Salva av grankåda
Förr i tiden visste fler hur de skulle utnyttja naturens resurser för att får hjälp i olika situationer.
Kåda är antibakteriellt och perfekt för olika typer av sår.
Det används mest för utvärtes bruk, men kan även tuggas på. Då det är antibakteriellt kan det hjälpa mot ont i halsen.
Det används mest för:
- sprickor i huden – speciellt bra vid självsprickor
- olika skärsår eller liknande skadorskin
- insektsbett
- vårtor (japp, funkar även mot vårtor!)
Viktigt!
Endel kan reagera på kåda med utslag. Pröva alltid nya grejer på en liten yta av huden för att se hur du reagerar.
Kåda har använts runtom i världen på grund av dess läkande egenskaper.
Matjaz Zupan (ski jumper och instruktör) skriver i en artikel (som du hittar här) att olja gjort från grankåda är mer effektivt än antibiotika när det gäller behandling av infektioner som orsakas av bakterier så som Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis och Staphylococcus aureus.
Kåda är även bra mot svamp och kan döda Dermatofyter som är ett samlings namn för 3 vanliga svampinfektioner som påverkar hud, hårbotten och naglar hos djur och människor.
Det är bäst att plocka kådan i juni-juli när den rinner lättare genom träden. Men den har precis samma effekt även om du plockar den på vinterhalvåret.
Då kådan är kladdig blandar man den med fett för att få en bra salva. Men är du ute i skogen kan du bara ta lite kåda på skrapsår och liknande. Man kan även ta kåda från tallar för mindre skrapsår.
Hur gör man grankådsalva?
- 1 del kåda
- 1 del fett (jag använder ister, men du kan också använda olivolja och kokosolja)
- 0.5 del bivax (kan uteslutas)
Se till att kådan är ganska ren från pinnar, mossa, barr och liknande, det gör processen enklare.
Koka upp vatten i en kastrull och sätt över en rostfri skål.
Ha i alla ingredienser och rör då och då medan det smälter. När det smält rör du ihop alla ingredienser ordentligt och sätter sedan åt sidan att svalna lite.
Häll upp salvan i glasburkar och låt svalna helt och stelna innan du sätter på lock.
Om du inte haft bivax i kan det vara bättre att förvara salvan i kylskåpet. Då är den helt perfekt att ta fram när det behövs. Eller ta med dig ut i skogen på dina äventyr.
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
0 kommentarer