Fetter som används inom Paleo

av | 4 apr, 2020 | Intressanta fakta, Paleo Sverige tipsar

Vad för fetter är det man borde äta inom Paleo och varför ingår inte smör eller rapsolja exempelvis?
Vi ska försöka reda ut lite i detta ämne i det här inlägget.

När det gäller oljor inom Paleo som används till matlagning, bakning och att ha nåt till sin mat så gäller det att äta så rena, naturliga produkter som möjligt som är fulla av mättat och omättat fett. Dessa fetter hjälper kroppen att absorbera vitaminer och mineraler och uppmuntrar kroppen att skapa hälsosamma nivåer av kolesterol som är superviktigt för att skapa bland annat könshormoner.

Det är även bra att oljorna klarar av hög värme om du ska steka i det, men du kan använda oljor som inte tål hög värme till att ringla över en sallad till exempel.

Fett är ju också en av de två viktigaste energikällorna inom paleo (den andra är kött) som är otroligt viktigt att du får i dig. Människokroppen är ju designad att kunna leva på en fettrik kost för att hamna i en fettdriven metabolism istället för en sockerdriven sådan.

Det är som sagt viktigt med rätt fett och håll dig därför ifrån väldigt processade vegetabiliska oljor som innehåller fleromättade fettsyror och höga nivåer av omega 6. Exempel på dessa är rapsolja, solrosolja, jordnötsolja (jordnötter är ändå inte Paleo), sojaolja etc.

Men vi går igenom några av de mest populära fettkällorna inom paleo.

Kokosolja

En av de oljor som används mest inom paleo och som är väldigt användbart både i matlagning och bakning.
Kokosolja innehåller så mycket som 92% mättat fett och är en väldigt stabil fettkälla som inte härsknar så enkelt. Den är i fast form i rumstemperatur, men om värmen stiger (som på sommaren) så smälter oljan.

Den smakar kokos och kommer att ge lite av en kokossmak till maten eller bakning, men det finns också en version som är mer processad som är smakfri. Den är dock inte att rekommendera då den just är mer processad.

Kokosolja innehåller en fettsyra som heter laurinsyra och det är den fettsyra som är enklast för oss att smälta och dessutom omvandlas laurinsyra till monolaurin i tarmen och det skyddar mot virus och bakterieangrepp.
Laurinsyra är essentiellt för spädbarn och vuxna och finns även i bröstmjölken och även för tidigt födda barn har relativt lätt att absorbera laurinsyra.

Kokosolja innehåller medellånga fettsyror som kroppen lättare kan absorbera  och de tränger lätt in i cellmembranen och förser cellen med energi. Det hjälper också kroppen att lättare absorbera fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror.

Passar till

Steka i, baka med, fritera i och du kan använda det som fett i en majonnäs.

Passar till

De flesta har lite MCT-olja i sin smoothie eller i kaffe för en fettkaffe, men du kan även steka i den även om det blir ett ganska dyrt stekfett. Du kan också ha den i sallader och i en hemmagjord majonnäs.

MCT-olja

Kommer oftast från kokosoljan.
MCT står för medellånga mättade fettsyror och det tas upp direkt i tarmen och bryts ner i levern till ketoner. Ketonerna kan transporteras till hjärnblodbarriären utan hjälp av insulin. Perfekt ju! Kroppen använder ketoner som energi istället för att använda kolhydrater och man hamnar i fettdrift. Vi föds i denna fettdrift, men högre intag av kolhydrater gör att vi blir kolhydratsdrivna, vilket största delen av befolkningen är idag. Även om man äter en paleokost så är man oftast kolhydratdriven. Det beror ju helt på hur mycket kolhydrater du äter, hur din metabolism ser ut, om du har några metabola sjukdomar etc. Det kan ta tid att komma in i ketos, men går ganska snabbt att kastas ut ur den.

När du börjar med MCT-olja är det bra att börja med några få teskedar och sedan öka. En del kan bli dåliga i magen i början. Rekommendationen är väl runt 4 matskedar MCT-olja per dag.

Vad är då hälsofördelarna med MCT-olja? Jo, bland annat att det ger snabb energi till hjärnan som vi förklarade ovan, det är en antioxidant, ökar fokus, förbättrar minnet och koncentrationsförmågan. Det sänker hungerhormonet ghrelin, är antiinflammatoriskt och skyddar mot bakterier, virus och parasiter.

Olivolja

Olivolja är ju en växtolja, så varför hör den hemma i den Paleolitiska kosten när inte exempelvis solrosolja och rapsolja gör det?

Jo, olivoljan innehåller mestadels enkelomättade fettsyror vilka är säkrare och hälsosamma. Sen kan man tänka som så att hur stor process ska till för att få ut olja ur en oliv mot hur stor process det är att få ut olja ur ett rapsfrö…? Ganska stor skillnad.

Olivolja ska helst förvaras i mörka flaskor för att inte oxidera av ljuset.
Också viktigt med en olivolja av bra kvalitét, så köp helst en extra virgin olivolja som har mer smak och som kommer från den första pressningen av oliverna. Den oljan innehåller också mer näring. Den mer processade oljan har mindre smak och tål högre värme.

Olivolja är rikt på vitamin E och antioxidanter.

