Näringsjäst och dess fördelar
Vad är näringsjäst?
Näringsjäst har länge varit populärt utomlands, men först nu börjar man höra om näringsjäst mer regelbundet även i sverige. Det har florerat i de vegetariska/veganska cirklarna ett tag, men nu börjar gemene man (kanske speciellt fördoämnesallergiska personer) använda det också.
Det är ett inaktivt jäst som framställs i princip på samma sätt som all jäst. Men att den är inaktiv betyder helt enkelt att man genom en hettnings- och torkningsprocess ”dödat” jästen, så den kan intelängre användas för att jäsa nånting.
Vad är dess fördelar?
Näringsjästen har massor av fördelar och används idag som ett kosttillskott, samt att ha som smakförhöjare på maten (ner om det nedan).
- rikt på b-vitaminer. Vissa näringsjäster har även tillsatt B12 vilket är bra för veganer.
- innehåller lite järn, kalcium och kalium
- jästen kommer från arten Saccharomyces cerevisiae och den har visat sig ha bra effekter för immunförsvaret, minska inflammationer och vara hjälpande vid diarréer
Det är oftast
- mejerifritt
- spannmålsfritt
- sockerfritt
Köp en variant fri från konserveringsmedel, exempelvis från rawfoodshop eller ensom heter bjäst.
Finns det nackdelar?
Om man börjar äta näringsjäst i en större mängd alldeles för frt kan man få magknip eller problem med diarréer eller förstoppning. Detta på grund av att det är ganska fiberrikt.
Tyramin är en spåramin från aminosyran tyrosin som kan förekomma i mer eller mindre mängd i näringsjäst. Den kan orsaka migränliknande huvudvärk.
Näringsjäst innehåller även Niacin (B3).
1 msk näringsjäst innehåller så mkt som dubbelt så mycket niacin som den rekommenderade dagliga dosen. Vid högt intag av näringsjäst kan man få rodnader i ansiktet, men då ska du inta ganska mkt näringsjäst dagligen.
Endel personer med IBS klarar inte riktigt av att äta näringsjäst. Så känn dig för och börja med små doser.
Hur kan man använda näringsjäst?
Näringsjäst har en ostig smak, så den passar bra i exempelvis vårat recept på cashew krämost! Men även god i exempelvis pesto, en paleo bechamelsås som i det här receptet på omelett med räkröra.
Lägg till nån tsk näringsjäst i en äggröra eller omelett för lite ostsmak, eller i en god risotto.
Ha lite näringsjäst i en krämig soppa för lite mer smak, eller varför inte strö över en saöllad, ugnsrostade grönsaker, höstgrytan eller köttfärssåsen.
Det finns något som heter Bjäst. Men Bjäst är ett eget varumärke. Många förvirrar uttrycket och säger att de använder Bjäst när de menar näringsjäst.
Det finns olika varumärken som säljer näringsjäst. Bara googla på just näringsjäst så får du upp några bra resultat.
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
0 kommentarer