Salta kex

av 11 okt, 2019

Salta kex

Vem vill inte ha riktigt goda, salta kex emellanåt!? Goda att dippa eller använda med exempelvis korvar, skinkor etc.

Dessa kex fungerar även om du äter AIP kost.

Smaksätta med diverse olika kryddningar:

  • rosmarin och salt
  • lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver, smokey paprika, cayenne
  • sesamfrön
  • vallmofrön
  • kumin
  • timjan och rosmarin
  • torkad gräslök
  • olika färska eller torkade örter
  • chiliflakes
  • hacka lite nötter och ha i
  • ha i lite frön och torkad frukt
  • smaksätt med exempelvis nyponpulver, blåbärspulver, lingonpulver…
  • ha i frystorkade bär
  • pepparkakskryddor

Servera med exempelvis en god, guacamole, dipp på kokosyoghurt, sötpotatishummus eller pumpahummus, vitlökssås, aioli, krämig röra på ugnsrostade grönsaker, saffransaioli, plommonchutney… Ja du kan dippa kexen i det mesta.

Portioner/antal/mängd:

ca 60-80 kex beroende på hur stora du gör dem

Tillagningstid:

45 minuter

Kategori:

Bröd och kex

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 2.5 dl cassavamjöl
  • 50 gram ghee (eller koksolja)
  • 1.5 dl kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mät upp cassavamjöl i en bunke och tillsätt salt. Du kan lägga till mer salt om du vill ha dem riktigt salta.

Smält smöret, tillsätt kokosmjölk och vatten.

Blanda alla ingredienser till en degklump. Degen ska inte vara för kletig, men får heller inte vara för torr och falla sönder. Om den gör det tillsätt mer varmt vatten.

Ta lite deg i taget och kavla ut på lite bakplåtspapper. Skär den i fyrkanter, cirklar eller vilken form du vill ha och för över kexen till en plåt med bakplåtspapper. Kexen blir bättre om de ligger några millimeter ifrån varandra än att man kavlar ut dem direkt på plåten och skär upp dem, då fastnar de lite i varandra när de bakas i ugnen.

Ha lite salt uppepå kexen, eller annan kryddning.

In i ugnen i ca 15 minuter. Håll ett öga på dem så de inte bränns vid.

Flera recept

Semmelpannacotta

Semmelpannacotta

Semmelpannacotta Trenden med semlor i olika tappning har verkligen exploderat! Det finns kanelbullesemlor, chokladbollesemlor, våffelsemlor, semmel-wraps och mycket mer. Här kommer också en variant för er som kanske vill pröva något annat än den traditionella semlan...

Semlor

Semlor

SemlorJag har provat många varianter på semla som är paleoanpassad men den här är helt klart godast och mest lik den klassiska fast utan gluten och mejeriprodukter. Sötningen består av honung men gillar man inte det så funkar även lönnsirap. Grädden är vispad...

Fatballs

Fatballs

FatballsFatballs är som små bollar packade med energi, perfekta att ha med på vandring eller att äta under ett långt träningspass. De blir lite kladdiga på ytan så rulla dem gärna i något , t ex kakao eller kokosflingor. Ofta är basen jordnötsmör i fatballs men här...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.