Passar till

Bäst att ringla över sallader eller doppa gott Paleobröd i, ha det till vitlöksbröd eller ha på sin foccacia.
Dock ska man helst inte steka med den då den lätt oxiderar av värmen.

Avokado/avokadoolja

Avokado är rikt på enkelomättade fettsyror och innehåller mycket av B-vitaminerna, vitamin C, E och K, kalium, antioxidanter och fibrer bland annat. Faktum är att avokado har mer fibrer än en skiva grovt bröd.

Avokadon är en frukt och inte en grönsak och den hjälper upptaget av karetonoider (den orange, röda färgen i exempelvis morötter och paprika)  som man säger kan skydda mot cancer.

Avokadooljan utvinns ur avokadon och har en hög tolerans för värme och en mild smak så den kan användas till väldigt mycket.

Passar till

Avokadon används i sallader, salsa, på sötpotatistoast, man kan göra en god guacamole av den, fyllda champinjoner eller varför inte en härlig glass!

Avokadoolja kan man ha över salladen, göra en dressing av, steka i, friteria i, ha till grillning, ugnsbakning av grönsaker osv.

Ghee och smör

Även om det är många paleoliter som äter smör, och då helst smör från gräsbetesdjur, så är inte smör helt godkänt inom paleo. Varför? Jo, för att det är en mejeri.
Men varför är då ghee godkänt då det kommer från smör?

Ghee utvinns ur smör och man kokar det sakta på låg värme tills mjölkproteinet lägger sig på botten. Sen häller man det försiktigt över i en burk och många häller genom en duk för att inte få med mjölkproteinet. Då blir det alltså ett fett som inte innehåller mjölkprotein och blir godkänt inom paleo. Kanske lite av ett tricks kan man tycka då det fortfarande kommer från en mejeriprodukt. Men gott är det i alla fall och ett bra substitut för smör. Får en lite lätt brynt smak, som kolasmak nästan.
Ghee kallas även för skirat smör eller klarifierat smör.

Ghee är rikt på vitamin D, E och antioxidanter och den höga fetthalten gör att vi kan absorbera vitamin A i animalierna bättre.

Passar till

Ghee tål höga temperaturer så du kan steka i det (ger en fin yta på kött som du steker på högre temperatur), funkar att fritera i, och väldigt gott att göra bearnaisesås på.

Djurfett (ister, talg, späck, ankfett)

Detta är väl ändå det mest paleolitiska fettet, och väldigt bra fett!

Både ister, späck, talg och ankfett smälts ned till ett fett som du kan steka i och tillför även god smak till maten. Det stelnar när det svalnar och du kan förvara det i kylen och ta fram vi matlagning. De innehåller nyttigt mättat fett.

Viktigt att detta fett kommer från djur som fötts upp på artegen föda då orenheter, antibiotika och annat skit samlas i fettet på djur.
Hos Gröna gårdar kan du få tag i talg, späck och ister. Hos en lokal bonde via t.ex REKO går det också ofta att få tag på dessa fetter.

Passar till

Tål hög värme så det passar fint till all lags matlagning och fritering. Dock inte så gott i bakning då fettet kommer att ha en mer distinkt smak som lämpar sig bättre i matlagning.

Hoppas ni får nytta av den här guiden!

4 Kommentarer

  1. Unis

    Varför kan man inte äta grädde? Det är ju ett naturligt fett. Nan kan ju äta smör! Förstår inte riktigt eftersom allt animaliskt hyllas. Ankfett men inte kofett. Hm

    • Tine Worén

      Just mejerier är en sån källa som många väljer bort och som inte ingår inom den paleolitiska kosten för att det kan vara ganska inflammerande. Och det innehåller nyttigheter för kalven, inte för människan. Många överäter gärna mejerier också vilket kan var för att det är socker i (mjölksocker) som blir den triggande faktorn.
      Många tål inte laktos. Det kan vara att du får eksem, uppblåst mage, diarré/förstoppningar etc. Många kanske har en sån liten reaktion att de först tänker på det när de varit utan mejerier en period och sen återintroducerar det. I Norden är det en högre procent människor som klarar av mejerier helt ok. Det beror till dels på att vi ätit mejerier mycket längre i Norden och har högre tolerans. Liksom människor i mellanöstern har högre tolerans mot spannmål då de ätit det längre än resten av världen.
      Det finns de som äter en paleolitisk kost som äter smör, men inget annat. Andra som äter paleolitisk kost äter alla slags mejerier, och en annan grupp äter bara råa mejeriprodukter, alltså icke processade, eller kanske bara mejerier från getter som människan verkar tåla bättre. Under den paleolitiska tiden är det troligt att vi inte alls åt mejerier och det är också en av anledningarna till att vi inte inkluderar det i kosten idag då människan idag i stort sett ser likadan ut som på stenåldern.
      Hoppas det svarade på din fråga. 🙂

  2. Inger

    Hej!

    Ursäkta min okunskap, men vad är kokossmör, som ni skriver i receptet med mandelmusslorna?

    • Tine Worén

      Hej!
      Kokossmör görs på enbart kokosflingor som körs i en matberedare tills det blir som ett härligt smör. Finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker och i välsorterade matbutiker.

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer