Vandring i Besseggen, Jotunheim

av | 18 jun, 2019 | Aktiv livsstil

I en av Norges många nationalparker så finns en vandringsled som heter Besseggen och det lite speciella med just den här leden är att den går över en bergskam med en sjö som ligger lite högre än den andra och är det blå Bessvatnet. Den andra sjön som ligger längre ner är vackert grön och heter Gjende.

Det är en smal och ganska utmanande led längs Besseggen men trots det så är den väldigt populär både bland vana och mindre vana vandrare. Det är riktigt brant och på sina ställen blev det ren klättring, vid en passage finns det en kätting  till hjälp.

Det vanligaste är att man tar båt från Gjendesheim till Memurubu och vandrar därifrån tillbaka till Gjendesheim. Man kan förstås gå andra hållet och ta båt tillbaka, men det blir lite tuffare och lite brantare åt det hållet.

Lågsäsong

Eller så kan man göra som vi som kom dit i lågsäsong och då går båten bara vissa dagar. Och inte de dagarna som vi var där förstås. Så vi startade i Gjendesheim, eller egentligen 2,5 km därifrån eftersom vi parkerat vår husbil på campingen där, och gick mot Memuburu.

En stor fördel med att vara där i lågsäsong är att det inte är trångt på leden.

Det sägs att det börjar närma sig 40 000 personer per år som går den här dagsturen som tar mellan 6-8 timmar.

Nackdelen med att vara där innan högsäsong är att det fortfarande är is på den blå sjön. Så istället för det som Besseggen är känt för, en grön och en blå sjö, så fick vi se en grön och en vit sjö! Men det var vackert ändå.

Som alltid med fjällvandringar så gäller det att vara förberedd och det är bra att läsa på om just det fjället som man ska upp på. På visitnorway.no finns massor med bra information om bland annat Besseggen.

Bra utrustning

Jag tycker kanske inte att man behöver köpa de allra dyraste prylarna men man ska inte underskatta vikten av bra utrustning. Att ha bra kängor med lite högre skaft och rejäl sula gör vandringen både enklare och mer njutbar. För vem vill bli våt om fötterna? Det är snö på toppen och ganska vassa stenar hela vägen. Att sulan har ett bra fäste så att man inte halkar på de våta stenarna vid forsarna är också viktigt.

Vandringsstavar underlättar, speciellt om du går med lite tyngre ryggsäck för då  fördelar du tyngden och minskar slitaget på dina knän.

Temperaturen skiljer markant mellan topp och dal och att ha bra skalkläder är en stor fördel. Att vana fjällvandrare rekommenderar lager på lager är inte konstigt.

Jag gillar ju att fika så när det blev dags att äta uppe på toppen så åkte ’fikajackan’ på. Jag har en tunn lättviktsjacka i dun som jag tar på mig när vi stannar till.

Mat och dryck

Och på tal om mat och dryck – vandrar man så fikar man, det är sen gammalt!

Vi hade med oss lunch, en köttfärssoppa i mattermos med stekpannebröd, och hemmagjorda energibarer. Kaffe i termos och vattenflaska förstås. Vi fyllde på våra vattenflaskor ur fjällbäckarna (läs forsarna) och det är nog det godaste vatten som jag druckit.

Väder och vind

Man kan ju ha otur med vädret och det kan slå om snabbt! Uppe på fjället är det bra att vara förberedd och innan man ska ut att kolla väderprognosen. Och så kan det vara bra att ha några dagar att välja på. Vi stannade i Besseggen i tre dagar och när vi kom dit så var det både regn och dimma men andra dagen var det jättefint så då passade vi på.

Att klättra i berg och vandra i varierad terräng är perfekt träning. Våra kroppar har under årtusenden anpassats för förflyttning och det är det vi är byggda för.

Jag rekommenderar verkligen vårt grannlands vackra natur om man har möjlighet att ta sig dit, men annars finns mycket fin natur här hemma också. 

Lite fakta

Jotunheim, där bland annat Besseggen ligger, är ett fjällområde med höga bergstoppar. Det är fler än 200 toppar som är högre än 2000 meter över havet. Bland annat Galdhøpiggen som är Skandinaviens högsta topp med sina 2469 meter över havet.

Väl värt ett besök!

//Jessica

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer