Planera maten och fikat till advent och jul
Snart är det advent och snabbt därpå kommer julen. Men vad man helst av allt vill slippa till advent och jul är stress.
Här får ni en liten guide på när ni kan baka eller laga vad för att ha det färdigt i tid till advent, lucia och julafton.
Guiden är indelad till första advent, andra advent, tredje advent, fjärde advent, dagarna innan jul och julafton. Sen kan man ju baka mer av allt och frysa in för att ha till andra, tredje och fjärde advent, plus alla andra härliga fikastunder däremellan.
Veckan innan första advent
Lördag och söndag
Perfekt tid att baka lite pepparkakor! De kan förvaras i en glasburk eller plåtburk i några veckor. Baka tillräckligt mycket dock, risk finnes att de tar slut innan första advent…!
Du kan också koka glögg och förvara i kylen. Bara att värma på när det vankas adventsfika.
Lite god lakritschoklad kan frysas ner tills det är dags för fika och tas fram 30-60 minuter innan servering.
Även god saffranskola kan frysas och tas fram till advent.
Första advent veckan
Lördag och söndag
Saffransbullar är väldigt gott och passar fint till första adventsfikat. Men de är godast färska, därför kan det vara bra att göra dem på lördagen innan första advent. Alternativt på första advent om man vill starta dagen med lite bak. De går såklart att baka och frysa ner också veckan innan om man vill det.
Lite goda saffransskorpor kan också vara gott att bjuda på till första advent, tillsammans med fikonsmör eller en god aprikos- och glöggmarmelad!
Andra advent veckan
Måndag till fredag
Visste du att Janssons frestelse, eller Jönssons frestelse, går att frysa in? Så gör den redan nu och frys in så slipper du stå och böka med det på julafton.
Även senapen kan vara bra att göra. Den blir godare ju längre den får stå i kylen.
Sillen mår också bra av att läggas in och stå ett tag i kylen innan den ska serveras.
Köp in diverse dryck ni vill ha till julveckan, eller gör mer glögg och ställ undan.
Lördag och söndag
Koka knäck, gör mer pepparkakor, fixa lite god saffranspannacotta till andra advents fikat.
Tredje advent veckan
Måndag till söndag
Fixa vörtbrödet!
Det kan frysas in, så gör ett bröd och skär i skivor som du sen styckfryser. Perfekt sen att kunna ta ut så många skivor du behöver istället för att behöva tina hela brödet.
Även köttbullarna kan du göra nu. Stek de inte helt färdiga bara, de blir färdiga när du steker dem på julafton för att värma upp dem. De blir saftigare då också än om du steker dem helt färdiga och sen steker på dem en gång till på julafton.
Ska du grava lax?
Då kan det vara bra att frysa in den laxbiten nu i två dygn innan du ska grava laxen.
Glöm inte att köpa skinkan!
Missa inte Lucia!
Baka fler saffransbullar, ordna lite goda pepparkaksdadlar eller varför inte lite goda julnötter eller saffransnötter!
Nötterna och pepparkaksdadlarna kan ni festa på den tredje advent också.
Fjärde advent veckan
Måndag till söndag
Rödkål kan du koka och ställa in i kylskåpet till den stora dagen.
Passa på att göra gravad lax, den kan stå i upp emot 2 veckor i kylen och blir godare med tiden.
Ska du göra egen leverpastej till julbordet kan den också göras nu och stå i kylskåpet.
Lite goda salta kex, fröknäcken och biscuits kan lagas och läggas i burkar inför den stora dagen.
Ett par dagar innan julafton kan du köpa på dig alla färskvaror som grönsaker och frukt.
Vad ska ni ha till efterrätt? Ska det finnas julfika framme? Kolla så inte alla pepparkakor är uppätna eller att det finns knäck kvar och gör eventuellt en till omgång av dessa.
Dagarna före jul
Glöm inte skinkan!
Den kan nu kokas och så kan du antingen griljera den direkt, eller vänta till dagen innan julafton för att få dig en god smörgås med julskinka på dan-före-dopparedan.
Du kan göra röror som rödbetssallad, skinkröra med äpple, äggröra med paprika och andra liknande röror 1-2 dagar innan julafton. De smakar faktiskt bättre om de får stå i 1-2 dagar och dra till sig.
Även rödbetspicklade djävulsägg behöver ett par dagar på att bli färdiga så de är bra att ordna nu.
Vanliga djävulsägg kan göras dagen innan eller på julafton.
Koka revbenen. Sen kan du ha på glasering och köra in dem i ugnen på julafton. Snabbt och enkelt.
Julafton
Dagen är här!
Dags att glasera revbenspjällen, fixa till en omelett med räkröra, göra brysselkål med bacon och fikon och så ordna de rödbetspicklade djävulsäggen. Kanske du också vill ha en god krispig brysselkålssallad till julbordet.
Sen kan du sätta dig med benen på bordet och njuta av lugnet! Eller av barnen som springer runt…
Vi har gjort en lista över gottigheter till advent och julbordet.
Bara att bocka av allt eftersom du blir färdig med det. Fyll på med rätter som inte finns med på listan.
Klicka HÄR för att komma till listan och kunna ladda ner den.
Glad advent och God Jul önskar Paleo Sverige
Senaste blogginläggen
Foam rolling – för lymfan
Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...
Fika, kalas & fest – paleorecept när de behövs som mest
När en mest kan vara i behov paleorecept är ju när det ska bakas till fika, kalas och fest. Lunch och middag består ju ofta av animalier, grönsaker och fett och går att kombinera ihop ganska lätt till skillnad mot om man vill göra en tårta. En tårta eller kakor är...
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat
Jag vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...
0 kommentarer