Salta kex

av 11 okt, 2019

Salta kex

Vem vill inte ha riktigt goda, salta kex emellanåt!? Goda att dippa eller använda med exempelvis korvar, skinkor etc.

Dessa kex fungerar även om du äter AIP kost.

Smaksätta med diverse olika kryddningar:

  • rosmarin och salt
  • lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver, smokey paprika, cayenne
  • sesamfrön
  • vallmofrön
  • kumin
  • timjan och rosmarin
  • torkad gräslök
  • olika färska eller torkade örter
  • chiliflakes
  • hacka lite nötter och ha i
  • ha i lite frön och torkad frukt
  • smaksätt med exempelvis nyponpulver, blåbärspulver, lingonpulver…
  • ha i frystorkade bär
  • pepparkakskryddor

Servera med exempelvis en god, guacamole, dipp på kokosyoghurt, sötpotatishummus eller pumpahummus, vitlökssås, aioli, krämig röra på ugnsrostade grönsaker, saffransaioli, plommonchutney… Ja du kan dippa kexen i det mesta.

Portioner/antal/mängd:

ca 60-80 kex beroende på hur stora du gör dem

Tillagningstid:

45 minuter

Kategori:

Bröd och kex

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 2.5 dl cassavamjöl
  • 50 gram ghee (eller koksolja)
  • 1.5 dl kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mät upp cassavamjöl i en bunke och tillsätt salt. Du kan lägga till mer salt om du vill ha dem riktigt salta.

Smält smöret, tillsätt kokosmjölk och vatten.

Blanda alla ingredienser till en degklump. Degen ska inte vara för kletig, men får heller inte vara för torr och falla sönder. Om den gör det tillsätt mer varmt vatten.

Ta lite deg i taget och kavla ut på lite bakplåtspapper. Skär den i fyrkanter, cirklar eller vilken form du vill ha och för över kexen till en plåt med bakplåtspapper. Kexen blir bättre om de ligger några millimeter ifrån varandra än att man kavlar ut dem direkt på plåten och skär upp dem, då fastnar de lite i varandra när de bakas i ugnen.

Ha lite salt uppepå kexen, eller annan kryddning.

In i ugnen i ca 15 minuter. Håll ett öga på dem så de inte bränns vid.

Flera recept

Saffransbollar med kakaosmör

Saffransbollar med kakaosmör

Saffransbollar med kakaosmör Goda saffransbollar fulla med nyttigt fett (och riktigt mättande). Istället för bollar kan du hälla smeten i en form, låta stelna lite och skära i bitar. Du kan även ha kakao eller lakritspulver i dem istället för saffran för en helt annan...

Nötfria chokladbollar med smak av apelsin

Nötfria chokladbollar med smak av apelsin

Chokladbollar med smak av apelsinChoklad och apelsin är en helt underbar smakkombination och det kommer fram riktigt bra i dessa chokladbollar med smak av apelsin. Passar lika bra till advent- och julfikat som till påskgodis eller nyårsdessert. De är såklart också...

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar Ett riktigt gott och snabbt alternativ till vanliga pepparkakor när man längtar efter den goda pepparkakssmaken! Pepparkaksbollar går betydligt snabbare att göra, innehåller färre ingredienser och är enklare att göra än...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.