Salta kex

av 11 okt, 2019

Salta kex

Vem vill inte ha riktigt goda, salta kex emellanåt!? Goda att dippa eller använda med exempelvis korvar, skinkor etc.

Dessa kex fungerar även om du äter AIP kost.

Smaksätta med diverse olika kryddningar:

  • rosmarin och salt
  • lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver, smokey paprika, cayenne
  • sesamfrön
  • vallmofrön
  • kumin
  • timjan och rosmarin
  • torkad gräslök
  • olika färska eller torkade örter
  • chiliflakes
  • hacka lite nötter och ha i
  • ha i lite frön och torkad frukt
  • smaksätt med exempelvis nyponpulver, blåbärspulver, lingonpulver…
  • ha i frystorkade bär
  • pepparkakskryddor

Servera med exempelvis en god, guacamole, dipp på kokosyoghurt, sötpotatishummus eller pumpahummus, vitlökssås, aioli, krämig röra på ugnsrostade grönsaker, saffransaioli, plommonchutney… Ja du kan dippa kexen i det mesta.

Portioner/antal/mängd:

ca 60-80 kex beroende på hur stora du gör dem

Tillagningstid:

45 minuter

Kategori:

Bröd och kex

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 2.5 dl cassavamjöl
  • 50 gram ghee (eller koksolja)
  • 1.5 dl kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mät upp cassavamjöl i en bunke och tillsätt salt. Du kan lägga till mer salt om du vill ha dem riktigt salta.

Smält smöret, tillsätt kokosmjölk och vatten.

Blanda alla ingredienser till en degklump. Degen ska inte vara för kletig, men får heller inte vara för torr och falla sönder. Om den gör det tillsätt mer varmt vatten.

Ta lite deg i taget och kavla ut på lite bakplåtspapper. Skär den i fyrkanter, cirklar eller vilken form du vill ha och för över kexen till en plåt med bakplåtspapper. Kexen blir bättre om de ligger några millimeter ifrån varandra än att man kavlar ut dem direkt på plåten och skär upp dem, då fastnar de lite i varandra när de bakas i ugnen.

Ha lite salt uppepå kexen, eller annan kryddning.

In i ugnen i ca 15 minuter. Håll ett öga på dem så de inte bränns vid.

Flera recept

Hasselnötstryffel

Hasselnötstryffel

HasselnötstryffelDessa hasselnötstryfflar är verkligen syndigt goda! Krämiga och mäktiga, men i små paket blir de perfekta till eftermiddagskaffet, till lördagsfilmen eller kanske som en present på alla hjärtans dag eller godis på påsken. Rulla dem i pepparkakskrydda...

Paleopizza

Paleopizza

PaleopizzaEn god botten som kan göras både tunn och tjock, en härligt krämig tomatsås och valfri topping. Det kallar jag en god pizza! Den här pizzan tillkom för ca 5 år sen och har ätits flitigt genom åren. Vi (Tine och sambo) tyckte söndagarna var så jobbiga med...

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citronEtt gott, nyttigt och enkelt pålägg är väl ändå leverpastej. Kan ätas som det är tillsammans med lite inlagd gurka, eller varför inte på ett frökex med färsk gurka och persilja? Kycklinglever är inte ritkigt lika stark i...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.