Kosten är inte allt – vad kan mer behövas för läkning?

av | 11 aug, 2019 | Hälsooptimering

Läka kroniska sjukdomar

Vad kan mer behövas för att läka utöver bra Paleo-kost och ta bort orsaker till ens symtom och sjukdomar?
Jag har i tidigare inlägg Kosten är inte allt – vanliga orsaker till ohälsa berättat om den enorma hälsoresa jag gjort under de senaste åren och blivit frisk från flera olika sjukdomar som ME, fibromylagi, Hashimotos/hypotyreos och har inte längre astma, björkpollenallergi eller artros.

Jag har också berättat om mitt upplägg för att bli fri från symtomet histaminintolerans och symtom på SIBO i dessa två inlägg: Läka histaminintolerans och symtom på SIBO  och Upplägget för att läka histaminintolerans och symtom på SIBO.

Jag har blivit bättre i både histaminintolerans och har knappt några symtom på SIBO sen jag skrev de inläggen i början på sommaren.
Men min hälsoresa är inte klar än. Jag jobbar fortfarande varje dag med att bli helt frisk.

 

MCS, Multiple Chemcial Sensitivity av att bo 4 år mögelbostad

Jag har berättat i tidigare inlägg att jag blev svårt sjuk av att bo i en lägenhet med kraftigt förhöjda halter av mögel under 4 år. Luktfritt och mögel som inte syntes utåt så jag bodde ovetandes i det under 4 år och blev sakta men säkert sämre och sämre i mitt mående. Gick från att jobba heltid och med en aktiv fritid till att vara sjukskriven och ligga i ett mörkt rum de flesta dagar och till slut inte ens lyckas tvinga mig ut i köket för att få i mig något att äta.

Ens kropp blir väldigt påverkad av att andas in giftiga mögeltoxiner varje dag och påverkar de flesta organ i ens kropp. Dessa svampar och bakterier som mögel ju är lämnar inte ens kropp bara för att man flyttar ut ur mögelbostaden, och alla organ börjar inte helt plötsligt fungera normalt igen. Så det krävs en hel del jobb för att kunna bli frisk.

Ens lever och kroppens avgiftningsfunktion är oftast påverkad efter att ha bott i mögel och många utvecklar sjukdomen MCS, Multiple Chemical Sensistivty. Vid MCS reagerar ens kropp på små mängder av toxiska kemikalier som tex i parfymerade produkter, kläder, möbler, snus och rök, och oftast även reaktion på mögelgifter.

 

Att leva med MCS

Man kan ha MCS i olika grad och för mig har min MCS förbättrats i takt med att jag läkt min kropp.
I början när jag hade MCS så kunde jag inte ens besöka en livsmedlesbutik utan att det började riva i halsen på mig, fick svår huvudvärk, blev desorienterad och helt utmattad efteråt.

Det räckte med att en person som bodde i mögel kom på besök och stod 20 minuter i hallen och jag låg i ett annat rum för att bli helt utslagen och svullen och värk i hela kroppen och helt borta i huvudet.
Det var för mycket för min kropp att hantera.
Bilderna visar hur mitt ansikte såg ut vid reaktion på mögel från den personen som stod 20 minuter i hallen, och hur jag såg ut dagen efter reaktion när orsaken till reaktionen försvunnit och symtomen lagt sig.

 

Sen jag flydde min mögliga bostadsrätt så har jag bott i två sjuka hus till men som inte varit lika sjuka. Jag har lyckats läka kroppen ändå men det har tagit längre tid tror jag än om jag hade bott helt friskt.
Kosten och den naturliga rena livsstil som jag lever efter har nog hjälpt oerhört mycket där.
Jag har med åren blivit bättre och bättre i min MCS men det går väldig sakta och sjukdomen har även i perioder blivit försämrad igen pga (oftast) yttre faktorer. Men jag ger aldrig upp om att läka helt.
De senaste två åren har min MCS iallafall varit så bra att jag de flesta gånger kunnat besöka livsmedelsbutiker utan att bli jättesjuk. Jag har vid några tillfällen kunnat vistas bland parfymerade människor utomhus om jag tagit aktivt kol (som binder de gifter min kropp inte kan ta hand om) innan.
Men jag har tex inte kunnat besöka restauranger, gå på bio eller besöka parfymerade personers hem utan att bli dålig av det. Plus att det är väldigt svårt att hitta en arbetsplats som fungerar.
Så jag är bättre i min MCS men jag har en bra bit kvar till att kunna vistas ute i samhället igen utan att bli sjuk.

