Tygblöjor – vikblöja

av | 8 jun, 2019 | Barn & familj

När min (Tines) syster fick barn använde hon tygblöjor. Jag tyckte det var spännande att se och förstod vitsen med det då det kan bli riktigt dyrt med blöjor.

Jag visste redan innan Lily Khalela kom att jag ville ha tygblöjor till mina barn. Sambon fick bara åka med på tåget. Haha!

Och idag finns det massor med företag som säljer olika sorters tygblöjor, allt från vikisar till så kallade all-in-one.

Jag tänkte inte förklara skillnaden på tygblöjor för jag har så här långt bara använt vikisar med skalbyxor. Men jag tänkte visa hur man viker dessa vikisar, i alla fall ett sätt att vika dem på.

Förutom att tygblöjor blir ekonomiskt så är det även snällare mot moder jord, speciellt om du också köper begagnade tygblöjor.
Och så har jag läst att barn med tygblöjor blir torra snabbare. Antagligen för att tygblöjor inte suger åt sig kisset så som de moderna blöjorna gör, och hur skönt är det egentligen att gå runt med en blöt blöja!?

 

Vi kör med vikblöjor, vikisar, som de kallas.
Det är ett tyg man viker till och sätter på bebis, sen sätter man på en ”skalbyxa” utanpå för att det inte ska läcka. Det finns många varianter av skalbyxor också.

Nu följer en bildserie på hur jag viker blöjorna till Lily.
Vikningen kallas trekants-vikning.
Se här för mer exempel på hur du viker en blöja.

Längst ner finner du en liten lista med inköpsställen som jag bland annat använt mig av.

1. Lägg ut blöjan på ett plant underlag.

2. Vik blöjan i två.

3. Vik blöjan en gång till så den är vikt till en fyrkant.

3. Så här ser det ut när du vikt den i en fyrkant. Ändarna är på ena sidan.

4. Ta tag i en av ändarna och dra i den så att blöjan öppnar sig.

5. Så här ser den ut när den är öppnad.

6. Vänd på hela ”paketet”.

6a. Om du har ett äldre barn vik bara dubbelt här. Detta är första vikningen.

6a. Och andra – då ser det ut så här.

6b. För mindre barn kan du vika 3 gånger. Detta är första vikningen…

6b. …andra vikningen…

6b. …och tredje vikningen.

7. Lägg på ett ark med rispapper. Det fångar upp en hel del av bajset, sen tar man bara arket och slänger.Det kallas även engångsinlägg. Inlägget ska inte spolas ner i toaletten. Det är biologiskt nedbrytbart/komposterbart.

8. Lägg ett ark på blöjan.

9. Det här är en sorts skalbyxa från Imse Vimse. Denna är från 4-9 kg. Och ja, det är bajsfläckar ni ser. Haha! Det blir så ibland och trots att jag (Tine) sköljer så fort jag bytt och tvättar i galltvål så blir det fläckar av bebis gula bajs. Men den är ren i alla fall.

10. Lägg tygblöjan med rispappret på skalbyxan.

11. Sån! Redo att sätta på bebis.

12. Lägg blöjan under bebis som vanligt. Vik upp den nedre flärpen först…

13. Vik upp sidorna. Jag ”tvinnar” dem lite så det inte blir så stor yta med tyg på sidorna. Märkte att det läckte mindre när jag tvinnade “flärparna”.

14. Ta den första flärpen, som du tvinnar, och lägg över magen…

15. Och sen andra flärpen på sidan upp över magen.

16. Vik upp skalbyxan över magen och blöjan.

17. Fäst ena sidan med kardborren…

18. …och sen andra sidan.

19. Kolla så att skalbyxan sitter tätt runt benen så det inte läcker. Skalbyxan kan vara lite stor för en nyfödd, men passar bättre efter ett tag.

Tygblöjor blir ju blötare än de moderna blöjorna. Därför finner jag att man får lufta ofta så att barnet inte får utslag. Speciellt när det blev så varmt sommaren 2018 så luftade vi mycket för Lily fick en väldigt röd stjärt en period.

Jag sprutade lite bröstmjölk på rumpan medan hon luftade och när vi satte på blöja igen pudrade vi rumpan med potatismjöl.
Då försvann det röda på bara ett par dagar.
Underskatta inte kraften av bröstmjölk.

Skalbyxan på bilden till höger är Alvehamn Skalbyxa Baby. En riktigt trevlig  byxa som går att använda med vikisar och formsydd blöja.
Skalbyxan på bilden nedan är från Imse Vimse och är också en mycket trevlig blöja som passar till alla sorters tygblöjor.

____________________

Inköpsställen

Vikblöjor och skalbyxor

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Äta moderkakan

Äta moderkakan

Det låter äckligt för många, spännande för en del och andra har tusen frågor om varför? Varför valde jag (Tine) att äta moderkakan? Finns det fördelar med det och vilka är nackdelarna? Jag tänkte i alla fall bena ut lite av detta i det här inlägget och svara på några...

läs mer
Planera för en lyckad buffé

Planera för en lyckad buffé

Runt midsommar, födelsedagar, jul, nyår, student och liknande är det många som väljer att ha en buffé hemma. Det är oftast lite enklare och man kan göra flera olika rätter och pröva sig fram. Men hur räknar man egentligen ut hur mycket man ska göra av varje rätt och...

läs mer
Insulin, Leptin, Ghrelin

Insulin, Leptin, Ghrelin

Låt oss prata lite om dessa tre hormoner som är kopplade till vår mättnad och hunger bland annat. Inlägget handlar mest om leptin och insulin, men vi rör lite vid ghrelin också. Vad gör dem och hur fungerar de i förhållande till varandra? Nästan allt som sker i våra...

läs mer