Tips för en lyckad kräftfest
De flesta kräftfester blir lyckade, men kanske man glömt diverse grejer.
För att både du och gästerna ska få en lugn och trevlig fest tillsammans med kräftorna kan man faktist förbereda en hel del i förväg, och se till att du och gästerna får en härlig dag/kväll.
Här följer några av våra tips till en lyckad kräftfest.
Kräftorna
Se till att du börjar tina kräftorna i god tid. De behöver tina i ca 2 dygn i kylen. Tina inte kräftor i micron, de kan bli dåliga och de blir mer sega.
Om du ska göra egen lag för extra god smak så lägg kräftorna i lagen på morgonen på dagen du ska äta dem, eller kvällen innan så de får ligga över natten i den nya lagen.
Tvätta/torka händerna
Du kan duka med kökshanddukar istället för servetter. Då slipper man slänga så mycket papper, för det blir väldigt kladdigt om händerna.
Ett annat alternativ är att ha en ”station” vid bordet där folk kan tvätta händerna lite snabbt. Bara en balja med vatten och några handdukar att torka sig på. Kan vara lite fint i dukningen också om man äter utomhus.
Tillbehören
Glöm inte tillbehören!
Även om kräftorna har huvudrollen så är tillbehören också viktiga. Speciellt om du och dina gäster ska bli mätta.
Bröd och kex:
Röror och såser:
Pajer:
Dukning/pynt
Lägg lite krut på dukningen, det blir så mycket trevligare då.
Du kan till exempel servera kräftorna i enskilda glasburkar, det ser lite trevligt ut.
Sätt upp olika ljusslingor, ha lite partyhattar…ja, spara inte på pyntet helt enkelt
Skriv ut sånghäften med kul snapsvisor.
Skalandet
Underlätta skalandet av kräftorna genom att investera i en kloknäckare och kräftknivar.
Skalen
Se till att få bort skalen från bordet så att ni får plats att äta.
Du kan exempelvis duka med en liten påse till alla gäster så att de kan slänga skalen där direkt. För att skippa plasten (även om du köper plastpåsar gjorda av sockerrör) kan du som värd gå runt bordet med jämna mellanrum och tömma skaltallrikarna i en större säck.
Glöm inte att slänga säcken direkt efter att ni ätit för att undvika lukt.
Dessert och snacks
Glöm inte en god efterrätt eller lite snacks på bordet efter att ni ätit. Pricken över i.
Vi önskar er en härlig kräftfest!
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
0 kommentarer