Testat nytt kosttillskott från Quicksilver

I juni fick jag höra av en vän som också har MCS att hon och en person till med MCS haft goda resultat av ett kosttillskott som heter H2 Elite från Quicksilver. Ihop med kost- och livsttillsförändringar som jag ju också gjort. Jag blev såklart nyfiken men också lite skeptisk över att ett litet piller kunde hjäpa så bra. Man har ju testat en del genom åren (som ekonomin tillåtit som sjukskriven och arbetslös) men aldrig att något fungerat så pass bra som mina vän beskrev.

När skatteåterbäringen kom så köpte jag en burk H2 Elite från ekobutiken.se för jag kände att jag var tvungen att testa om det kunde hjälpa mig också. Mitt mående hade kraftigt försämrats under våren (som jag skrivit om här) och jag skulle bli glad om det bara gav mig tillbaka lite av den energi som jag var van att ha.

Med H2 Elite kan du ta 1-3 tabletter om dagen men jag hade bara möjlighet att ta 1 tablett om dagen på grund av att jag inte hade så gott om pengar.

Under tiden jag tog H2 Elite så märkte jag helt klart en förbättring både gällande min energi och med min MCS, och även om jag varit lite skeptisk så blev jag nyfiken på vad en större dos under längre tid kunde göra för mig. De andra två med MCS hade tagit 2-3 om dagen. Jag blev också nyfiken på Quicksilver som företag och börja läsa lite mer om vad för produkter de har. De har många bra och kvalitativa produkter  som kan hjälpa en att avgifta kroppen. Om du också blir nyfiken så kan du läsa mer på deras hemsida quicksilverscientific.com

Paleo Sverige i samarbete med Edura

I min kontakt med ekobuitken.se, som är en av återförsäljarna av många av Quicksilvers produkter, där jag berättade om min och min väns erfarenhet av H2 Elite så blev de glada att höra att vi haft så god effekt av produkten.

Vårt samtal om H2 Elite ledde till ett längre samtal där vi pratade om vårt gemensamma intresse att försöka hjälpa andra att må bättre och återfå sin hälsa. Vi vill nå ut till så många som bara möjligt om vilka sätt det går att hjälpa sin kropp att läka sig själv och må bättre. Våra kroppar har en enorm läkningsförmåga bara vi ger den rätt förutsättningar.

Jag har insett redan sen tidigare att kosten inte är allt, att man måste ta bort vanliga orsaker till ohälsa för att kunna läka men också att man kan behöva hjälpa kroppen på traven i läkningen med bra och kvalitativa kosttillskott.

Edura som är företaget bakom webbutiken ekobutiken.se väljer att sälja kosttilkott med hög kvalite från bland annat Thorne och Quicksilver Scientific.
Paleo Sverige kommer att samarbeta med Edura framöver och med vårt gemensamma mål om att hjälpa så många som bara möjligt att må bättre.
Hur samarbetet yttrar sig kommer visas framöver men bland annat kommer det komma information om olika kosttillskott och de var även en av sponsorerna till Paleofestivalens biljettutlottning med deras fina ekologiska olivolja som alla besökare även kunde få ett smakprov av till lunchen.

Mer information om Edura, vårt samarbete och min fortsatta läkning kommer framöver.

Med hopp om att vi alla som är sjuka ska få må bättre,
Anne-Lie Smith

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer