Städa med naturliga produkter
Den svenska kemikalieinspektionen kollar varje år på olika produkter som kan vara farliga eller innebära en risk för oss. Testerna inkluderar städprodukter och dessvärre hittas det alltför mycket farliga kemikalier i dessa produkter.
Kanske har du märkt att din näsa eller dina ögon svider eller att du börjar nysa hejdlöst när du sprayar med en städprodukt?
Man kan också få reaktioner på huden av diskmedel, eller t.om. av diskhandskar. Man kan få eksem av det. Jag (Tine) har själv upplevt detta.
Man kan komma bort från dessa farliga kemikalier och använda sig av enkla medel för att städa hela huset! Och det blir dessutom billigare än alla dessa olika medel man prackas på att köpa för olika rum i huset och olika ställen i de olika rummen.
I det här inlägget går vi rum för rum med tips på hur du kan städa med olika naturliga produkter.
Köket
Köket kan bli riktigt äckligt med en massa stekfett och annat och det kan bli svårt att få rent.
- Allmän rengöring – blanda vatten och såpa i en sprayflaska så har du en enkel och bra allrengöring för alla ytor.
- Kakel – här funkar det fint att spraya med lite ättika och torka rent med en trasa. För kakelfogarna kan man blanda bikarbonat och vatten till en pasta och gnugga på fogarna. Låt sitta en stund och så kan du gnugga med en tandborste eller skurborste och sen spola rent med vatten.
- Ugnen – när du städar ur ugnen tar du bara lite såpa på en trasa och ”smörjer in” ugnen med. Värm upp ugnen till 150 grader och när såpan börjar bubbla lite stänger du av ugnen och låter den svalna. Sen tar du en torr, ren trasa och torkar bort såpan. Torka rent med en fuktig trasa.
Man kan också använda en mix av bikarbonat och vatten och göra som en lite pasta som du gnuggar in i ugnen. Värmer ugnen till 200 grader, låt det svalna och torka ur. - Spisen – Pudra bikarbonat på inbrända fläckar. Spraya på lite vinäger så det bubblar. Gnugga på fläcken för att få bort den och torka rent med en fuktig trasa.
- Trasor – mikrofiberduk i all ära, men när man tvättar en sån duk lossnar massa mikroplast. Det gör den till ett dåligt val för miljön. Då är en linduk bättre och en sån kan du virka ellersticka själv om du vill! Gamla lakan kan också användas som trasor.
De gamla hederliga disktrasorna är gjorda av regenererad cellulosa och bomullsfibrer och går att kompostera. Så de är absolut inte fy skam de heller. - Diskmedel – du kan till exempel blanda ca 40 gram tvålflingor med 1 liter varmt vatten och blanda ordentligt så har du ett diskmedel! Ha i lite härlig eterisk olja i så doftar det gott.
Det finns även bra varianter att köpa färdiga om du vill slippa att göra det själv. - Maskindiskmedel – du kan ta 3 droppar diskmedel, 1 msk bikarbonat och 1 tsk salt i facket för maskindiskmedel och köra maskinen som vanligt.
Mer om handdisk hittar du i det här inlägget.
Badrummet
- Toaletten – använd en fuktig trasa och bikarbonat för att städa toaletten. För insidan av toaletten använder du vinäger. Du häller i ungefär 0.5 dl vinäger i toaletten, låter det stå en liten stund, sen tar du toalettborsten och skrubabr med, och så spolar du.
Du kan hälla ättika i toaletten och låta stå över natten om du har mycket avlagringar eller lukt från toaletten. - Handfatet – även här kan du ta bikarbonat på en fuktig trasa och torka av hela handfatet och kranen med. Skölj av med vatten och torka av med en trasa.
- Speglarna – använd vinäger för att få rent speglarna. Använd en trasa för att få på lite vinäger på speglarna, sen tar du tidningspapper eller likannde och torkar rent speglarna med.
Detta fungerar också väldigt bra på fönstrena. Vinäger dödar bakterier och hjälper dig bli av med dåliga lukter. - Duschen – skölj först alla ytor med vatten. Sen tar du en mix av varmt vatten och såpa och sprayar alla ytor med. Låt det sitta ett tag och skrubba sen rent med en svamp som du doppar i varmt vatten med bikarbonat.Skölj rent med vatten igen.
Gör detta kanske en gång i månaden. De andra gångerna kan du ta bara såpvatten. - Kakel – Blanda bikarbonat och vatten till en pasta och lägg på kakelfogarna. Låt sitta en liten stund och skrubba sen med en tandborste eller en rotborste. En svamp kan också funka. Du kan ta lite ättika på själva kaklet för att få en fin lyster på det. Skölj rent allt med vatten.
Fönstren
- Använd lite vinäger i varmt vatten och spraya på dina fönster. Torka rent med tidningspapper eller liknande.
Golven
- Dammsuga – när du dammsuger, droppa några droppar eterisk olja på dammsugarpåsen så sprider sig en härlig doft när du dammsuger.
- Trägolv och parkett – torka golven med varmt vatten och såpa. Du kan även ha i lite olja i vattnet (exempelvis olivolja eller kokosolja) emellanåt för att få en lyster på dem.
- Klinkers – Här är det bra att ha lite äppelcidervinäger och bikarbonat i vattnet. Det behövs inga ängder. Detta får upp lystern på ditt golv.
- Laminat – Vatten, ättika och diskmedel funkar super på laminat.
Övrigt
- Salt – kan användas för att göra rent dina skärbrädor av trä. Skölj rent skärbrädan i varmt vatten, skrubba in havssalt och sen skölj rent igen.
Läs mer om hur du tar hand om dina skärbrädor i det här inlägget. - Allrengöring – Blanda 4 dl ättika, 3 dl vatten, 1 tsk bikarbonat och några droppar från en essentiell olja. Använd detta som en generell rengöring i huset.
- Tvättmedel – du kan använda tvättnötter, linoljesåpa, eller varför inte galltvål som pasar väldigt fint till tvätt som blir lite skitigare eller kan lukta mer, exempelvis träningskläder.
- Vid magsjuka – Blanda ättiksprit, vatten, såpa och några droppar tea tree olja (och pepparmyntsolja för den goda lukten) i en sprayflaska. Använd för att desinfisera handtag och andra ytor. Både ättiksprit och tea tree olja är bakteridödande. Vädra med jämna mellanrum och tvätta lakanen så ni inte sprider runt bakterierna.
- Inomhusluften – Se till att vädra minst en gång om dagen i några minuter. Helt i korsdrag om du har möjlighet till det så man får in lite syre till boendet.
– Att dammsuga 2 ggr/vecka låter tråkigt, men det är i dammet som mycket kemikalier samlas så det är inte bara för att få det städat och fint, det är nyttigt för oss också.
– Växter i hemmet kan vara till mycket nytta. Det finns speciella växter som är luftrenare, som exempelvis fredskalla, svärmorstunga, gerbera, murgröna, krysantemum och silverkalla. Växter med större blad tar upp mycket damm exempelvis, men se till att ta hand om dem, duscha av dem så att dammet försvinner från bladen.
– Släng ut doftljusen och införsakffa hellre eteriska oljor och en doftstpridare eller diffuser. De flesta doftljus innehåller mindre bra kemikalier. Finns bättre ljus också såklart. - Stekpannor – läs mer om stekpannor i det här inlägget.
- Träredskap och skärbrädor – Läs gärna mer om hur man oljar in dessa i det här inlägget.
Hoppas ni blivit lite inspirerade att giftminimera era hem och börja städa med naturliga produkter.
Ha en fortsatt bra dag!
2 Kommentarer
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
Tusen tack så många bra tips
Varsågod! Vad kul att du tyckte om tipsen.