de som är vana vid en smörgås på morgonen eller till kvällsfikat, eller kanske vill baka socerkaka, småkakor, tårtor etc.

Men det finns alternativ! Även om bakandet inte är rekommenderat att kanske göra alltför ofta eller att äta paleobröd till frukost varje dag så finns det ju ändå tillfällen så man blir sugen på att äta det.

I den här guiden skriver vi om de olika mjölerna som används inom paleo, vi nämner några som är i gråzonen och varför, samt delar med oss av en omvandlingstabell för de olika mjölerna (alla mjöler är inte med i omvandlingstabellen, den kommer att uppdateras med tiden).

Vilka mjöler är paleo

Mandelmjöl

Mandelmjöl är det mest använda mjölet inom paleo. Söker man på paleobröd innehåller det väldigt ofta mandelmjöl. Det är gjort av fint malda mandlar. På grund av att det är så populärt inom paleo, veganism och andra kosthållningar så kan man nu köpa det relativt billigt och även i större förpackningar.

Du kan även göra ditt eget mandelmjöl enkelt genom att köra mandlar i en matberedare.

Passar till

Det passar utmärkt till olika bröd, muffins, kakor, tårtor och en del använder det istället för ströbröd i köttbullar eller använder det som panering till fisk eller kyckling nuggets.

Näringsinnehåll

  • En hel del Omega 6 dessvärre
  • Vitamin E
  • Vitamin B2 (riboflavin)
  • Vitamin B1 (tiamin)
  • Vitmain B3 (niacin)
  • Vitamin B9 (folat)
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Kalcium
  • Järn
  • Kalium
Kokosmjöl

Kokosmjöl är också en av de mest använda mjölerna inom paleo och finns därför tillgänglig i de festa affärer och i större paket främst på nätet. Oljan pressas ur det vita köttet av kokosen, sen torkas köttet och mals till ett mjöl.

Passar till

Används också till bröd, muffins, tårtor, kakor och liknande.

Näringsinnehåll

  • Fosfor
  • Kalium
  • Järn

Ganska dåligt med näring, men det innehåller också mycket fiber för den som vill ha det och är ett bättre alternativ för diabetiker och andra som vill ha ett mer stabilt blodsocker då det innehåller mindre kolhydrater.

Dessutom innehåller kokosmjöl och andra kokosprodukter mediumlånga fettsyror som är väldigt bra fett att få i sig. Det fettet går direkt till levern och kan ha en positiv effekt på din ämnesomsättning.

Tapiocamjöl

Tapiocamjöl blir mer och mer populärt, speciellt om man äter AIP och därför inte kan äta exempelvis mandelmjöl.

Det har en bindande effekt och kan användas istället för ägg i bakning och det är också en anledning till att det blivit så populärt.

Cassava och tapioka är i princip samma sak, men man brukar säga tapiokastärkelse och cassavamjöl. Dock finner man just tapiokamjöl idag även om dess konsistens påminner mer om potatismjöl.

Passar till

Bröd, muffins, såser, pannkakor, glasyr

Näringsinnehåll

Väldigt lite av följande

  • Vitamin B9 (folat)
  • Järn
  • Kalcium
  • Selen

Arrowroot vs Tapioka

Många tror att arrowroot och tapioka är detsamma, men så är inte fallet.

Arrowroot kommer från plantan Maranta arundinacea som anses vara en ört, medan tapioka kommer från cassavaroten.

Arrowroot kan användas vid mer syrliga ingredienser. Många andra produkter bryts ner av syran, men inte arrowroot. Och så är det bra att använda i såser och liknande som ska frysas in.

Tapioka funkar också bra i låga temperaturer och går att frysa såser etc med det i. Såser och liknande tjocknar väldigt fort när man använder tapioka så använd liiite i taget. Dock klarar det inte av syra, då bryts det ner och dess förtjockningseffekt försvinner.
Tapioka klarar också av att hettas upp en längre period än arrowroot.

Använder du arrowroot eller tapioka i ex. såser, ha i det mot slutet av tillagningen.

Cassavamjöl

Cassavaroten är en väldigt stärkelserik rot och kan även kallas för yuca.
Den funkar fint att använda istället för vanligt vetemjöl, men då den inte innehåller gluten så blir det inte samma elasticitet på degar gjorda med cassavamjöl.
Cassava och tapioka är i princip samma sak, men man brukar säga tapiokastärkelse och cassavamjöl.

Passar till

Kakor, tårtor och bröd.

Näringsinnehåll

Ganska näringsfattigt,men innehåller

  • Vitamin B9 (folat)
  • Vitamin C
  • kalium
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Zink
Matbananmjöl / Grön bananmjöl

Nu finns det även att få tag i matbananmjöl! Ett bra alternativ för bland annat nötallergiker, men används även inom AIP.

Det har en lite “jordig” smak vilken många faktist tycker om och dessutom är gröna bananr (plantains, matbanan) rika på resistent stärkelse som är bra för magen. De med IBS kan dock få lite problem med det.

Passar till

Bröd, gröt, barnmat, soppor, såser

Näringsinnehåll

  • Vitamin B1 (tiamin)
  • Vitamin B6
  • Vitamin B9 (folat)
  • Vitamin C
  • Kalium
  • Magnesium
  • Järn
  • Fosfor

Dessutom innehåller grön banan prebiotika som är bra föda åt de goda bakterierna i mage och tarm.

Jordmandelmjöl /Tigernöt

Jordmandel är en rot och inte en nöt som man kanske kan tro.
Det används gärna av de som äter AIP.
Det bästa är att köpa ett jordmandelmjöl utan skal för skalet innehåller en högre halt fytinsyra som hämmar upptaget rotens goda egenskaper.

Det smakar lite som mandel.

Passar till

Bra i bakning främst, men funkar även till bröd

Näringsinnehåll

  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Kalium
  • Fosfor

Även bra med prebiotika.

Sesammjöl

Ett mjöl med en nötig smak som innehåller 15% fiber och hela 40% protein.
Man fettreducerar sesamfröna innan de mals ner till ett mjöl

Passar till

Kakor, bröd, tårtor, pizza

Näringsinnehåll

  • Vitamin B1 (tiamin)
  • Vitamin B3 (niacin)
  • Vitamin B9 (folat)
  • Vitamin E
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Järn
  • Zink
  • Kalium
Andra mjöler som kan användas (en del används främst i USA)
  • Solrosmjöl
  • Hasselnötsmjöl
  • Sötpotatismjöl
  • Kastanjemjöl
  • Kaffemjöl – man använder inte kaffebönan utan “frukten). Känns mer som en krydda än ett mjöl och innehåller både järn, kalium, fiber och lite protein. 
Hur är det med pofiber och fiberhusk?

Både pofiber och fiberhusk används i bakning och matlagning inom paleo.
Pofiber var först en omtalad produkt inom paleo då det består av torkade fiber från potatis. Och potatis ansågs från början inte vara paleo.
Det är finmalet och har en väldigt neutral smak. Det binder mycket vätska och används därför helst tillsammans med andra mjöler

Fiberhusk är som det låter ett kostfiber och är gjort av pulveriserat psylliumfröskal. Det är neutralt i smaken och även detta suger upp väldigt mycket vätska så det används mer som ett bindningsmedel och hjälper smet och deg att svälla.

En enklare omvandlingsmodell

Mandelmjöl har nästan exakt samma ratio som Cassavamjöl, matbananmjöl, jordmandelmjöl och sesammjöl och därför finns dem inte med i omvandlingsmodellen. Vill ni byta ut exempelvis cassavamjöl mot fiberhusk, kolla då omvandlingsmodellen för mandelmjöl.

Tänk också på att mandelmjöl faktist tillför vätska medan exempelvis kokosmjöl, fiberhusk och tapioka suger åt sig vätska. Det är därför man inte kan byta ut mjöl med samma ratio.

1 dl mandelmjöl kan bytas ut till
  • Kokosmjöl 2 msk
  • Tapiokamjöl 2 msk + 1 msk kokosmjöl
  • Cassavamjöl 1 dl
  • Matbananmjöl
  • Jordmandelmjöl 1 dl
  • Sesammjöl 1 dl
  • Pofiber 0.5 dl
  • Fiberhusk 1 msk
1 dl kokosmjöl kan bytas ut till
  • Mandelmjöl 3 dl ELLER 2 dl + 1.5 msk fiberhus ELLER 1 dl mandelmjöl + 0.5 dl pofiber + 1 msk fiberhusk
  • Tapiokamjöl 0.5 dl
  • Cassavamjöl 3 dl
  • Matbananmjöl 3 dl
  • Jordmandelmjöl 3 dl
  • Sesammjöl 3 dl
1 dl pofiber kan bytas ut till
  • Mandelmjöl 2 dl
  • Kokosmjöl 4 msk
  • Tapiokamjöl 3 msk
  • Cassavamjöl 2 dl
  • Matbananmjöl 2 dl
  • Jordmandelmjöl 2 dl
  • Sesammjöl 2 dl
  • Fiberhusk 2 msk
1 dl tapiokamjöl kan bytas ut till
  • Mandelmjöl 5-6 dl
  • Kokosmjöl 1.5 dl
  • Cassavamjöl 5-6 dl
  • Matbananmjöl 5-6 dl
  • Jordmandelmjöl 5-6 dl
  • Pofiber 3 dl
  • Fiberhusk 5 msk
1 dl fiberhusk kan bytas ut till
  • Mandelmjöl 6 dl
  • Kokosmjöl 1.5 dl
  • Tapiokamjöl 5 msk
  • Cassavamjöl 6 dl
  • Matbananmjöl 6 dl
  • Jordmandelmjöl 6 dl
  • Pofiber 0.5 dl
Varför är inte dessa mjöler paleo?
  • Bovete – är nära besläktat med rabarber och ängssyra och klassas som en ört. Det behandlas som ett sädesslag och man kan koka helt bovete och äta till maten eller ha i sallad, eller så kan man använda bovetemjöl i bakning. Då det liknar sädesslag utesluter många det från Paleo, men det anses ligga inom gråzonen så det är mer en fråga om du klarar av att äta det utan att få problem.
  • Teff – Det är ett sädesslag och inga sädesslag ingår i Paleo. Men många ser även teff som ett sädesslag i gråzonen. Man kan använda det såsom ris används eller använda teffmjöl i bakning
  • Durra – tillhör gräsfamiljen och även det anses inte vara Paleo. Det kan också användas likt ris eller bakas med i form av durramjöl. Detta ses väl inte lika mycket som i gråzonen inom Paleo utan de flesta utesluter det helt. I Kina använder man durra till att tillverka olika sprit, bl. a. Maotai.

Hoppas ni får nytta av guiden.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Kebnekaise, hösten -19

Kebnekaise, hösten -19

Om man vill ta sig till Sveriges högsta punkt så finns det några vägar att ta. Framförallt så diskuteras ju nu vilket som är Sveriges högsta punkt, är det syd- eller nordtoppen? Sydtoppen är ju en glaciärtopp så den ändras lite från år till år (man mäter alltid efter...

läs mer